Nytt svensk stikk: - Vi sier ikke at Norge har dopet været, men....

Nå gjør svenskene også narr av været vårt.

VÆR TIL BESVÆR: Svenske Aftonbladet harselerer i dag med det gode været som preger Norge i dag. Foto: SVT / Aftonbladet
VÆR TIL BESVÆR: Svenske Aftonbladet harselerer i dag med det gode været som preger Norge i dag. Foto: SVT / AftonbladetVis mer

(Dagbladet): At det eksisterer et tidvis anstrengt forhold til naboen i øst er ingen godt bevart hemmelighet.

Helt siden den svenske befrielseskrigen i 1521 har det vært en rekke væpnede konflikter mellom landene, og det hele kulminerte med krigen i 1814 der vi, etter å ha skutt på hverandre med kanoner, til slutt endte opp i union med svenskene.

Etter unionsoppløsningen i 1905 har det vært relativt rolig på denne fronten, men etter denne sommerens og høstens avsløringer av ulovlig medisinbruk i den norske langrenssleieren har söta bror igjen begynt å rasle med våpnene.

Om enn i en noe mer figurativ forstand.

«Dopet været»?

Det siste stikket i denne sagaen er det landets største avis Aftonbladet som står for. På sin Facebook-side har de onsdag formiddag lagt ut et bilde av dagens værmelding.

Av kartet kan man tydelig se at der svenskene må slite med overskyet vær, skinner sola over det langstrakte norske land.

Det er SVT som har lagt ut bildet på sine nettsider, men Aftonbladet har valgt å legge til en aldri så liten spekulasjon på bildet de har delt:

- Vi sier ikke at Norge har dopet været, men....

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Passe på

Det humoristiske sparket i retning Norges skiforbund, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har ikke overraskende slått godt an. En av Aftonbladets lesere ymter frampå om at de fine forholdene kan være en direkte konsekvens av medisineringen.

- Det er så mye astmamedisin i lufta at det ikke dannes skyer, skriver han.

En annen sikter til sagaen knyttet til Johaugs bruk av leppekrem, og advarer nordmennene om å være ekstra varsomme i det fine været.

- Man må passe på leppene nå så de ikke sprekker i sola, sier hun.

Paralleller

Det var også Aftonbladet som i forrige uke harselerte med antrekket Johaug stilte i da hun for første gang snakket med pressen etter avsløringene.

De trakk en parallell fra Johaugs oransje t-skjorte til fangedrakta som brukes av hovedkarakteren «Orange is the new black».

I den forbindelse gikk SVTs langrennsekspert Anders Blomquist ut og sa tydelig i fra om at slik forhåndsdømming og skadefryd er noe alle bør holde seg for gode for.

- Først skal man si at det er et menneske i dyp krise vi møter. Man får velge om man vil tro på henne eller ikke. Jeg tror på henne, selv om jeg ikke er sikker på om hun svarer på alle spørsmål, sa Blomquist til SVT.

- Jeg forstår de som ikke tror på henne også, for det er jo standard i dopingspørsmål at man kommer med unnskyldninger.

Langrennseksperten gikk hardt ut mot dem som forhåndsdømmer Johaug.

- Som idrettsutøver lever man for sin idrett, og man lever for det man presterer. Om man tror på hennes historie, så er det et menneske i dyp, dyp krise. Rettssikkerheten for en idrettsutøver er mye mindre enn i øvrige tilfeller. Man skal dømme henne for det hun har gjort, men jeg tror man også skal se den andre siden og ikke kaste ut dårlig underbygde teorier eller skadefryd. Det mener jeg er umenneskelig, sa han.