Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skijentenes påkrevde treningsrevolusjon

Nytt regime: Johaug og skijentene får mindre makt over seg selv

Beskjedene fra øverste hold er blitt ufravikelige: Verdens beste skijenter bestemmer ikke lenger like mye selv over egen trening. Therese Johaug var først skeptisk til kravene fra langrennsledelsen, men er nå positiv.

NYTT REGIME: Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla og co. bestemmer mindre enn før, ifølge sistnevnte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT REGIME: Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla og co. bestemmer mindre enn før, ifølge sistnevnte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVITFJELL (Dagbladet): De norske skijentene dominerte også forrige sesong i distanserenn. Nr. 1, 2, 5, 8, 11 og 16 i kvinnenes distansecup internasjonalt forrige sesong var fra Norge. I sprintcupen var fasiten nr. 1, 9, 13, 15, 24 og 26 på de seks beste norske jentene.

Manglende spurtegenskaper har også vært ødeleggende i jevne fellesstarter for flere av de norske essene.

Konklusjonen er klar. Det samme er kravet var Vidar Løfshus og langrennsledelsen: I denne sesongoppkjøringen må skijentene endre treningen og fokusere mer på hurtighetstrening.

I skiftet fra Roar Hjelmeset og Sjur Ole Svarstad til Ole Morten Iversen og Geir Endre Rogn har Therese Johaug og co. - etter klare krav fra ledelsen - fått mindre makt over egen trening enn tidligere, ifølge sprintener Maiken Caspersen Falla.

Nytt regime

Verdens beste skijenter bestemmer nå mindre selv om hvordan de vil trene. De har mindre makt over egen trening enn tidligere. Det legger ikke Caspersen Falla skjul på overfor Dagbladet.

- Jeg føler at det før var mer valgfritt og opptatt til utøverne selv hva vi trente. Da valgte de fleste å fokusere veldig mye på distanse og motbakker. Da var det færrest som ville trene på sprint, selv om mange vil gå sprintrenn. Da ble sprintfokus på treningen litt nedstemt. Men nå har det kommet fra høyere hold at vi faktisk skal trene mer på sprint, forteller Caspersen Falla til Dagbladet.

- Vidar Løfshus og Skiforbundet har tro på at vi skal trene mer på sprint og har gitt klar beskjed. Jeg tror fokuset på mer hurtighetstrening er veldig bra. Jeg tror læringskurven er veldig god og bratt. Vi har en felles svakhet i laget på dette området.

POSITIV: Therese Johaug var først skeptisk til mer hurtighetsfokus i treningsplanen, men er nå positiv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV: Therese Johaug var først skeptisk til mer hurtighetsfokus i treningsplanen, men er nå positiv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Virker det som at de andre også er like fornøyd med det nye regimet som deg?

- Ja, jeg tror det går bra. Vi tåler det. Den største forskjellen etter trenerskiftet er at vi bestemte mer selv før enn nå. Det hadde sine fordeler, men også ulemper. Nå blir vi mer bestemt over. Det kan være uvant og vanskelig, men også veldig nyttig og fornuftig, mener Falla.

- De trenerne vi har nå, ble ansatt på bakgrunn av at vi skulle bli bedre i sprint. Det sto i stillingsannonsen. Både Ole Morten og Geir Endre har klare tanker om hvordan vi skal bli bedre på kortere distanser. Det passer meg bra. Jeg trenger å bli bedre i høy fart og på oppløpet. Jeg har ikke hatt så mange økter hvor jeg har hatt noen å fighte med kvinne mot kvinne. Det er det mer av nå.

Johaug var skeptisk

Til Dagbladet sier Therese Johaug at hun er positiv til endringen til mer hurtighetsfokus i treningen.

- Jeg synes det er bra, siden det er det svakeste punktet mitt. Jeg må heve meg i lett og raskt terreng for å bli bedre i fellesstarter, gå i felt og i spurter. Jeg vet at jeg allerede er god nok i motbakker, så jeg er positiv til å endre fokusområdet, sier Johaug til Dagbladet.

HYLLEST: Maiken Caspersen Falla er stor fan av endringene som er gjort på det norske kvinnelandslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLEST: Maiken Caspersen Falla er stor fan av endringene som er gjort på det norske kvinnelandslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Samtidig legger ikke trener Ole Morten Iversen skjul på at Johaug var blant de han opplevde som mest skeptisk da budskapet skulle selges inn før sesongoppkjøringen startet.

- Therese var litt skeptisk i starten. Når noe skal inn i treningen, må noe ut. Om det er timer eller en motbakkeintervall mindre, er litt skummelt. Therese vil gjerne gjøre som hun har gjort med suksess tidligere, men jeg tror dette er riktig. Kanskje kunne hun ha fått inn enda mer hurtighetstrening enn vi har innført også, sier Iversen til Dagbladet.

- Jeg opplever nå at Therese er positiv. Hun og Pål Gunnar har for så vidt fokusert på dette de siste årene, og jeg synes hun har god framgang. Therese går bedre og mer effektiv i lett terreng. Det settes mer fart og kraft. Therese har tatt steg der.

Skryt fra Johaug

Det er også Johaug selv klar på.

