GIKK I BAKKEN: Annemiek van Vleuten. Foto: (Bryn Lennon/Pool Photo via AP)
GIKK I BAKKEN: Annemiek van Vleuten. Foto: (Bryn Lennon/Pool Photo via AP)Vis mer

Nytt skrekk-kræsj i OL-løypa

Annemiek van Vleuten ledet da det smalt.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Kvinnenes olympiske fellesstart ble omtrent like dramatisk som herrenes løp i går. Dessverre.

Nederlandske Annemiek van Vleuten og amerikanske Mara Abbot hadde skaffet seg ei luke på toppen av den siste bakken. I den påfølgende nedoverbakken, stupbratte og krevende Vista Chinesa, hvor flere av gutta gikk over ende i går, prøvde den nederlandske jenta å kjøre fra Abbot.

Det klarte hun. Abbot safet, mens van Vleuten slapp på det hun hadde og fikk ei solid luke. Men i samme område som Vincenzo Nibali og Sergio Henao gikk ned i går, gikk også van Vleuten i asfalten.

De korte TV-bildene viste en tilsynelatende hardt skadd van Vleuten liggende urørlig på asfalten nede i bakken. Hun fikk en sladd i den ene svingen og stipe over styret og inn i en fortauskant.

Er bevisst

Nederlandske medier rapporterte ganske raskt - uoffisielt - at van Vleuten var bevisst, men i sjokk.

Dette er bekreftet av den nederlandske lagledelsen. De siste oppdateringene sier ar van Vleuten ligger på intensivavdelingen med kraftig hjernerystelse og tre bruddskader i ryggen.

LEDET: Annemiek van Vleuten ledet OL og tok store sjanser i de voldsomme nedoverbakkene før mål. Det gikk dessverre ikke bra. Hun veltet og ble fraktet til sykehus. Foto: NTB Scanpix
LEDET: Annemiek van Vleuten ledet OL og tok store sjanser i de voldsomme nedoverbakkene før mål. Det gikk dessverre ikke bra. Hun veltet og ble fraktet til sykehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vant for Annemiek

Hennes lagvenninne Anna van der Breggen vant rittet, mens svenske Emma Johansson tok sølvet.

- Jeg fikk sjokk da jeg så Annemiek ligge på bakken, det så ut som hun hadde kræsjet ganske hardt, sier van der Breggen, som lå cirka et halvminutt bak sin lagvenninne ned bakken.

- Jeg innså at jeg var først av våre, og jeg bestemte meg for at jeg skulle jage på Abbot de siste kilometerne inn mot mål.

Det klarte hun. Abbot ble hentet rett før mål, og van der Breggen var sterkest i spurten.

Raser mot løypa

BBC-ekspert og tidligere OL-vinner Chris Boardman var kjapt ute på twitter etter den stygge kræsjen. Han raste mot arrangørene som har tillat ei så farlig løype som dette.

- Jeg er faktisk veldig sint. Jeg har sett løypas beskaffenhet og tenkt at ingen kan velte her og reise seg igjen.

- Dette var ikke teknisk, dette var rett og slett farlig. Og det betyr at folkene som har laget denne løypa har visst det, men latt det passere, skriver Boradman.