Nyttårsgave fra kongen til landets V75-spillere

Kusk Asbjørn Mehla tror Moe Odin tar sin nittende seier i V75-6 på Momarken lørdag. Men han har respekt for sønnen Moe Brage som nærmer seg toppform.

Kusk Asbjørn Mehla tror Moe Odin tar sin nittende seier for året i V75-6 på Momarken lørdag.

For Asbjørn Mehla og trener Tor Martin Moe har kaldblodskongen Moe Odin vært et eneste stort eventyr i år. 10-åringen har hatt sin beste sesong noensinne, og innkjørt har det blitt nær to millioner kroner. Lørdag kan han legge på til sin fjerde strake seier i Thor Østbys minneløp.

- Moe Odin har et helt riktig løp på papiret. Det er eventuelt sønnen Moe Brage og en grisetung bane som kan felle ham. Men tung bane er en enda større ulempe for Moe Brage. Normalt skal Moe Odin ha en god vinnersjanse igjen, sier kusk Asbjørn Mehla til dagbladet.no.

- Og Moe Brage skal normalt ikke slå ham, legger han til.

- Moe Odin har vært helt fantastisk i år. Vi har slått Järvsøfaks og vunnet flere av de store løpene han ikke hadde klart å vinne tidligere. Moe Odin har perfekte forutsetninger, men jeg er litt redd for sønnen Moe Brage som begynner å yppe seg mot sin far og nærmer seg toppform, ler Asbjørn Mehla.

Trener Tor Martin Moe har hatt en noe hektisk oppladning på tampen før start.

I går kveld var ikke alt som det skulle med kaldblodskongen.

- Først trodde jeg det dreide seg om en hovbyll, så jeg rev av skoen i går kveld for å sjekke hoven nærmere. I dag da jeg slapp ham ut satte jeg på skoen igjen, og da så det straks bedre ut. Både smed og dyrlege har vært her i dag. Heldigvis ser det ut som det har vært en liten hovknusning, og det er relativt greit, så det er ingen fare. Start blir det.

KONGEN FRYKTER KRONPRINSEN. Asbjørn Mehla tror kongen Moe Odin vinner igjen. Men han frykter sønn og kronprins Moe Brage. Foto: HESTEGUIDEN.COM
KONGEN FRYKTER KRONPRINSEN. Asbjørn Mehla tror kongen Moe Odin vinner igjen. Men han frykter sønn og kronprins Moe Brage. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Det hadde jo vært utrolig moro å vinne Thor Østbys minneløp og sette punktum for en fantastisk sesong, sier Tor Martin Moe.

- Kan Moe Brage ta opp kampen med sin far?

- Moe Brage speeder voldsomt, men kan være litt usikker og galoppen kan komme. På Drammen i den nest siste starten var kanskje Eirik Høitomt litt hard med ham, da han dro ut. Moe Brage er nemlig veldig var i munnen. Eirik trodde det var grunnen til at galoppen kom.

- Om Moe Brage ligger i rygg på Odin oppover det lange Momarken-oppløpet, tør jeg ikke garantere for hvem av dem som vinner. Brage kan også speede fryktelig fort, og Odin kan være lur de siste meterne, resonnerer Tor Martin Moe.

- Begge kommer nok til å trave skoløs foran og med sko med pigger bak. De er begge avhengige av godt feste, avslutter Tor Martin Moe som kan puste lettet ut. En liten hovknusning setter trolig ingen stopper for at Moe Odin vinner Thor Østbys minneløp for fjerde gang på rad.

Baneforholdene på Momarken ligger an til å bli sommerbane hvor det kan kjøres skoløs. Banemester Paul Sjåstad lover å legge forholdene godt til rette for de firbente.

- Hvordan blir banen, banemester Paul Sjåstad?

- I dag frøs det på ved 04-tiden og tinet opp igjen ved 08-tiden. Det ser ut til å bli 6-7 plussgrader og regn lørdag. Vi pakker banen så fast og fin vi kan i dag, og får heller rive den opp igjen i morgen om nødvendig, forsikrer Paul Sjåstad ved Momarken Travbane.

- Det er vanlig sommerbane og det blir ikke nødvendig med pigger som det er i dag, sier Momarken-trener Per Oleg Midtfjeld.

Asbjørn Mehlas egne vurderinger:

- Briskeby Philip (V5-2) var veldig bra sist og har gjort det meste riktig. Oppfører han seg bra, og det er noenlunde bra baneunderlag må han ha en bra sjanse. Tung bane er ingen fordel. Sprint er hans beste distanse, og han er en naturlig favoritt.

- Spang Dama (V75-4) gikk bra sist på Klosterskogen og travet 1.32,7. Jeg har kjørt et hurtigarbeid med henne. Hun er verdt en gardering i et åpent løp og er en outsider.

- Santiago (V75-5) kommer ut etter en liten pause. Han trenger muligens løp, og det er vel først og fremst en premiesjanse, avslutter Asbjørn Mehla.

Cato med Dagblad-banker

Hjemmetrener Cato Antonsen har flere fine vinnersjanser lørdag. Dagbladets tipsekspert Bengt Berg lanserer Brief Speed som en banker i V75-7.

5-åringen fikk et fint løp sist etter pause da han vant i lunsjtravet. Han står fint inne i grunnlaget og kan lede helt inn.

- Brief Speed kan være litt usikker på voltestart, og jeg vet aldri hvordan han drar av gårde. Men han kan stikke til tet om han tramper rett, og da bør mye være gjort, sier kusk Cato Antonsen.

- Han var fin på svingene og fungerte fint sist. Oppfører han seg bare fra start tror jeg på en fin vinnersjanse.

- Sammen med Auro News er Brief Speed mine beste sjanser for dagen, sier han.

Auro News kan ta sin niende seier for året lørdag.

- Auro News (V75-3/V5-5) har fått det litt julepent denne uken. Men han ser grei ut i trening, og jeg var fornøyd da jeg kjørte hurtig med ham 1. juledag. På en sprint blir det fort 25 meter fram fra spor ni for å rekke fram. Det er små marginer på sprint for å rekke fram. Vi får håpe på tempo i løpet, og at det klaffer med posisjonene. Er vi sånn tålig på skuddhold, avslutter han forrykende. Men det kan bli tøft fra baksporet. Jeg tror på en fin sjanse med klaff, røper Cato Antonsen om seiersmaskinen med de råsterke avslutningene.

Cato Antonsens egne vurderinger:

- Ambro Skeeter S.L. (V5-1) har alltid en sjanse. Han var ganske bra på Biri sist. Da satt han i tredje innvendig med krefter spart. Han fungerer mye bedre på svingene nå, og jeg synes han skal være blant de tre.

- Rubin (V5-2) er på gang. Han feilet i siste sving på Klosterskogen og hadde dårligst vært toer. Han møter et par bra, men kan være med helt der fremme. Trippelaktuell, synes Cato Antonsen.

- Haugdokka (V75-1/V5-3) har et fint spor. Hun er bedre enn raden, og har hatt litt utur i de siste startene. Sist i Drammen satt hun fast. Jeg tror på en plass blant de tre-fire fremste.

- Skarpvinna (V75-4) har travet fint i de to siste løpene. Hun ble fjerde i Oaks-finalen. Formen er stigende. 40 meter tillegg er tøft. Men de er ikke så spreke de der foran, så jeg tror hun kan hente seg en fin premie. Hun runder nok mange tilslutt.

- Men det er Brief Speed og Auro News jeg stoler mest på, avrunder Cato Antonsen.

En alenevinner kan sikre seg 38 millioner i lørdagens V75-omgang.

HELSTENGT OG FULL SKJERPING. Brief Speed avslutter V75-ballet med helstengt hodelag og full fart som Dagbladets andre banker.
MED SEIER I BLIKKET. Auro News er en seiersmaskin for trener og kusk Cato Antonsen.