- Jeg prøver å styrke de svake siden framfor å bli enda bedre der jeg allerede er god nok. Jeg mener at jeg har tatt gode steg i lett terreng og i spurter, så får vi se om det er godt nok. Vi er heldige som har en av verdens raskeste i Maiken på laget som setter standarden. Vi vet hva som må til, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Bestemmer du mindre nå enn sist gang du var på landslaget, slik Maiken beskriver?

POSITIV: Ingvild Flugstad Østberg håper å finne tilbake til sine hurtige muskelfibre etter omleggingen av treningen under Ole Morten Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV: Ingvild Flugstad Østberg håper å finne tilbake til sine hurtige muskelfibre etter omleggingen av treningen under Ole Morten Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi er med på å påvirke vi også. Vi staker en vei sammen med trenerne. Samtidig ser jeg at det er viktig å bli utfordret på en del ting. Resultatene lyver ikke. Vi har vært under pari i sprint. Det må vi ta lærdom og jobbe med. Sverige har til sammenlikning vært veldig gode i sprint, med Ole Morten som trener. Det er positivt å kunne lære av han. Samtidig må vi ikke glemme hva som har vært vår suksessoppskrift.

«Hvorfor er du her?»

Ingvild Flugstad Østberg er positiv til den nye tilnærmingen. Gjøvik-jenta var en gang en av verdens desidert beste sprintere, men har de siste årene gradvis blitt slipt mer og mer til en utholdenhetsmaskin som minner mer og mer om Johaug.

- I grove trekk er det mye likt i hvordan vi trener nå, men Ole Morten har hatt mer fokus på sprinttrening, flere innslag av hurtighet og endret litt på styrketreningen vår. I tillegg spør han oftere: «Hvorfor er du her? Hva gjør deg til en bedre skiløper?», forteller Øsbterg til Dagbladet.

FREMGANG: Therese Johaug har blitt raskere og bedre i lett terreng etter treningsendringene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FREMGANG: Therese Johaug har blitt raskere og bedre i lett terreng etter treningsendringene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ole Morten har et mål og ønske om at vi skal bli hurtigere. Det har også vi jentene på laget. Så får vi se hvordan det går.

- Samtidig kan det kanskje bli færre fellesstarter som ender i spurt med Therese tilbake?

- Ja, det er logisk å tenke. Therese har vist det før. Når hun drar opp tempoet, blir det mer strekk i feltet. Det var nok litt mindre av det forrige sesong. Det blir spennende å se hvordan det blir til vinteren.

Falla: - Mer valgfritt før

Caspersen Falla presiserer at det fortsatt er mye valgfritt rundt hva som skjer utenfor samlinger, men på landslagssamlingene er fokuset åpenbart endret.

- Det vi gjør på samlinger er under 50 prosent av treningen vi legger ned totalt, så vi velger fortsatt mye selv ut ifra hva man gjør hjemme. Men jeg føler likevel at det før var mer valgfritt og opptatt til utøverne selv. Da valgte de fleste å fokusere veldig mye på distanse og motbakker, sier Falla til Dagbladet.

- Øktene vi kjører nå gjør veldig vondt fysisk og mental, men etter økta er det veldig godt. Nå trener vi mer spesifikt på det vi trenger å bli god på. Vi har flere hurtighetsdrag og kortere hurtighetsdrag. Nå har vi intervalldrag ned i 3-4 minutter og 1,5 minutter. Det er helt annerledes enn hva vi trente før.

- Bestilling fra Løfshus

Trener Ole Morten Iversen forteller at hurtighetsfokuset både var selvmotivert, men også en bestilling fra Løfshus.

- Mer fokus på fart og hurtighetstrening er blant tingene vi har mer fokus på. Det er noe vi mener er viktig, men samtidig også en bestilling fra Vidar Løfshus. I jobbintervjuet var han veldig tydelig på at det er her det er meste å hente. De samme observasjonene har for øvrig Geir Endre Rogn og jeg gjort fra utsiden, sier Iversen til Dagbladet.

- Vi har gjort en del endringer, som noen av jentene var skeptiske til i starten. Det er nok trening de har forsømt litt.

- Vidar følger med, men blander seg ikke inn i det daglige. Men jeg håper han gjør det om han føler det er nødvendig. Foreløpig virker det som vi er veldig enige om retningen å gå.

Løfshus: - Ikke et direktiv

Langrennssjef Vidar Løfshus bekrefter det.

- Dette er ikke noe direktiv fra meg, men evalueringer fra sist sesong viser at hurtighetsfokus og bedre sprintegenskaper måtte bli et utviklingsomåde for kvinnene. Nå følger trenere og utøvere opp, når det vi er enige om kommer i planen, opplyser Løfshus til Dagbladet.

- Først når vi tar konsekvensen av forbedringsområder, oppnår vi våre mål, tydeligrør langrenssjefen.

Iversen mener norsk kvinnelangrenn har sovet litt i utviklingen.

- Å fokusere så mye på kapasitet er ikke godt nok alene slik langrennssporten har utviklet seg. Det har kommet nye egenskaper i sporten som er minst like viktig, gjennom sprinter, fellesstarter og tourer. I mesterskap er alle utenom én distanse fellesstart, sier trønderne.

- Vi har nok sovet litt i terrenget og ikke hengt helt med på treningen. Endringen i mesterskapsprogrammet står ikke i stil med endringen i treningen i sterk nok grad. Jeg tror at min styrke er at jeg har frontet denne type trening i mange år, med suksess i Sverige. Man blir god til det man trener på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!