Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France:

Nytt spurtnederlag for Kristoff

Maktet ikke å hamle opp med Démare.

DÉMARE RASKEST: Alexander Kristoff måtte igjen se seg slått på den 18. etappen til Pau. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images
DÉMARE RASKEST: Alexander Kristoff måtte igjen se seg slått på den 18. etappen til Pau. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Alexander Kristoff hadde en ny, gyllen anledning til å få en etterlengtet Tour de France-etappeseier, men måtte se seg slått av to franskmenn.

Nordmannen satt godt med inn på den siste kilometeren, men havnet litt på defensiven inn mot de siste hundre meterne. Da Arnaud Démare gikk til satt han litt for langt bak og maktet aldri å ta igjen det tapte.

Dermed ble det etappeseier til Démare, foran landsmannen Christophe Laporte, mens Kristoff ble nummer tre.

Edvald Boasson Hagen markerte seg også og ble nummer fire, like bak Kristoff.

Tunge bein

Med en rekke spurtere ute av rittet var det gjerne Peter Sagan og etappevinneren Arnaud Démare mange snakket om som de største konkurrentene. Foran dagens etappe hadde bookmakerne Kristoff som favoritt til etappen, men han fikk det ikke helt til å stemme på oppløpet i Pau.

- Jeg kom litt for langt bak inn på oppløpet. Det var dumt, men det var mange om beinet og jeg mistet posisjonen inn mot siste svingen. Litt skuffet, men følte også at beina var litt tyngre i dag enn sist, forteller han til TV 2 etter målgang.

Med halvannen kilometer til mål var Kristoff og opptrekker Roberto Ferrari i front, og italieneren gav full gass. Ferrari var ferdig med drøyt kilometeren til mål og Kristoff måtte finne seg et nytt hjul å ligge på. Herfra ble det tungt.

- Det er mange som kommer seg frem og jeg faller litt bakpå. Etter det tar Ferrari meg litt langt frem igjen, så det var litt dumt. Kom litt for langt frem og så kom jeg litt for langt bak igjen inn på oppløpet. Det var litt bom.

Samtidig insinuerer han at han var mer skuffet etter da Peter Sagan tuktet ham på den 13. etappen til Valence og at han ikke hadde dagen til å kjempe side om side med Démare.

- Jeg merket det egentlig i hele dag, at det var litt tungt.

Quintana veltet

På en ellers begivenhetsløs etappe ble det plutselig dramatisk halvannen time ut på dagens etappe.

Trek-Segafredo lanserte et dobbeltangrep med Michael Gögl og Jasper Stuyven, og Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac) kastet seg med. Dette skapte bølger i hovedfeltet, som måtte gire om og det ble plutselig svært hektisk.

I feltet gikk det en velt, hvor Nairo Quintana (Movistar) var blant de som gikk ned. Colombianeren, som vant onsdagens etappe, ble kraftig forslått og syklet videre med en blodig venstreside.

Etter etappen venter det undersøkelser for mannen som ligger som nummer fem i sammendraget. ´

(referat følger under resultatene)

Slik gikk det til:

171 flate kilometer mellom Trie-sur-Baïse og Pau stod på programmet på den 18. etappen i årets Tour de France. I det rittet nærmer seg slutten begynner det å bli mange slitne bein og med et etter hvert tynt spurtfelt så spådde man på forhånd en tøff kamp mellom bruddet og hovedfeltet.

Luke Durbridge, Matthew Hayman (begge Michelton-Scott), Thomas Boudat (Direct Energie), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty Groupe-Gobert) og Niki Terpstra (Quick-Step) gikk til noen minutter etter starten hadde gått og til tross for at de lenge bare lå noen sekunder foran hovedfeltet så gav de aldri opp.

Etter drøyt 20 minutter begynte hovedfeltet å slippe litt opp på farten og kvintetten begynte smått å øke ledelsen. Mitchelton-Scott og Direct Energie gjorde en god jobb med å markere angrepene i hovedfeltet og plutselig var de fem ordentlig løs.

UAE Team Emirates og Groupama-FDJ tok kontroll i hovedfeltet og var ikke interessert i å gi dem et stort forsprang, og avstanden lå og vaket mellom ett og halvannet minutt.

Hektisk i hovedfeltet

Etter 53,5 kilometer av dagens etappe kom dagens første kategoriserte stigning, fjerdekategorien Côte de Madiran (1,2 kilometer à 7 prosent) og Niki Terpstra var først over.

Like etter ble det hektisk i hovedfeltet. Trek-Segafredo klinket til med duoen Michael Gögl og Jasper Stuyven og fikk med seg Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac).

Omtrent samtidig går det en velt hvor Nairo Quintana (Movistar) går ganske kraftig ned. Gårsdagens etappevinner kom seg raskt tilbake på sykkelen, men veldig forslått og med en blodig venstreside.

Gögl fungerte som opptrekker for Stuyven og Vanmarcke, men den belgiske klassikerduoen maktet ikke å kjøre seg opp til bruddet. Feltet vil nemlig ikke la de gå og sørget for å taue de inn igjen. Da de var hentet tok feltet seg en pause for å late vannet og bruddet fikk en ledelse på to minutter, dagens største ledelse, med omtrent 80 kilometer til mål.

Forsøk på angrep

UAE Team Emirates og Groupama-FDJ fikk etter hvert avlastning av Cofidis og avstanden ble kjørt godt ned igjen. Inn på de siste 40 kilometerne var avstanden under minuttet. Dagens siste kategoriserte stigning kom med 18 kilometer til mål.

Med utbryterne bare 30 sekunder foran kunne hovedfeltet skimte de på vei inn i Côte d’Anos (2,1 kilometer à 4,6 prosent). Mot toppen av fjerdekategorien ble det angrep. Simon Clarke (EF Education First-Drapac) gikk til og slet seg løs med en større gruppe, som kom seg opp til bruddet. Blant andre satt Dan Martin med for å markere fra UAE og det samme gjorde et par Groupama-FDJ-ryttere. Dermed ble de hentet ikke lenge etter toppen.

Etter feltet fikk reorganisert seg satte Groupama-FDJ seg igjen i front med mange mann og tok kontrollen.

Rask spurt

Inn på de ti siste kilometerne kom BORA-hansgrohe til fronten for første gang på dagens etappe. Peter Sagan hadde en stygg velt på gårsdagens etappe og de var derfor mer tilbakeholdne enn de har vært på tidligere etapper. Det tyske laget satte opp et forrykende tempo i medvinden, som sørget for å sette god strekk i feltet.

Etter hvert kom Groupama-FDJ til fronten igjen og fortsatte kjøret. Roberto Ferrari sørget for å holde Alexander Kristoff i god posisjon, mens Edvald Boasson Hagen fikk god hjelp av Reinardt Janse van Rensburg.

Kristoff havnet litt i trøbbel med to kilometer til mål, men Ferrari sørget for å ta ham med frem igjen, men endte opp med å ta fronten litt for tidlig. Med halvannen kilometer til mål lå italieneren helt forrest og da han var ferdig måtte Kristoff finne seg et nytt hjul.

Nordmannen havnet da litt på defensiven og da Arnaud Démare åpnet spurten sin med 250 meter til mål var bådde Kristoff og Boasson Hagen for langt bak, og måtte ta til takke med henholdsvis tredje- og fjerdeplass.

Démare ble utfordret av Christophe Laporte, men til tross for at Cofidis-rytteren prøvde å gå forbi ham på de siste 50 meterne kom han til kort og Groupama-FDJ-rytteren tok endelig en etappeseier i årets Tour de France.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!