Breddefotball

Nytt serieoppsett skaper problemer: - Gjør det ikke mindre sannsynlig at skuta går ned

I 2017 skal 4. divisjon spilles på lørdager i stedet for tirsdager. Det får klubbene i Oslo Fotballkrets til å rase.

LØRDAGSKAMPER: Oslo Fotballkrets har flyttet kampdag fra tirsdag til lørdag i 4. divisjon neste år. Det er det ikke alle som er like fornøyde med. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LØRDAGSKAMPER: Oslo Fotballkrets har flyttet kampdag fra tirsdag til lørdag i 4. divisjon neste år. Det er det ikke alle som er like fornøyde med. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Mandag forrige uke ble terminlistene for de tre 4. divisjonsavdelingene i Oslo Fotballkrets offentliggjort. Nytt i 2017 er at den faste kampdagen flyttes fra tirsdag til lørdag.

Dette får flere 4. divisjonsklubber til å reagere.

- Dette gjør det ikke akkurat mindre sannsynlig at skuta går ned for førstelaget vårt. Det kan også være brikken som gjør at jeg slutter. Jeg ønsker ikke å prioritere Oldenborg så mye at det kan gå på bekostning av hele helgen, sier Oldenborg-spiller Håkon Aalbu.

I tillegg til å spille på Oldenborg, som skal spille i 4. divisjon avdeling 1 neste år, studerer han fysioterapi på Høgskolen i Oslo og Akershus. Fotballspillere i lavere divisjoner studerer, jobber eller gjør begge deler ved siden av, akkurat som Aalbu.

Oldenborg-spilleren forteller at flere av spillerne er studenter, og at mange av disse også jobber i helgene.

- Oldenborg er en kompisklubb. Da vi spilte i 3. divisjon for to år siden hadde vi lørdagskamper. Da slet vi med å få tak i folk til kampene. I år spilte vi i tirsdagskamper i 4. divisjon, og da hadde vi masse folk til hver kamp, sier Aalbu.

- Ikke optimalt

I Årvoll, som skal spille i avdeling 2, er de heller ikke særlig fornøyde.

- Dette er veldig synd. Vi vil veldig gjerne spille på ukedager, sier trener Svein Tore Brandshaug.

Den tidligere Skeid-, Haugesund-, Strømsgodset-, Molde- og HamKam-spilleren kjenner at det nye oppsettet påvirker klubben hans.

- Det kan hende at folk trapper ned eller legger opp. Å spille en og annen helg går fint, men det er overhodet ikke optimalt å bruke hver helg når du spiller i 4. divisjon, fortsetter Brandshaug.

KRITISK: Årvoll-trener Svein Tore Brandshaug (til høyre), her i aksjon for Haugesund mot Marius Johnsen og Lillestrøm i cupfinalen, er kritisk til den nye kampdagen i 4. divisjon. Foto: Stian Lysberg Solum  / SCANPIX
KRITISK: Årvoll-trener Svein Tore Brandshaug (til høyre), her i aksjon for Haugesund mot Marius Johnsen og Lillestrøm i cupfinalen, er kritisk til den nye kampdagen i 4. divisjon. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Administrerende leder for A-laget til Årvoll, Morten Holmen Jensen, har prøvd å finne en løsning på problemet. Det er nemlig mulig å flytte kamper. På Norges Fotballforbund (NFF) sine sider står det at det er mulig å omberamme kamper uten kostand frem til 15. januar. Etter det blir det tatt gebyr ved omberamming.

- Vi har sendt en mail til alle vi er satt opp mot, og spurt om det er interesse for å bytte fra lørdag til ukedager. Det har jeg fått bra respons på. Per nå har vi fått byttet dag på noen av kampene, sier Holmen Jensen.

I likhet med Aalbu i Oldenborg peker han på at spillerne har lagt opp til å gjøre andre ting i helgene.

- Å spille 22 lørdagskamper i 4. divisjon når man har barn, samboer og andre hobbyer blir ikke lett. For juniorspillerne har det ikke noe å si. De ønsker å satse. Men for bærebjelkene på laget, de eldre gutta som trapper ned, medfører det nye oppsettet at de ikke kan spille for oss. De er ikke interesserte i det, og ønsker å bruke helgene til andre ting, forteller Holmen Jensen.

Topp-produkt

Tore Bråteng, daglig leder i Oslo Fotballkrets, svarer følgende på spørsmål om hvorfor de har valgt å flytte kampdag fra tirsdag til lørdag i 4. divisjon:

- Det er flere grunner til det. Rammene for å kunne gi gode arrangementer er bedre på lørdager enn på tirsdager. Arrangementes forutsetninger er en del av vurderingene vi har gjort for å skifte kampdag. Det er bedre tilgang til bane for oppvarming for dommere, bortelag og hjemmelag på lørdager. Da lagene spilte på tirsdager måtte de ofte varme opp på grusen ved siden av.

- 4. divisjon skal være et topp-produkt, det er Oslo Fotballkrets sitt øverste tilbud på herresiden. Vi tror det er mange klubber med sportslige ambisjoner, og mange kommer fra 3. divisjon der de er vant med lørdagskamper. For nærmere halvparten av klubbene er det ingen endring i kampdag. Det handler om produktet og arenaene.

VIL SPILLE PÅ TIRSDAGER: Kamper på lørdager istedenfor torsdager kan bety slutten for Oldenborg, som her forbereder seg på cupkamp mot Vålerenga i 2011. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VIL SPILLE PÅ TIRSDAGER: Kamper på lørdager istedenfor torsdager kan bety slutten for Oldenborg, som her forbereder seg på cupkamp mot Vålerenga i 2011. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om de lagene som er kritiske til det nye oppsettet og som sliter med å få til lørdagskamper?

- Jeg har forståelse for at det kan være tilfelle for noen at det blir vanskelig å få til lørdagskamper. Det er kanskje ikke så attraktivt for alle i spillergruppene, men for noen av klubbene er det mer attraktivt med kamper da enn på tirsdager. Klubbene har bedre forutsetninger for å få bedre rammer rundt kampene på lørdager enn tirsdager, mener Bråteng, før han legger til:

- Holmlia, Årvoll og Heming - som alle vant sine respektive avdelinger i 4. divisjon i år - fremstår som klubber med ambisjoner om opprykk. Da bør de også være klare for å spille på lørdager, slik det hadde blitt hvis de hadde rykket opp til 3. divisjon.

Konkurranse med Skeid og Grorud
Grunnen til at de ikke rykket opp til 3. divisjon var den nye strukturen i seriesystemet som ble innført i år. Lagene som vant sine avdelinger i 4. divisjon holdt seg i divisjonen, men hadde ikke mulighet til å rykke opp til 3. divisjon.

I Årvoll-leiren deler de ikke oppfatningen om at lørdagskamper er attraktive, da flere av naboklubbene også spiller samtidig på lørdager.

- Årvoll er et lite sted i Groruddalen. Når vi spiller hjemmekamper på lørdager konkurrerer vi med Skeid og Grorud, i tillegg til lag fra Eliteserien, med å få på plass noen tilskuere, forteller lagleder Holmen Jensen.