GAMMEL OG SLITT: Nadderud stadion på Bekkestua er utdatert, og Stabæk vil bygge ny. Det er Bærum kommune som eier arenaen. Rådmannen sjekker i disse dager ut mulighetene for å gjøre som «De Blaa» ønsker. Her jubler spillerne for scoring mot Sogndal. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
GAMMEL OG SLITT: Nadderud stadion på Bekkestua er utdatert, og Stabæk vil bygge ny. Det er Bærum kommune som eier arenaen. Rådmannen sjekker i disse dager ut mulighetene for å gjøre som «De Blaa» ønsker. Her jubler spillerne for scoring mot Sogndal. Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Nytt Stabæk-prosjekt: Vil bygge ny stadion med plass til 8000 tilskuere

- Har lært av Telenor Arena.

(Dagbladet): For 15 år siden ble ideen om «Blue Dream Arena» og semifinale i Champions League mot Barcelona lansert. Sluttproduktet ble Telenor Arena, men etter bare tre år på Fornebu flyttet seriemesterne fra 2008 tilbake til Nadderud før 2012-sesongen - en sesong som endte med nedrykk til 1. divisjon. 

Nå er Stabæk tilbake i Tippeligaen, og bæringene har fått seg nye, mer nøkterne planer om en ny arena på Bekkestua. 

- Vi håper å ha på plass en ny stadion med plass til 8000 mennesker i løpet av to-tre år. Den skal være komplett med VIP-tribune, nytt garderobeanlegg og tak over hele tribunen, sier daglig leder i Stabæk Fotball AS, Lars Hjorth, til Dagbladet. 

To alternativer Økt interesse ligger bak oppgraderingsbehovet. «De Blaa» er nemlig det laget som har økt tilskuersnittet sitt mest siden i fjor. Tall Dagbladet har fått tilgang til, viser at Bob Bradleys menn drar hele 40 prosent flere på kamp enn i 2013. Rett over 4000 mennesker dukker opp hver gang Stabæk spiller hjemme. Er det fullsatt, er det 4600 innenfor gjerdene, noe som gir en fyllingsgrad på nesten 90 prosent.

Når vi legger til at dagens Nadderud er utslitt, og at store deler av kontorene er basert på brakker, skjønner vi hvorfor klubben gjerne vil oppgradere fasilitetene. 

STORE PLANER: Denne gjengen vil ta Stabæk til nye høyder. Fra venstre styremedlem Ingebrigt Steen Jensen, sportssjef Inge André Olsen (delvis skjult), styreleder Espen Moe og trener Bob Bradley, fra pressekonferansen da sistnevnte ble presentert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
STORE PLANER: Denne gjengen vil ta Stabæk til nye høyder. Fra venstre styremedlem Ingebrigt Steen Jensen, sportssjef Inge André Olsen (delvis skjult), styreleder Espen Moe og trener Bob Bradley, fra pressekonferansen da sistnevnte ble presentert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Nadderud er eid av Bærum kommune, og det er Stabæk som har tatt initiativet til å se på mulighetene for ny arena. 

I tillegg til fotballklubben, brukes stadion av friidrettsklubben IL Tyrving.

Rådmannen i Bærum kommune skal utrede to alternativer: Nytt Nadderud som en ren fotballarena, eller som et fortsatt samspill mellom fotball og friidrett. Ifølge referatet fra formannskapsmøtet i kommunen, er det satt av 1,5 millioner kroner til utredninga. 

- Det beste er nok å flytte friidretten. Tyrving vil helst bli værende på Nadderud, men er også positive til å flytte. De ønsker seg et fullskalaanlegg med tribuner og det hele, sier Morten Skauge. 

Vil ikke selge Høyre-politikeren er leder av sektorutvalget for frivillighet, idrett, kultur og kirke i Bærum kommune, og fullstendig klar over at det koster penger å bygge idrettsanlegg. Skauge understreker at selv om kommunen eier Nadderud, er det uaktuelt at den nye arenaen blir fullfinansiert med kommunale penger. 

