Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscupen sprint Davos

Nytt svensk sjokk

Enda en ny superrask svenske. Bedre blir det ikke.

NY SUPERRASK SVENSKE: Tenåringen Linn Svahn stakk fra verdenseliten under sprinten i Davos. Det passer sporten perfekt. FOTO: EPA/Gian Ehrenzeller.
NY SUPERRASK SVENSKE: Tenåringen Linn Svahn stakk fra verdenseliten under sprinten i Davos. Det passer sporten perfekt. FOTO: EPA/Gian Ehrenzeller. Vis mer

DAVOS (Dagbladet): Svenske Linn Svahn vant sprinten på første forsøk. Er du riktig gammel, kan du glemme rettsskrivningen og fleipe med at dette er starten på en ny «Svan-epoke». Men denne triumfen har som navnet antyder ingen ting med skilegenden Gunde Svan å gjøre; han som herjet sporten på 1980-tallet da langrenn var en ganske svensk idrett.

Det er ikke denne sporten nå, og da er det bare å ta imot enhver suksessrike svensk 19-åring med åpne armer.

Akkurat slike sjokkseire trenger langrenn etter et verdensmesterskap der det så ut som om Norge eide alt..

DET var derfor alle i miljøet gledet seg over framgangen til de svenske skijentene sist vinter. Sporten kunne knapt fått en riktigere utvikling.

Sverige er ett av de største TV-markedene. I en av verdens aller sterkeste idrettsnasjoner, var tradisjonen for langrenn så sterk at sporten klarte seg gjennom flere svake vintre.

I STEDET viste et svensk langrenn på vei ned, alle de fine tegnene på at utviklingen var til å snu. Det handlet ikke lenger bare om Charlotte Kalla og Stina Nilsson. Nye navn kom på både distanse og sprint. De var mange, og de var først og fremst veldig raske.

På oppløpet var knapt noen som matchet dem selv Maiken Caspersen Falla i Seefeld sist vinter på imponerende vis styrte inn enda et VM-gull. Sesongen totalt endte da også med Stina Nilsson som verdens beste sprinter og tre svensker til blant de ti beste i verdenscupen.

Det var en tydelig treningsbasert framgang. Svensk langrenn var igjen ledende på et avgjørende område, og ingen ting er bedre for den alt for norskdominerte sporten enn det.

DESTO tristere har inngangen på denne vinteren vært. Seinest sist helg ble verdenscupen på Lillehammer innledet med at den mektige avisa Expressen oppfordret til seerboikott i hjemlandet på grunn av alle sykdom -og skadeforfallene:

- Hvis du synes det er kjedelig å se Norge herje med Sverige i langrennssporet, burde du ikke se langrenn på Lillehammer denne helgen. Det kan bli pinlig med svenske øyner, sa Expressens reporter.

Det var mest en spøk, og det ble ikke så ille. Men utgangspunket var alvor. Uten svensker tett rundt oss framme i sporet, blir dette kjedelig.

Det er det ikke nå.

I DAVOS var den svenske suksessen til å kjenne igjen:

  • Hele 5 av de 15 beste i prologen var svenske jenter.

Foran vår raskeste (Maiken på 13.plass) var det løpere fra seks ulike nasjoner; også en sveitser (Nadine Fähndrich) til hjemmepublikummets begeistring. Kvinnelangrenn var på sitt beste da.

Og det skulle bli bedre.

FOR i finalen der halve feltet var svensk, kom den ganske ukjente tenåringen Linn Svahn så fort i bakken på den siste runden som bare hun kunne tenkt seg:

- Jeg har satt meg høye mål, og jeg har ganske god selvtillit, forklarte hun rolig etterpå.

Det er effekten av den brede svenske framgangen på kvinnesiden. En etter en opplever de unge jentene at de like gjerne kan slå regjerende VM -og OL-mestere om de bare får sjansen. Det har Stina Nilsson merket i oppkjøringen:

- Framgangen vår overrasker ikke. De har jo ofte spurtet fra meg på treninga, sa Stina til meg etter løpet.

Det er en opplevelse til å kjenne igjen fra den første oppgangstida til de norske skijentene.

DE jentene klarer seg forøvrig mer enn bra nok selv om et par sprinthåp fikk det hardt i høyden. Maiken var igjen taktisk sterk på en middels dag, og fikk ut maksimalt med en flott andreplass. I tillegg var Anne Kjersti Kalvå klok i hvert heat og viste et nytt internasjonalt sprintnivå med den flotte 8.plassen.

Det er fartsframgang også i dette nye store norske landslaget. At svenskene er enda lenger framme, gjør det bare enda morsommere å vise nivået framover.

FOR dette ble nettopp dagen for en mer dramatisk sport. Den centimeter-tette duellen mellom Johannes Høstflot Klæbo og franske Lucas Chanavat viser hva som blir hverdagen også for sportens supermann. Det liker han:

- Det blir mye sånt framover, sa Johannes, og mente det. At han samtidig satt rekord med fem sprintseire på rad i verdenscupen, forteller bare at han trives med den konkurransen.

IMPONERTE: Håvard Solås Taugbøl imponerte med tredjeplass i Davos. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERTE: Håvard Solås Taugbøl imponerte med tredjeplass i Davos. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

LIKEVEL; dagens fineste øyeblikk gjaldt ikke seieren, men han som ble nummer tre. Håvard Solaas Taugbøl ble vraket fra rekuttlandslaget i våres. En 26-årig norsk langrennsløper har tøffe resultatkrav på seg for å forbli lovende. Så viste det seg at han likevel er mer enn det.

For den første pallplassen i karrieren etter et perfekt løp, er en sjelden prestasjon i sprint. Ikke minst når du kommer til finalen med kort pause fra det andre semifinaleheatet.

Håvard holdt trøkket i dobbeltdansen uansett helt til han brøt sammen i gledestårer rett over mål.

Det var rett og slett vakkert, og hadde ingen ting å gjøre med nasjonalitet eller langrennssportens framtid. Bare den ufatttelige gleden som en og annen gang følger med det å konkurrere.