Nytt utlendingstak i ishockey

- Maks ti per kamp.

(Dagbladet.no): Norsk ishockey har tidligere prøvd å begrense antall utlendinger i eliteserien. Nå gjør man et nytt forsøk.

Mens man tidligere har prøvd å begrense antallet utlendinger i hver stall, går den nye regelen ut på at antallet utenlandske spillere per lag per kamp blir begrenset til ti, mens det er fritt fram for utlendinger i stallen.

- Vi tror denne regelen vil fungere mye bedre enn de tidligere. Nå strider vi ikke med EU-reglementet fordi klubbene kan ha så mange utenlandske spillere de vil på lønningslista, sier formann i Elitehockey AS, Bjørn Mathisrud til Dagbladet.no.

- Taper kampen

Planen er å senke antallet til ni i 2006/7-sesongen, og gjøre det samme hver år til man er nede i seks.

- Om dette er riktig, vil vi evaluere etter hvert. Kanskje seks er et for lavt antall, sier Mathisrud.

Tidligere har klubbene hatt en såkalt «gentleman\'s agreement» om å bare ha et visst antall utenlandske spillere i stallen. Det har hatt blandet suksess fordi enkelte klubber har brutt eller truet med å bryte avtalen - blant annet med EU-reglene i ryggen.

- Nå blir det vanskeligere. Det blir en lov om at 12 av 22, 11 av 21 og så videre av spillerene som føres opp i kampprotokollen må være norske eller trent opp i Norge. Og straffen for ugydlig kampprotokoll er at man taper kampen. Så glad i utenlandske spillere tror jeg ingen er, at de vil risikere det, sier Mathisrud.

A-NASJON: Norge kvalifiserte seg i vår til A-pulja i ishockey. Nå vil man sikre at norske unggutter får spilletid i Eliteserien. Scanpix
A-NASJON: Norge kvalifiserte seg i vår til A-pulja i ishockey. Nå vil man sikre at norske unggutter får spilletid i Eliteserien. Scanpix Vis mer

Ordlyden mangler

Han sier AS\'et, Norges Ishockeyforbund og klubbene er enige om regelen. Det som gjenstår er å bli enige om ordlyden.

- Vi er i praksis enige alle sammen. Det kan selvsagt komme inn nye trenere eller ledere som ønsker å bruke flere enn ti, men vi håper den nye loven skal hindre dette.