ØKER MEST: Etter at ni kamper er spilt i Tippeligaen 2014, er det Stabæk som øker tilskuersnittet sitt mest, sammenlignet med fjoråret. Økningen er naturlig, all den tid de spilte i 1. divisjon i fjor, men oppgangen er mye større enn for eksempel Bodø/Glimt, som også er nyopprykket. Rosenborg er fortsatt det laget som trekker flest personer på kamp, men det er en gjennomgående oppgang hos alle klubbene.
ØKER MEST: Etter at ni kamper er spilt i Tippeligaen 2014, er det Stabæk som øker tilskuersnittet sitt mest, sammenlignet med fjoråret. Økningen er naturlig, all den tid de spilte i 1. divisjon i fjor, men oppgangen er mye større enn for eksempel Bodø/Glimt, som også er nyopprykket. Rosenborg er fortsatt det laget som trekker flest personer på kamp, men det er en gjennomgående oppgang hos alle klubbene. Vis mer

- Det er ikke et kommunalt ansvar at Stabæk får godkjent sin stadion av Norges Fotballforbund. Hvem som skal ta regninga, får vi komme tilbake til. Men det er for eksempel penger å hente på å utvikle nærområdet til boligformål, sier Skauge. 

Butikker og næringsarealer, og et samarbeid med Norges Fotballforbund om å bruke arenaen som damelandslagets stadion, har vært vurdert som mulige inntektskilder. 

Selv om kommunen ikke ser det som sitt ansvar at stadion tilfredsstiller kravene, og at det etter hvert har blitt en trend at klubber eier sine egne anlegg, tror ikke Høyre-mannen at et salg av Nadderud er aktuelt. 

- Nadderud ikke være kommunalt eid. Men vi er skeptiske til å selge til Stabæk. Likebehandling er viktig, og det er flere idrettslag i kommunen. Vi måtte eventuelt ha solgt til markedspris, sier Skauge.

Har lært av Fornebu Det betyr altså at elleve år etter at Bærum kommune truet med å kaste Stabæk ut av Nadderud, kan det se ut som kommunen vil bygge ny stadion til klubben. 

- For oss er det ikke så farlig å ikke eie vår egen stadion. Vi må ha sterke partnere om vi skal få gjennomført dette, og kommunen er den beste partneren man kan tenke seg, sier Ingebrigt Steen Jensen til Dagbladet. 

Han var en av de sterkeste forkjemperne for Telenor Arena, som til slutt endte med utkastelse fordi eierne av arenaen hadde økonomiske problemer. Stabæk-guruen er sikkert på at klubben i hans hjerte har lært av årene på Fornebu. 

- 15 000 i kapasitet var i overkant. Derfor vil vi ha en mindre og mer kompakt arena nå, hvor publikum får en følelse av at de må sikre seg billett tidlig for å få plass. 

- Ligner Atlético Stabæk har budsjettert med et snitt på 3000 tilskuere, og 6,5 millioner kroner i billettinntekter i 2014. Skulle de klare å holde snittet på over 4000, vil det derfor bety mye økonomisk. 

- Ekstra inntekter er avgjørende for en liten klubb som oss, og en ny stadion vil kunne bidra til det, sier daglig leder Lars Hjorth. 

- Hvorfor er Stabæk den klubben som øker tilskuerantallet klart mest i Tippeligaen?

- Først og fremst er det naturlig at det kommer flere på kamp når vi spiller i Tippeligaen, kontra 1. divisjon som i fjor. Det er nok også en viss Bob Bradley-effekt. Men det aller viktigste er at vi spiller attraktiv fotball, samtidig som vi får gode resultater. Stabæk-publikumet er kresent. 

Hjorth mener Stabæk på mange måter ligner Atlético Madrid, som nylig ble seriemestre i Spania, og skal spille Champions League-finale neste helg.

- Vi slo Rosenborg 3-1 på Lerkendal før helga, selv om de økonomisk er i en helt annen divisjon enn oss. 

Trønderne har for eksempel et lønnsbudsjett på over 40 millioner kroner, mot bæringenes 7,5 millioner. Dessuten er det bare fem fulltidsansatte i Stabæk. Rosenborg har 22.

- Vi er dårligst stilt på alt, bortsett fra på fotballbanen, slår Hjorth fast.

Med en drøm om at fasilitetene i det minste blir bedre i løpet av et par år.