Nytt steg mot nordisk liga

Norske, svenske og danske fotballedere tok et nytt steg mot etablering av den nordiske fotballserien Royal League under et møte i København mandag.

- Jeg regner med at vi signerer en avtale under neste møte i januar, sier NFF-visepresident Sondre Kåfjord til fotball.no. Kåfjord er også leder av Toppfotballkomiteen.

- Dagens møte var veldig positivt, og det er stor enighet landene imellom. Vi er blant annet enige om premieringsmodellen, og vinneren kan stå igjen med 10 millioner kroner, sier han.

Mandag ble struktur, organisasjon og økonomi for den nordiske serien diskutert, og enighet oppnådd på de fleste punkter. Nå står «bare» finansieringen igjen. 50 millioner kroner må til for å starte opp, og en TV-avtale er det viktigste punktet.

Tilsagn

- Vi har et temmelig sikkert forhåndstilsagn fra en rettighetskjøper, men det er fortsatt noen tekniske detaljer som må løses. Blant annet må det finnes en løsning for svenskene som har bundet opp sine TV-rettigheter, sier direktør Claus Rode Jensen i den danske Divisjonsforeningen til nyhetsbyrået Ritzau.

- Vi regner med å ha det klart på svensk side i løpet av et par uker, beroliger leder Tommy Theorin i den svenske Elitfotbollsföreningen overfor TT.

De tre nordiske fotballforbund og de respektive serieforeningene var representert på møtet i København. Det er bestemt at de fire beste lagene fra hvert land skal delta i turneringen som etter planen starter etter serieslutt neste høst og fortsetter våren etter.

Lagene skal deles inn i tre firelagsgrupper, og de to beste i hver gruppe går videre til et nytt gruppespill som ender med at de to gruppevinnerne møtes i finale. Vinneren får den offisielle tittelen Skandinavisk mester og en pengepremie på nær 3 millioner kroner.

Lukrativt

Det skal dessuten deles ut penger for hvert poeng i gruppespillet, og et lag som vinner alle sine kamper kan tjene inntil 10 millioner kroner på sin deltakelse i turneringen. Deltakelsen kan altså bli svært lukrativ.

Budsjettet for turneringen skal være på omkring 50 millioner kroner. De pengene skal komme fra TV-rettighetssalg og sponsorer.

Hadde serien startet i år, ville Rosenborg, Bodø/Glimt, Stabæk og Odd Grenland blitt norske deltakere, Djurgården, Hammarby, Malmö og Örgryte svenske, og FC København, Brøndby, Nordsjælland og OB danske.

(NTB)