Nytt våpen mot ekstremvarmen

Tokyo 2020 frykter for livet til tilskuerne. Nå tar de nye grep mot sola.

<strong>SNØ:</strong> Tilskuerne blir spayet med kunstig snø. Foto: NTB Scanpix
SNØ: Tilskuerne blir spayet med kunstig snø. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var 25 grader i lufta, men snøen dalte ned i Tokyo fredag. OL-arrangørene fortsetter å teste nye metoder for å senke temperaturen under det store mesterskapet neste sommer.

Det siste i rekken av metoder er en snøkanon rettet mot publikum. Det er ventet omlag 650 000 tilskuere til Tokyo under OL, og man har for lengst begynt å frykte for deres sikkerhet i ekstremvarmen. Temperaturer rundt 35 grader og en luftfuktighet på 80 prosent er vanlig i den japanske hovedstaden på sommeren, og man er redd for at folk skal få heteslag.

Det er ikke tak over alle setene på rostadion, noe som gjør publikum eksponert for sola. Derfor ble 300 kilo kunstig snø sprayet over dem i en test, men uten mye effekt. Temperaturen var 25 grader før testen, og nøyaktig like høy under og etterpå.

Publikum så imidlertid ut til å kose seg under det uvanlige snøfallet:

- Fordelen med maskinen er at det er forfriskende for publikum - også har det en underholdningsverdi, sier kommunikasjonssjef for OL Takashi Okamura til BBC.

Kan bikke 50 grader

Men det er ikke bare publikum som kan få det tøft i den varme sola. For utøverne er det nok enda verre.

Kjetil Borch (29) skal representere Norge ute på vannet på rostadion. Den høye luftfuktigheten kan føre temperaturen over 50 følte grader.

- Det er ingen plass å gjemme seg for oss ute på vannet. Der er det enda verre, fordi vi får refleksjoner fra vannet. Det er som å sitte og ro i et solarium, har han sagt til Dagbladet.

Under junior-VM i roing i Tokyo måtte flere utøvere få medisink behandling. I august endte en fransk triatlonutøver på sykehus med heteslag.

Borch liker heller ikke tanken på at det er satt opp vindmøller ikke langt fra rostadion. Vind og roing går sjelden godt sammen.

- Det finnes sikkert bedre steder å ro i Japan, for å si det sånn.

Om ikke kan eventulle vindkast virke avkjølende for publikum, om ikke snøkanonen klarer å redde dagen.

Nytt våpen mot ekstremvarmen

Naturkatastrofe

Snøkanonen er ikke det første tiltaket arrangørene har testet ut for å dempe varmen. Tidligere har de introdusert hatter formet som paraplyer, og en tåkemaskin som skal skape skygge for sola.

De ekstreme tiltakene innføres ikke uten grunn.

Sommeren 2018 ble kalt en naturkatastrofe av myndighetene etter at 65 mennesker døde av heten i løpet av én uke. Denne sommeren var det over 5000 mennesker som oppsøkte sykehus under en hetebølge.

Det er ennå ikke endelig besluttet om man skal ta i bruk snøkanonene under mesterskapet. Ifølge arrangøren skal de utføre flere tester.

Flere tiltak

Varmen er kanskje aller verst for maratonløperne, som skal ut på veiene og ikke får tilgang til nedkjølingssystemene på friidrettsstadion.

Veiene har imidlertid blitt dekt med en varmebeskyttende materiale som reflekterer solstråler. Det skal kunne senke overflatetemperaturen med åtte grader.

Det er om ikke enda viktigere for Paralympics-utøverne. Fordi mange av de sitter i rullestol, kommer de enda nærmere bakken. Med den høye temperaturen, kan det bidra til å øke kroppstemperaturen med to-tre grader sammenliknet med noen som står.

Arrangørene har også latt trærne vokse fritt, for å skape mest mulig skygge over tilskurne og veiene. Bygninger med aircondition har blitt bedt om å åpne dørene for varme fans.

Det diskuteres også om man skal la tilskuerne ta med egen drikke inn på stadionanleggene. Det er vanligvis ikke lov på grunn av sponsoravtaler og sikkerhet.

OL går mellom 24. juli og 9. august. Paralympics starter 25. august og varer til 6. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer