Nytt slag: Fortviler

Anders Fannemel (29) klarer ikke å jogge og har smerter når han går i trapper. Den tidligere verdensrekordholderen frykter hoppkarrieren kan være over.

SKADEPLAGET: Anders Fannemel. Foto: Geir Olsen / NTB
SKADEPLAGET: Anders Fannemel. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Til helga er det NM i hopp i Midtstubakken i Holmenkollen. Dit skal ikke tidligere verdensrekordholder Anders Fannemel.

Definitivt ikke.

Et fall i hoppbakken i polske Wisla sommeren 2019 gjorde at han ødela korsbånd og menisk i venstre bein. Tidligere i høst virket han å være på gang igjen.

Men nå er vondt blitt til verre.

DRAMATISK: Her er fallet som kan ødelegge karrieren til Anders Fannemel. Video: Med tillatelse fra Hopplandslaget Vis mer

- Jeg hadde et mål om å hoppe i august. Men i løpet av august og september begynte jeg å få mer og mer vondt i kneet. Det holder seg vondt og dårlig fortsatt, forteller Fannemel til Dagbladet.

- Jeg har hatt to skikkelige operasjoner, og en tredje der jeg fjernet litt arrvev. Jeg følte jeg hadde progresjon fra april til august. Men det er mulig jeg pushet det for hardt i en periode. Nå har jeg vært ganske dårlig de siste månedene. Da jeg trente før, og hadde vondt, gikk det over etter en dag. Nå kan det være vondt i flere uker etter en lett treningsøkt. Det er et eller annet som ikke stemmer inni der.

I verste fall kan karrieren være over. Fannemel fikk en opptur da han ble tatt ut på hopplandslaget i juni. Det skjedde etter en fjorårssesong der han ikke konkurrerte i det hele tatt.

Konkurranser før jul virker også totalt utelukket. For en 29-åring som har levd og åndet for hoppsporten i mange år, er situasjonen brutal.

VERDENSREKORD: Anders Fannemel satte verdensrekord med et svev på 251,5 meter i Vikersund i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
VERDENSREKORD: Anders Fannemel satte verdensrekord med et svev på 251,5 meter i Vikersund i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

I februar 2015 satte han verdensrekord i Vikersund med 251,5 meter. Rekorden innehas i dag av østerrikeren Stefan Kraft på 253,5 meter. Mellom de to har Robert Johansson sneket seg inn med et svev på 252 meter.

- Tålmodigheten får testet seg, påpeker Fannemel.

- Det er veldig kjedelig sånn som det er nå. Jeg begynner å få dårlig tid denne sesongen. Jeg har sagt at OL i Beijing er målet for å komme tilbake fra skaden. Men da må det være større progresjon. Akkurat nå er det uvisst hva som er feil. Jeg tok en MR for et par uker siden. Forhåpentligvis finner vi ut av det.

- Kan hoppkarrieren være over?

- Jeg begynner å frykte det. Det har vært en langdryg skade. Akkurat nå ser det ut til at det er en lang prosess igjen før jeg er tilbake på nivået jeg var før skaden. Jeg må kanskje begynne å tenke fornuftig i en alder av 30 år. Jeg må muligens finne meg noe annet å gjøre.

VM-GULL FOR LAG: Anders Fannemel har hatt flere oppturer i hoppbakken. Her fra VM i Falun i 2015, der Norge vant lagkonkurransen. Fra venstre: Anders Bardal, Anders Jacobsen, Rune Velta og Fannemel. Foto: Terje Pedersen / NTB
VM-GULL FOR LAG: Anders Fannemel har hatt flere oppturer i hoppbakken. Her fra VM i Falun i 2015, der Norge vant lagkonkurransen. Fra venstre: Anders Bardal, Anders Jacobsen, Rune Velta og Fannemel. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han legger ikke skjul på at det økonomisk også har rammet hardt. Skihopperne tjener til livets opphold på inntektene fra rennene. Så lenge du ikke hopper, er det lite å hente.

Den tidligere toppsveveren forteller:

- Jeg har tjent null på skihopping siden jeg skadet meg. Jeg skulle ønske at jeg fikk litt mer hjelp fra NAV med tanke på at jeg har betalt bra med skatt. Men jeg fikk nettopp avslag fra dem. Det går på at de mener jeg ikke har rett på sykepenger. Det har tatt over et år før vedtaket kom. Jeg føler jeg har rett på sykepenger, så jeg får se om jeg klager på avgjørelsen.

- Opplever du situasjonen som fortvilet?

- Ja, jeg gjør egentlig det. Selv om det ikke er penger som motiverer meg, så er det penger som får det til å gå rundt. Det er en rar situasjon å være i. Du føler at du ikke har rettigheter, selv om du har betalt skatt og trygdeavgift i flere år.

BEKYMRET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BEKYMRET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Han må ta én dag av gangen. Han klarer ikke å jogge og han får vondt når han går i trapper.

- Jeg har hatt tusenvis av hopp der det har gått bra. Så var det denne ene gangen der det ikke gikk så bra, sukker han.

- Veldig leit, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.

- Anders har vært en av våre største profiler på herresida de siste ti åra. Nå klarer han ikke å få beina i orden etter kneskaden. Det bekymrer meg, erklærer sportssjefen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer