Nytt varsko: - Redd

Det norske kvinnelandslaget er gjennom et generasjonsskifte, noe som har ført til heftige diskusjoner og kritikk. Om få år kan de norske distanseherrene være på samme sted.

BLIR UTFORDRET: Emil Iversen og resten av distanserennet. Ute til venstre står rekruttslandslagets Håvard Moseby. Foto: Bjørn Langsem
BLIR UTFORDRET: Emil Iversen og resten av distanserennet. Ute til venstre står rekruttslandslagets Håvard Moseby. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

HOLMENKOLLEN / BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Vi må tenke framover. Det har vært mye snakk om generasjonsskifte hos damene, men det er bare noen år før det kommer på herresiden også.

Langrennssjef Espen Bjervigs ord på Skiforbundets høstmøte var et varsko om jobben som venter for de norske herrene i åra som kommer.

KLAR BESKJED: Fra langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR BESKJED: Fra langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Når VM i Planica er over i mars, vil Harald Østberg Amundsen (24) være den eneste på det norske distanselaget under 30 år.

Da har Simen Hegstad Krüger blitt med Didrik Tønseth (31), Emil Iversen (31), Hans Christer Holund (33), Sjur Røthe (34) og Martin Løwstrøm Nyenget (30) i «klubb 30».

Sammen med sprintlagets Johannes Høsflot Klæbo (26) har den rutinerte norske gjengen dominert distanserenn i mesterskap og verdenscup de siste fire åra. Nossums menn gjorde reint bord i VM i Seefeld i 2019, og ble bare slått av Aleksandr Bolsjunov på én distanse i VM i 2021.

OL i Beijing i år ble riktignok en skuffelse, men de er klare for revansj i Planica i overgangen februar/mars. Det norske herrelaget har sjeldent hatt en slik bredde av mulige gullkandidater.

To nye på fire år

Bredden på landslaget har også preget rekrutteringen. Siden festdagene i Seefeld i 2019 er det bare to nye fjes som har kommet inn på distanselaget: Martin Løwstrøm Nyenget og Harald Østberg Amundsen.

Didrik Tønseth har riktignok hoppet ut og inn av laget, men av norske herreløperne under 25 år er det bare Østberg Amundsen som har greid å krige seg til plass på laget.

- Det er overraskende at det ikke har kommet noen yngre som har klart å matche oss. Jeg håper jo at jeg blir slått av noen yngre til vinteren. Det er på tide nå. Hva som er grunnen til at de ikke har tatt steget vet jeg ikke, men alle som er på laget i dag var vel 25 eller yngre da de først kom på laget, sier Hans Christer Holund til Dagbladet, og glemmer at Martin Løwstrøm Nyenget var 28 år.

TRIPPEL NORSK: Hans Christer Holund (i midten) feirer VM-gullet på 15 kilometer fri i Oberstdorf sammen med Simen Hegstad Krüger ( t.v.) og Harald Østberg Amundsen. .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIPPEL NORSK: Hans Christer Holund (i midten) feirer VM-gullet på 15 kilometer fri i Oberstdorf sammen med Simen Hegstad Krüger ( t.v.) og Harald Østberg Amundsen. .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nevnte Nyenget tror at det kommer mange sultne utøvere som vil heve seg, og at norsk langrenn har noen gode år foran seg. Seinest på Beitostølen forrige helg tuktet både Håvard Moseby, Jan Thomas Jenssen og Henrik Dønnestad, for nå nevne noen, landslagsløperne.

- Er du overrasket over at ingen flere har utfordret dere?

- Både ja og nei. Det er jo mange andre som går fort, men ulempen er at grunnstammen i dette laget har tatt medaljer i alle mesterskap som har vært siden den gang. De har prestert på et veldig høyt nivå, så da er det ikke lett å komme inn og slå ut så mange heller. Da må man være jevnt over bedre enn dem. Det er ikke så lett.

GIR LANDSLAGSUTØVERNE KAMP: Håvard Moseby gikk to gode renn på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIR LANDSLAGSUTØVERNE KAMP: Håvard Moseby gikk to gode renn på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utfordrende

Herretrener Eirik Myhr Nossum tror det kommer til å bli utfordrende år framover, til tross for at han er sikker på at de er brukbart rustet for det som venter:

SPENT: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPENT: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Du er litt redd for det. Den gjengen som er her nå har vært kontinuitetsbærere, og den stammen med folk har vært på laget og levert i mange år. De vet veldig godt hva som skal til for å levere på dette nivået, og derfor stoler du veldig på dem også. På et eller annet tidspunkt må de byttes ut med noen som ikke har samme cv, men som vi håper får det, sier Nossum til Dagbladet.

Herretreneren påpeker at nye regler i verdenscupen har gjort at færre norske utøvere kan gå hvert renn, og at FIS' nye regler gjør det enda vanskeligere i åra som kommer. Det å ta med noen «for å gi dem erfaring» er ikke like lett som det var for noen år siden.

- Kontinuitet er et begrep som går igjen og igjen i utholdenhetsidrett. Ting tar tid. Det er det som av og til kan være vanskelig å gi. Mange som er på dette laget her fikk tid av mange årsaker. Ja, jeg hilser generasjonsskiftet velkommen, men ja - det kommer til å bli utfordrende, forklarer suksesstreneren.

BRØL: Eirik Mysen var fullstendig nådeløs med seg selv etter 10 kilometeren, Therese Johaug ble rørt av Ingvild Flugstad Østbergs comeback og NRK-ekspertens heiarop jomet mellom fjellene. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Utøvere utelatt

- Har du hatt en så sterk gruppe at utøvere ikke har fått sjansen?

- Ja, det tror jeg, og det tror jeg er ett av parameterne som har gjort det utfordrende i damelangrenn i mange år. Når du er gjennom en gullalder så er det de som går, for det er nesten umulig å slå dem bort. Det er lett at mange av dem som er veldig nært etter hvert gir seg fordi det er umulig å få prøvd seg, forklarer Nossum.

Han fortsetter:

- Det er ikke fordi ingen vil slippe deg til, men det er fordi noen er akkurat bitte litt bedre akkurat da. Toppidretten er brutal sånn. Det er ingen tvil om at det er kjempefordel med såkalte gullalder, men så gir det utfordringer i det neste generasjonsskiftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer