Norge - Malta 2-0

Nytt slag i ansiktet

Markus Henriksen (27) hadde spilt 18 kamper på rad under Lars Lagerbäck. Den 19. fikk han ikke. Nedturen kommer etter null spilletid i Hull og et fratatt kapteinsbind.

KONTRASTER: Det er slik vi er vant til å se Markus Henriksen på landslaget. Mot Malta i går kveld ble han plassert på benken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KONTRASTER: Det er slik vi er vant til å se Markus Henriksen på landslaget. Mot Malta i går kveld ble han plassert på benken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Malta 2-0

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge gjorde jobben mot Malta på Ullevaal i går og vant 2-0. Noe mer er det ikke å si om kampen i EM-kvalifiseringen. Over til Sverige i Stockholm søndag.

Så veldig mye å si hadde heller ikke Markus Henriksen da han fikk spørsmål om at han ble benket. Han har vært en av Lagerbäcks mest betrodde menn. Før Malta-oppgjøret hadde han spilt 18 landskamper på rad. Kamp nummer 19 fikk han ikke.

Midtbanespilleren startet på benken. Og der ble han under hele kampen.

DEN NORSKE BENKEN: Bjørn Maars Johnsen (fra venstre), Sondre Rossbach, Tarik Elyounoussi, Mathias Normann, Frode Grodås, Ruben Gabrielsen, Fredrik Midtsjø, Birger Meling, Alexander Sørloth, Jonas Svensson, Markus Henriksen, Tore Reginiussen og Sten Grytebust. Foto: NTB scanpix
DEN NORSKE BENKEN: Bjørn Maars Johnsen (fra venstre), Sondre Rossbach, Tarik Elyounoussi, Mathias Normann, Frode Grodås, Ruben Gabrielsen, Fredrik Midtsjø, Birger Meling, Alexander Sørloth, Jonas Svensson, Markus Henriksen, Tore Reginiussen og Sten Grytebust. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vrakingen kommer på toppen av en merkelig periode i Hull i England. Denne sesongen har han ikke spilt et eneste minutt for Championship-klubben. Og han er blitt fratatt kapteinsbindet.

Fra å være en nøkkelskikkelse for klubb og landslag, er Henriksen plutselig ribbet for alt.

Ordknapp

Den vanligvis så snakkesalige og sympatiske 27-åringen var ordknapp da han ble stoppet av Dagbladet på vei ut fra Ullevaal i går kveld.

- Overraskende at du ikke startet?

- Jeg startet ikke, så sånn er det.

- Hvordan forholder du deg til det?

- Da forholder jeg meg til at jeg skal starte på benken.

- Var det skuffende?

- Selvfølgelig. Alle som er på samling ønsker å starte.

- Hva var begrunnelsen du fikk?

- Jeg har ikke fått noen begrunnelse.

- Er det sånn det er, at dere ikke får noen begrunnelse?

- Det må du ikke spørre meg om. Det må du nesten spørre dem (trenerne) om.

- Kommer du til å be om en begrunnelse før Sverige-kampen?

- Det sier jeg ikke til deg i alle fall.

Henriksen hadde en av sine sterkeste sesonger i fjor, både for klubb og landslag. Men per dags dato får han ikke spilletid noen steder.

I Hull er det neppe en sportslig begrunnelse som gjør at han er plassert på sidelinja. Derimot var det en felles forståelse om at han skulle finne seg en ny klubb i sommer. Manager Grant McCann valgte derfor å satse på spillere han visste ville være i Hull.

Men så ble det likevel ikke et salg av Henriksen. Dette til tross for at han skal ha vært attraktiv for Bordeaux i januar.

- Det stemte ikke helt, verken for meg eller klubben, sier han om interessen som har vært rundt ham i sommer.

Hull ligger på 20. plass etter seks kamper.

Kontraster

Trolig var manglende spilletid - i kombinasjon med inntrykkene fra trening denne uka - årsaken til at han ble satt ut av Lagerbäck.

Kontrasten er stor sammenliknet med hvordan han vanligvis er blitt brukt på landslaget. Uten spilletid mot Malta fikk han heller ikke landskamp nummer 50 og milepælen knyttet til dette.

Henriksen var tydelig skuffet i Ullevaal-kvelden. Det hjelper heller ikke at han blir stemplet som «et problem» i Hull.

Angivelig hever han en månedslønn på 100.000 pund, eller rundt én million kroner. Dette var utgifter klubben ikke hadde budsjettert med, rett og slett fordi den regnet med et salg av nordmannen, som har ett år igjen av kontrakten.

Til Dagbladet bekreftet Henriksen tidligere i uka at han kommer til å ta en prat med manageren når han er tilbake i England.

- Hvis han mener jeg ikke er god nok, så er det helt fair. Men hvis han mener jeg er god nok, og jeg likevel ikke får spille, så er det en trist situasjon, sier han.

- Kontrollerte hele veien

Om han ikke ville prate så mye om manglende spilletid i går, var han mer meddelsom om inntrykkene av kampen. Sander Berge og Joshua King scoret målene.

- Jo, vi vant. Og det var det viktigste. Vi møtte et lag som ikke prøvde på noe som helst, egentlig. Da de vant ballen, slo de den langt på ingen. Vi kontrollerte hele veien, selv om vi kanskje skulle ønsket at vi skapte enda mer. Men når du møter lag som ligger lavt, er det viktigste å vinne. Det gjorde vi.

Sverige på Friends Arena blir en annen skål. Norge ligger to poeng bak Söta Bror på andreplass og bør vinne. Hvis ikke kan det bli tøft å komme til EM-sluttspillet gjennom kvalifiseringen. De to beste lagene går til sluttspillet. Spania og Sverige er i førersetet.

- Jobben gjort. Vi tok de tre poengene vi skulle ha, uten å bruke for mye krefter, sier kaptein Stefan Johansen.

- Hvordan ser du på møtet med Sverige?

- Jeg tror vi gleder oss som bare det. Forrige gang kastet vi bort tre poeng som vi hadde i lomma. Vi var det beste laget i 75 minutter, så slapp vi dem inn i kampen. Nå er det fullt fokus på kampen, sier Johansen.

FORNØYD: Martin Ødegaard var fornøyd med Norges innsats mot Malta. Reporter: Yngve Gjerde. Video: Elias Kr. Zahl Pettersen / Dagbladet Vis mer
EM-KVALIK
Spania550013-315
Sverige531112-710
Norge522110-78
Romania521212-77
Malta51042-123
Færøyene50053-160