Ole Gunnar Solskjær Manchester United

Nytt United-bråk

Anonyme fans rekrutterer for storaksjon før Liverpool-kampen til uka mens Premier League gransker opprørsklubbene.

OLD TRAFFORD: Det var amper stemning i forkant av oppgjøret mellom Liverpool og Manchester United sist søndag. Nå vil anonyme fans samle 10 000 United-tilhengere for å stoppe også dt neste oppgjøret på Old Trafford mellom de to gigantene torsdag. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I GÅR kom enda en unnskyldning fra Manchester United-eier Joel Glazer til klubbens tilhengere etter at han først hadde sendt en beklagelse til trener Ole Gunnar Solskjær for det som skjedde rundt fiaskoen med Super League:

- Jeg ble personlig veldig ydmyk overfor deler av brevet, der dere forklarte hvorfor vår deltakelse i Super League gjorde dere skuffa og forbanna. Jeg ønsker, igjen, å beklage på det dypeste for feilene vi har gjort, skrev Glazer i et åpent brev som svar på United-fansens direkte henvendelse til ham.

I brevet lovet han å investere i spillerkjøp og anlegg, samt å møte fansen. Ifølge lokalavisa Manchester Evening News er dette første gang på 16 år at klubbens eier har henvendt seg direkte til de som er aller mest glad i klubben.

Da er det kanskje ikke så rart at denne nye ydmykheten ikke når helt hjem.

Den offisielle supporterklubben fastholder at deres ønske er å skaffe fansen reell makt i klubben, og nå mobiliserer deler av United-fansen for en ny storaksjon for å stoppe den utsatte hjemmekampen mot Liverpool torsdag kveld. Målet er å samle 10 000 tilskuere utenfor Old Trafford og på nytt blokkere tilgangen for de to storlagene.

DISSE United-tilhengerne rekrutterer til den planlagte protestaksjonen på sosiale medier og bruker lokalavisa Evening News til å forklare hvorfor protestene må fortsette:

- Hver eneste United-fan har nå sett styrken i felles handling. Protestene sist søndag er nødt til å være starten; ikke slutten, sier aksjonistene:

- Premier League og Glazer-familien er vettskremte for at Liverpool-kampen kan bli rammet igjen. Det er vårt ansvar å sørge for at det skjer, fastslår oppropet, og viser til hvor effektiv aksjonen for ei uke siden egentlig var. Dette var jo første gang i Premier Leagues historie at supporterne klarte å stoppe en seriekamp:

- Protestene utenfor The Lowry (Uniteds spillerhotell) varte i fem timer. Det er slike aksjoner som er nødvendige, men alle bidrag hjelper, skriver den anonyme gruppa i sitt innlegg i lokalavisa, og ber om flere enn 10 000 deltakere for å oppnå full effekt igjen:

- Gjør din del, gi ditt bidrag, ikke overlat dette til andre. Vær med å gjør Glazer-familien til historie, avslutter de.

OM det blir slutten vet ingen. I dagene framover blir det garantert interne diskusjoner blant de ulike United-fraksjonene. Akkurat som deler av den forrige aksjonen ble omdiskutert på grunn av de røffe virkemidlene.

Allerede tirsdag spiller United hjemmekamp mot Leicester, og lokalpressen spekulerer om Ole Gunnar Solskjær og spillerne vil bli samlet på et annet hotell enn The Lowry for å komme overraskende aksjoner i forkjøpet.

Dessuten vil Manchester-politiet være bedre forberedt enn i den forrige Liverpool-bataljen søndag for ei uke siden.

DET samme gjelder andre deler av etterspillet fra Super League-fiaskoen. Denne uka varslet klubbenes felles eierskap for Premier League innføringen av en ny kontrakt for alle som vil være med der videre. Denne kontrakten skal gjøre det juridisk umulig å være med på et nytt Super League-opprør.

Samtidig tar den hjemlige Premier League selv et oppgjør med sine egne utbrytere etter Super League-fiaskoen:

- Enkelte klubber kan ikke få lov til å lage så mye splittelse og uorden. Vi er fast bestemt på å få fram sannheten om det som skjedde og holde de enkelte klubbene ansvarlig for det, fastslo Premier League-ledelsen som umiddelbart etter denne skandalen fjernet de lederne i organisasjonen som satt i dobbeltroller hos opprørerne i Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City og Tottenham.

Både Premier League og det engelske fotballforbundet (FA) har bedt om regjeringens hjelp til å sikre lovbestemmelser som hindrer elitefotballen å rømme landet. Dette var da også det første statsminister Boris Johnson og lederne fra de andre politiske partiene lovte under det verste Super League-bråket for snart tre uker siden.

PAUSEPRAT: Ole Gunnar Solskjær om pausepraten som snudde alt for Manchester United mot Roma. Video: Rødt Kort. Vis mer

ber Premier League den engelske fansen om å velge fredelige aksjoner. Men også den oppfordringen vil avhenge av hvor fort og hardt opprørerne blir straffet, og hvor effektivt klubbene selv klarer å angripe en eierstruktur som ikke åpner for medbestemmelse.

Selvsagt har dette bråket gitt en ny runde med den gamle debatten om hva engelsk toppfotball kan lære av tysk Bundesliga der medlemmene i de fleste klubbene er sikret den avgjørende makten på grunn av den såkalte 51-prosentregelen.

Dette har vært en sammenlikning som har bikket opp gjennom åra alt avhengig av hvilke interesser som gjør gjennomgangen. Etter som de langt mer kapitalsterke toppklubbene i Premier League har dominert Champions League, har det vært tyskerne som ofte har løftet fram den aggressive kapitalistiske engelske eierskapsmodellen.

Det har vært en passende unnskyldning når de ikke har hatt råd til å kjøpe de dyreste spillerne eller følge det vanvittige lønnsnivået i Premier League.

har engelske fans sett at kravet om spillerkjøp har sin bekmørke bakside. Ikke bare er det blitt svindyre billetter, men de beste klubbene ønsket altså å rømme landet.

Det er et tillitsbrudd som kanskje krever gjennomtenkte aksjoner fra tilhengerne.

Men først og fremst mer ettertanke om hva som egentlig er en bærekraftig engelsk elitefotball.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer