GOD START: Magnus Carlsen har fått en fin start på dag to av hurtigsjakk-VM. Foto: REUTERS/Anton Vaganov
GOD START: Magnus Carlsen har fått en fin start på dag to av hurtigsjakk-VM. Foto: REUTERS/Anton VaganovVis mer

Magnus Carlsen i hurtigsjakk-VM

Nytt tap for Carlsen

Etter fire strake seirer i VM måtte Magnus Carlsen måtte kapitulere for ukrainske Aleksandr Zubov torsdag. Dermed står nordmannen med tre tap på sju partier.

Etter fire strake seirer i VM måtte Magnus Carlsen kapitulere for ukrainske Aleksandr Zubov torsdag. Dermed står nordmannen med tre tap på sju partier.

Etter å ha tapt de to første partiene i VM onsdag, fulgte Carlsen opp med tre strake seirer samme dag. Torsdag fortsatte den gode trenden med seier i det første partiet mot spanske Ivan Salgado Lopez.

Så åpnet Carlsen godt også i det neste partiet, men nektet å godta remis og måtte til slutt innse at Zubov ble for sterk.

Med det står Carlsen med fire poeng etter fire seirer og tre tap på sju partier. Det er en svak start av nordmannen, som har vært regnet som en av favorittene til å vinne mesterskapet.

- Minnet om sjakk

I det første partiet torsdag så Carlsen ut som en ny mann. Han spilte klokt og sprudlet med hvite brikker. Han skaffet tidlig et lite overtak, og mot slutten ofret han en bonde. Det skulle bli utslagsgivende, og sørget for en stor fordel både på tid og i stillingen.

Til slutt ble han for sterk for Lopez, som ga opp etter 33 trekk.

- Det var en god start i dag. I går flyttet jeg brikker mer eller mindre tilfeldig rundt på brettet. Det her minnet i hvert fall om sjakk. Så det var veldig mye bedre, sa han til NRK etter det første partiet.

Deretter var det Zubov som satt på andre siden av brettet. Ukraineren havnet langt bakpå tidsmessig, og prøvde å sikre remis. Han spilte veldig godt og gjorde ingen feil. Carlsen gikk for seieren, men slet med å trenge igjennom forsvaret til motstanderen.

Det tok tid, og etter 36 trekk hadde han tapt alt tidsforspranget. Mot slutten var det derimot Zubov som fikk overtaket, og Carlsen så oppgitt ut.

Partiet snudde totalt, og etter 66 trekk måtte Carlsen til slutt strekke ut hånden og gi opp.

Jakter hattrick

Utover torsdagen skal han spille ytterligere tre partier, og han har fortsatt sjanser til å hale i land VM-seieren.

Også fredag spilles fem partier før en verdensmester kåres. 29. desember går det rett over til lynsjakk. Da spilles først tolv runder, mens de siste ni går dagen etter.

Carlsen er regjerende verdensmester i klassisk sjakk og lynsjakk. I 2015 forsvarte han tittelen i hurtigsjakk, men har siden da ikke vunnet den disiplinen.

I 2014 ble Carlsen verdensmester i alle tre sjakkdisiplinene. Han vant i hurtigsjakk, lynsjakk og klassisk sjakk. I november tok han sin fjerde strake VM-seier i klassisk sjakk. Han jakter dermed sjakk-trippelen for annen gang i karrieren.

Også Johan-Sebastian Christiansen åpnet dagen med seier. I første parti slo han russiske Pavel Ponkratov. Så tapte han mot Saleh A.R. Salem fra De forente arabiske emirater. Han har dermed fire poeng etter sju partier.

Norges tredje deltaker, Aryan Tari, slo kinesiske Qi B Chen i det første partiet. Deretter spilte han remis mot russiske Ivan Bocharov og står med fire poeng etter sju partier.