Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nytt russisk dopingsjokk: 14 utøvere på lista over Beijing-syndere

Brorparten fra friidrett.

HVEM SKAL VÆRE MED? IOC står overfor nok en dopingskandale etter retestingen av dopingprøver fra Beijing. Nok en gang kan russerne være verstingene.Foto: EPA/GERO BRELOER/ NTB Scanpix
HVEM SKAL VÆRE MED? IOC står overfor nok en dopingskandale etter retestingen av dopingprøver fra Beijing. Nok en gang kan russerne være verstingene.Foto: EPA/GERO BRELOER/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den internasjonale olympiske komiteen, IOC, slapp nok en dyster nyhet da de i forrige uke fortalte at 31 utøvere fra Beijing-OL hadde positive prøver etter at IOC hadde retestet 454 prøver avlagt under lekene. 

- Jeg kan bekrefte at det er snakk om flere medaljevinnere, fortalte Norges medlem i IOC, Gerhard Heiberg til Dagbladet, uten at han kunne si noe mer konkret om verken hvem det er eller hvilke land de kommer fra.

Men i dag melder det russiske nyhetsbyrået TASS at hele fjorten av de 31 positive restestene kommer fra russiske utøvere.

- Den russiske olympiske komiteen har mottatt de respektive dokumentene, bekrefter et anonymt medlem av komiteen overfor byrået. 

Ingen offisielle navn
Foreløpig er ingen av navnene på utøverne frigitt, men etter det TASS erfarer er flesteparten av de positive prøvene fra friidrett. OL-mesteren i høydehopp fra London-OL, Anna Chicherova, er en av dem som har fått beskjed om at Beijing-prøven var positiv. 

- Anna fikk beskjed for tre dager siden at dopingprøven hennes fra Beijing var retestet som positiv. Så ringte hun meg, sier Chicherovas trener, Jevgenij Zagorulko, til TASS

Det føyer seg i så fall inn i rekka av russiske friidrettsskandaler. Russiske friidrettsutøvere står fortsatt i fare for å bli utestengt fra sommerens Rio-OL etter avsløringene om massivt juks og et gjennomkorrupt antidopingsystem i Russland. 

Russiske friidrettsutøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser i påvente av det internasjonale friidrettsforbundets behandling av Wadas sjokkrapport og oppfølgingen av den. 

Flest russere
I de 31 positive prøvene etter retestingen av Beijing-prøvene, skal det ha vært tatt utøvere i seks forskjellige idretter fordelt på tolv land. Om opplysningene fra TASS stemmer, betyr det at de sytten resterende prøvene er fordelt på elleve land. 

Dermed vil Russland nok en gang være verstingen blant jukserne i internasjonal idrett. De av de 31 utøverne som hadde planlagt en Rio-start vil garantert ikke få lov til å stille til start i Brasil i august. 

- Dette er et kraftig angrep på juksemakerne, som vi aldri vil la vinne. De har ingen steder å gjemme seg, sa IOC-president Thomas Bach i en pressemelding i forbindelse med Beijing-restestingen i forrige uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!