ALLEREDE STJERNE: Nytt storløp av Karsten Warholm i VMs semifinale. Der var han nest best i verden på 400 meter hekk. FOTO:: Heiko Junge / NTB scanpix
ALLEREDE STJERNE: Nytt storløp av Karsten Warholm i VMs semifinale. Der var han nest best i verden på 400 meter hekk. FOTO:: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Karsten Warholm VM 2017

NYTT TOPPLØP: Om to dager vinner Karsten like gjerne VM-gullet

Det skiller 8 hundredels sekund

OK; akkurat denne kvelden spilte ikke Karsten Warholm like lekent opp publikummet på VM-stadion som i det showet han pleier å kjøre like før start. Kanskje avslørte også nærbildene fra startblokkene på semifinalen på 400 meter hekk at han svelget et par ganger ekstra i anledning den aller største utfordringen hittil i karrieren.

Det skulle bare mangle for en som aldri hadde kommet til en internasjonal finale som senior, men som samtidig egentlig var den eneste som publikum hjemme i Norge forventet skulle ta medalje i friidretts-VM.

Akkurat det mesterskapet er forøvrig så stort at vi som liker å tro at vi er et ganske kyndig sportspublikum, ikke har rett til å vente noen som helst norsk topplassering.

Men det kan Karsten Warholm.

Omtrent klokka 22.33,48 onsdag kveld kan han like gjerne vinne VM-gullet.

I SEMIFINALEN skilte det 8 hundredeler opp til den regjerende verdensmesteren Kerron Clement. Amerikaneren har vunnet VM to ganger, og var best også i Rio-OL i fjor.

I går tok han igjen Warholm på oppløpssida, og hadde tilsynelatende grei kontroll. Men ikke stort greiere enn at forskjellen de to imellom er sånn omtrent en god eller dårlig kveld.

KARSTEN WARHOLM må uansett ha sin beste som hekkeløper både for å slå Clement og holde resten av verdenseliten bak seg. Det er mer enn mulig. Ut fra hvor allsidig og hardt han har trent og hvordan han takler hver eneste utfordring, er det til og med sannsynlig:

  • Onsdag kveld kommer han til å prestere bedre enn noen gang.

Det er også det eneste som egentlig teller for en norsk unggutt som på under et år er blitt en toppløper i en av friidrettens vanskeligere tekniske øvelser.

er det bare vi som fabler videre om hva som er mulig i finalen. Noen gjør det med mer innsikt enn andre. Som Vebjørn Rodal for eksempel; olympiamesteren på 800 meter som allerede en god stund har ment at 21 år gamle Karsten Warholms muligheter allerede i dette mesterskapet er uten grenser.

I kveld løp Warholm så modig og sterkt i semifinalens første heat at Rodal sank dypt ned i bass i NRKs kommentatorboks mens utfordrer etter utfordrer plasserte seg bak vår mann.

For etter å ha tapt knepent mot Kerron Clement, virket jo Karsten Warholm sterkere enn alle som kom i de to siste semifinaleheatene.

BLANT internasjonale friidrettseksperter er denne distansen vurdert som en av mesterskapets mest åpne med Karsten som en mulig medaljevinner. Hvorfor en såpass urutinert løper allerede har fått så mye tillit, var det lett å se i denne semifinalen. For Karsten Warholm er blant de idrettsutøverne som kan levere det lille ekstra når presset er som verst.

Det skjedde midt på oppløpssida. Da hadde han styrt feltet i 360 meter, og ble presset inn mot den siste hekken av Juander Santos (Den dominikanske republikk) og Komar Mowatt (Jamaica) på innsiden. Til vanlig er dette en type press som der og da knekker hekkeløpere, men Karsten Warholm er ikke vanlig.

På bare et par steg snudde han situasjonen, kom seg over på offensiven, distanserte begge utfordrerne og fikk nesten opp fart på de siste meterne til å følge Kerron Clement på utsiden av seg.

DET er slike øyeblikk som er så sterke at de i seg selv er med på å endre idrettskarrierer.

Bare vent å se hva som skjer onsdag kveld.