Nytt samarbeid gir toppfart

Med intense treningsøkter i toppfart skal Ådne Søndrål og Grunde Njøs dra hverandre til supertider i Salt Lake City. - Gutta utfyller hverandre perfekt, og jeg har store forventninger til samarbeidet, sier landslagstrener Tom Erik Oxholm til Dagbladet.

Grunde er ekstremt rask til å aksellerere og går verdens beste langsider. Ådne har de råeste svingene samtidig som han er best på slutten av et løp. Ved å gå rett bak hverandre, vil begge utvikle de egenskapene de er dårligst på.

- Ved å gå bak Ådne, utvikler jeg stayerevnen på 1000 meter, sier Grunde Njøs.

- Når jeg går bak, prøver jeg å kopiere langsideteknikken og Grundes måte å skape fart på, sier Ådne.

Ådne Søndrål har tidligere sagt at han trolig må gå på 1.43,5 for å vinne OL-gull på 1500 meter. For å oppnå ei slik sluttid, er han nødt til å gå andrerunden ned mot 25,7 og ta med seg denne farta inn i de to siste rundene.

Gjensidig hjelp

- Vi må finne ut hva som skal til for å gå så fort, og hvordan det skal løses teknisk. Vi må lære hvordan de kan gå fortest mulig uten å bruke for mye energi, sier Tom Erik Oxholm.

Fart har vært et av nøkkelordene i treningsarbeidet denne høsten. Ådne og Grunde har enkelte dager gått 12 ganger 300- 500 meter og deretter 12 ganger 500- 700 meter med rundetider på under 27 blank. Grunde Njøs har gått foran på de korte, mens Ådne tar ansvaret for de lange.

- Det har vært mye trening med trøkk i. Samtidig har vi vært nøye med at løperne går avspent i høy hastighet. Får vi til det vi øver på, skal skøyteløpingen bli en kunst, sier Oxholm.

Ådne Søndrål er imponert over det Grunde Njøs gjør på trening. Nå forsøker han å kopiere kameraten i startfasen og på langsidene.

Må skjerpe seg

- Sammen med Grunde må jeg skjerpe meg hele tida. Når vi går 50 og 100 meter, taper jeg så det suser hver gang. Det er viktig å prøve å bli like rask, slik at jeg ikke blir for tilfreds med meg sjøl.

- Mens Grunde skaper fart for meg, lærer jeg ham å holde de siste 200- 300 meterne av en 1000-meter. Nå gjør vi akkurat det samme som nederlenderne har gjort de siste sesongene.

- Gjør vi leksa vår bedre enn dem, blir dette veldig bra, sier Ådne.

PS: I dag og i morgen er Ådne Søndrål i aksjon i Oscarløpene på Valle Hovin.

<B>FOKUS PÅ FART:</B> Ådne Søndrål drar opp farta, med landslagskollegene Grunde Njøs og Ørjan Tvenge på slep.