Nytt seriesystem i  norsk ishockey

Seriesystemet i norsk ishockey fornyes: Neste år kan hver eliteserieklubb stille to lag på høyt nivå.

Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsen er storfornøyd med at norsk ishockey nå bryter med normalen, og innfører et system som minner om det amerikanske.

-  At vi kan stille to lag, ett i eliteserien og ett i førstedivisjon, er et stort fremskritt. Faktisk minner det mye om den amerikanske modellen der det kjøres en farmerliga under NHL. I dag er det mange talenter i de norske klubbene som ikke er gode nok for A-laget. Nå kan disse få matchet seg for samme klubb i 1. divisjon, i stedet for å måtte gå til andre klubber, sier Knutsen.

Så lenge spillerne er under 23 år vil de også kunne hentes opp til A-laget når klubben måtte ønske dette.

-  Samtidig vil dette legge ytterligere prestasjonspress på elitespillerne. Presterer de ikke godt nok på A-laget, risikerer de å bli flyttet ned et nivå, sier Knutsen.

Mosjon og prestasjon

Mandag møttes det sportslige utvalget i Ishockeyforbundet og forbundsstyret for å diskutere strukturelle endringer i seriesystemet. Det ble bestemt at serien skal deles inn i to hovedbolker: Én mosjonsserie og én prestasjonsserie.

I prestasjonsserien finner vi elitelagene, samt førstedivisjon. Mosjonsserien vil inneholde lagene fra andredivisjon og nedover.

-  Tanken bak er å legge best mulig til rette for aldersgruppen 18 til 23 år. Disse har ofte ikke et passende tilbud dersom de ikke når A-lagsnivå. Nå får de matchet seg på klubbens andrelag i førstedivisjon, sier Jon Haukeland, leder av det sportslige utvalget i Ishockeyforbundet.

 ENDRES:  Nytt seriesystem skal gjøre norsk hockey bedre. Blant annet skal det bidra til at NM-finalistene Stavanger Oilers og Vålerenga får bedre muligheter til å holde på sine yngre spillere. Foto: Scanpix
ENDRES: Nytt seriesystem skal gjøre norsk hockey bedre. Blant annet skal det bidra til at NM-finalistene Stavanger Oilers og Vålerenga får bedre muligheter til å holde på sine yngre spillere. Foto: Scanpix Vis mer

Slik får klubbene videreutviklet sine yngre spillere, og hindrer at de går til andre klubber når tilbudene i moderklubben ikke strekker til.

Vil tilbake allerede

-  Mange Storhamar-gutter har gått til Kongsberg eller Gjøvik fordi de ikke får ordentlig tilbud her i Storhamar. Nå kan vi endelig tilby dem å spille for Storhamar, og tettere opp mot A-laget, sier Storhamar-trener Petter Thoresen.

I tillegg er det bestemt at alle ishockeylag på seniornivå fritt kan melde seg på i den divisjonen som laget har forutsetninger for å spille i. Dette gjelder alle nivåer, utenom eliteserien. Det vil riktignok stilles ulike krav og kriterier til deltakelse i prestasjonsserien.

-  Vi har allerede fått henvendelser fra spillere som vil hjem til Vålerenga nå når det nye systemet trer i kraft. Dette er vi svært fornøyde med. En veldig positiv avgjørelse, sier Jan Tore Kjær, markedsdirektør i Vålerenga.

Din kommentar:
Hva synes du om det nye seriesystemet?