Nytt supporter-kupp i Sverige

AIK-fans har begravet flagg under midtbanen på den nye nasjonalarenaen.

SVENSK FOTBALLS «DA VINCI-KODE»: Forrige uke fikk svenskene omsider svar på gåten om den påståtte inskripsjonen på innsiden av vandrepokalen, Lennart Johanssons Pokal, som deles ut til vinneren av Allsvenskan. Det var ingen hyllest til Hammarby som skjulte seg i ballen på toppen av pokalen, men til Stockholm-rival Djurgården. Nå er et nytt supporter-kupp avslørt.
Foto: AFP/ SCANPIX/ Claudio Bresciani
SVENSK FOTBALLS «DA VINCI-KODE»: Forrige uke fikk svenskene omsider svar på gåten om den påståtte inskripsjonen på innsiden av vandrepokalen, Lennart Johanssons Pokal, som deles ut til vinneren av Allsvenskan. Det var ingen hyllest til Hammarby som skjulte seg i ballen på toppen av pokalen, men til Stockholm-rival Djurgården. Nå er et nytt supporter-kupp avslørt. Foto: AFP/ SCANPIX/ Claudio BrescianiVis mer

Uken etter at inskripsjonen «Djurgården är best» ble avslørt i Allsvenskanpokalen, er det dokumentert at AIK-fans har «kuppet» Sveriges kommende nasjonalarena for fotball.

Aftonbladet har fått tilgang til bilder som dokumenterer at et AIK-flagg ble støpt inn i betongen som dekker baneområdet på nye Swedbank Arena, arvtakeren til Råsundastadion i Solna nord for Stockholm.

Dermed tar supporterkrigen i Stockholm en ny vending.

Senest onsdag kom det til opptøyer i et byderby mellom AIK og Djurgården i ishockey.

Da anlegget ble påbegynt i desember i fjor, benyttet noen AIK-fans anledningen til å legge igjen et evig minne om Allmänna Idrottsklubben i arenaens grunnmur.

- Noen av karene kjøpte flagget og la det ut like før vi la ut betongen. Nå ligger det innstøpt i et 30 centimeter tykt betonglag. Det går ikke an å se eller finne det igjen på noe vis, men alt er dokumentert. Det går aldri å ta det bort, sier prosjektleder Erik Westman for arenabygget.

Fotballpresident Lars-Åke Lagrell skal være informert om stuntet.

Inskripsjon
Forrige uke ble Sveriges landslagslege beordret til å «operere» Allsvenskanpokalen, som deles ut til seriemesteren hvert år, etter rykter om at den avdøde gravøren Ingemar Eklund hadde klusset i pokalen.

Landslagslege Magnus Forssblad avdekket på direktesendt TV at trofeet inneholdt inskripsjonen «Djurgården är best!».

Enden på den visa blir at Det svenske fotballforbundet skal fjerne inskripsjonen, og vandretrofeet får returnere til regjerende seriemester Malmö i god, gammel stand.

På gløtt
Verre blir det med nasjonens nye nasjonalarena, som neppe vil bli «operert» med det første. Swedbank Arena skal etter planen romme 50.000 tilskuere og stå ferdig i 2012.

Prisen er på 1,9 milliarder svenske kroner.

Det er ikke bestemt hvilken stockholmsklubb som får benytte banen som hjemmearena, men forbundet er i dialog med AIK om den saken.

Forbundet holder døren på gløtt i så måte også for de andre hovedstadsklubbene.

(NTB)