Nytt våpen: - Helt unikt

Det norske alpinlandslaget tror denne litt mystiske, svarte dukka kan gi dem en stor fordel. - Det kommer til å revolusjonere sporten, sier Robert Reid.

RIKTIG: Robet Reid viser Kajsa Vickhoff Lie en kopi av seg selv. Foto: Bjørn Langsem
RIKTIG: Robet Reid viser Kajsa Vickhoff Lie en kopi av seg selv. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LØRENSKOG (Dagbladet): I et lagerbygg på Lørenskog har «The Attacking Vikings» laget et midlertidig treningssenter for å være godt rustet til barmarkssesongen.

En eim av blodslit danser elegant forbi neseborene i det vi rusler inn.

Om en times tid skal utøverne gjennomføre en ny styrkeøkt, men de neste minuttene skal Robert Reid fortelle om norsk alpinsports nye «våpen».

- Det kommer til å revolusjonere aerodynamikk i alpint, sier 49-åringen, som er født og oppvokst i Texas og har jobbet som «sports scientist» for Skiforbundet de siste elleve åra.

PÅ SKI: Alpint-stjerna Lucas Braathen er tilbake med ski under beina etter fallet i verdenscuprennet i Adelboden i januar. Video: Thomas Haarstad Vis mer

- Helt unikt

Kjetil Jansrud og de andre utøverne får ikke skryt nok av mannen som har doktorgrad i svingteknikk og har fått kallenavnet «Dr. Alpint». Aller helst liker han seg i skyggen, men når han står foran forsamlingen bruker han store ord om samarbeidet med selskapet Nablaflow.

Det er de som har produsert denne litt mystiske svarte dukka, som egentlig er en kopi av Kajsa Vickhoff Lie.

Tjenesten skal bli offentlig, men det norske alpinlandslaget har allerede startet å bruke den i sitt arbeid med å spare hundredeler. Samarbeidet ble opprettet via Olympiatoppens prosjekt «Aerodynamikk 2022».

Nablaflow har laget et verktøy som skanner en 3D-versjon av utøverne. Det gir Reid og hans team en«digital tvilling» de kan bruke til å forske på luftmotstand.

- Hvordan er dette sammenliknet med det konkurrentene har?

- Dette tror jeg er helt unikt. Det kan hende de har tilgang til miljøer med høy kompetanse, men det er en lang vei fra å gjøre testene til å få resultat, sier Reid.

Han mener at det unike med den norske modellen er at de har funnet et system som gjør at veien fra tester til praksis er kort.

ULIKE STILLINGER: Den digitale kopien har gjennomført en test i en digital vindtunnel. Foto Lemos Media / NSF Alpint
ULIKE STILLINGER: Den digitale kopien har gjennomført en test i en digital vindtunnel. Foto Lemos Media / NSF Alpint Vis mer
TVILLING: Det blir laget en digital versjon av dem som kan brukes til tester, både fysisk og digitalt. Foto Lemos Media / NSF Alpint
TVILLING: Det blir laget en digital versjon av dem som kan brukes til tester, både fysisk og digitalt. Foto Lemos Media / NSF Alpint Vis mer
BLIR SCANNET: Utøverne blr scannet og digitalisert. Foto: Robert Reid / NSF Alpint
BLIR SCANNET: Utøverne blr scannet og digitalisert. Foto: Robert Reid / NSF Alpint Vis mer

-Revolusjonerende

Tidligere har denne type forskning vært nærmest umulig å gjøre ordentlig for det norske laget. Å reise til en vindtunnel koster mye penger, men det er også ekstremt tidkrevende å jage den perfekte stillingen time etter time.

Med den nye teknologien kan den digitale tvillingen gjøre jobben for dem. Det er både mulig å la dokkene stå i en fysisk vindtunnel eller la den digitale versjonen av utøveren kose seg i en digital vindtunnel.

- At vi kan digitalisere dette er ganske revolusjonerende, sier Kjetil Jansrud til Dagbladet.

VISER RESULTATET: Robert Reid forklarer hvordan denne stillingen påvirker luftmostanden. Foto: Bjørn Langsem
VISER RESULTATET: Robert Reid forklarer hvordan denne stillingen påvirker luftmostanden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

For utøverne handler det om å tjene hundredeler, for Reid handler det også om å virkelig forstå hvorfor de sparer tid.

- Jeg mener det er veldig mye å hente når vi snakker om luftmotstand. Vi har ikke løsningen på hvordan vi skal hente tidelene ennå, men det er potensial til å ta tideler og sekunder der, forklarer han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer