Nyttårsraketten

GARMISCH (Dagbladet): De to siste åra har krefter i Hopp-Norge prøvd å få Roar Ljøkelsøy ut av landslaget. I hoppuka har 26-åringen fra Bakklandet i Trondheim gitt svar på tiltale.

- Nå satser jeg på å vinne hele hoppuka, sier Ljøkelsøy til Dagbladet etter gårsdagens fjerdeplass i Garmisch.

I Oberstdorf innledet han med sjetteplass. I TV-rennet i går hoppet han enda bedre. I sammendraget etter to renn er Ljøkelsøy tredjemann, 13,4 poeng bak finnen Janne Ahonen som leder.

- I går fløy jeg som en nyttårsrakett i begge omgangene. Hoppene var nesten identiske på kanten, men ikke helt perfekte. I begge omgangene var jeg litt for sein i satsen. Med litt bedre timing hadde jeg nok hoppet til sammen fire meter lenger. Da hadde jeg i hvert fall vært på pallen, sier Ljøkelsøy til Dagbladet.

30000 kroner

For fjerdeplassen i går fikk han 30000 kroner i pengepremie av arrangørene.

- For pengene vurderer jeg å kjøpe en ny hoppdress. Den koster tre tusen kroner, og er en vel anvendt investering. Jeg kan også godt tenke meg den svarte Audi allround 2,5 TDI quattroen som er satt opp til sammenlagtvinneren. Hondaen jeg har er tre år gammel, og snart moden for utskiftning, sier Ljøkelsøy.

- Et eventyr

Han er skihopper på heltid, bor på Bakklandet i Trondheim sammen med samboer Hege Færø Bakken og er i hoppuka for tiende gang. Besteinnsatsen er fra den første hoppuka, da han ble tiendemann sammenlagt.

- I vinter har målet vært å bli blant de ti beste i alle fire rennene. Det som har skjedd nå, er et eventyr.

- At noen ville ha meg ut av landslaget, har jeg tatt med stor ro. Framgangen skyldes først og fremst bedre spenst og teknikk. Nå blir det spennende i Innsbruck 4. januar og i Bischofshofen to dager seinere. Jeg skal i hvert fall gi gass hele veien, sier Ljøkelsøy.

- Måtte kjempe

I knock-outkonkurransen var han ustø i nedslaget på 122 meter.

- Jeg kom bakpå, og måtte kjempe for å holde meg på beina. I finaleomgangen (122,5 meter) greide jeg meg bedre i nedslaget, men var dessverre like sein ut fra hoppet som i førsteomgangen, sier Ljøkelsøy.

- Psykisk sterk

Etter rennet ble fjerdeplassen hans feiret som en seier i den norske hoppukegjengen.

- Særlig den psykiske styrken til Roar imponerer meg. Nå gjør han sine beste hopp når det gjelder som mest i konkurranser. Det er også fint at han setter seg høye mål, og tør å si at han jakter sammenlagtseieren. For meg er det viktigste at løperne fortsetter å jobbe på et høyt nivå. Jeg er tålmodig og har tid til å vente, sier landslagstrener Mika Kojonkoski.

Det han etterlyser mest i hoppukegjengen, er større konsentrasjon i landingsøyeblikket.

- Vi må bli bedre til å avslutte svevene. Så langt i vinter har vi ikke vært konsentrert nok i nedslaget. Når det sitter, vil vi også få bedre stilkarakterer, sier Mika Kojonkoski til Dagbladet.

HØYT OPPE:Roar Ljøkelsøy på vei mot fjerdeplass og 30000 kroner i premiepenger i gårsdagens TV-renn i Garmisch.