– Nytter ikke å stoppe tåreflommen

Randi (68) møtte aidssyke barn som folkereporter for TV-aksjonen.

(Dagbladet.no): I august dro Randi Kjellmo Gaard (68) til Malawi som en av fire folkereportere for TV-aksjonen «Sammen for barn». I fem dager reiste hun sammen med Pia Nytun (33) på landsbygda i Malawi, der hun fikk se blant annet aids-klinikker, syklende førstehjelpere og et marked for likkister.

Folkereporterne har laget dokumentarer som sendes i forkant av årets TV-aksjon 21.oktober, der pengene går til UNICEFs arbeid for barn som er rammet av hiv/aids i Malawi og Zambia.

– Jeg skulle ønske alle kunne dratt dit. Jeg kunne ikke forestille meg hvordan det var før jeg dro, sier folkereporteren til Dagbladet.no.

Møtte bestemor og aidssyke

Randi, som selv er bestemor, hadde som sitt spesielle oppdrag å møte andre bestemødre i Malawi. Hun besøkte blant annet en bestemor på 73, som hadde forsørgeransvar for fire av sine barnebarn.

På tross av svært ulik livssituasjon fikk bestemora fra Troms god kontakt med bestemora fra Malawi.

– Vi var som gamle kjente fra begynnelsen. Vi snakket forskjellige språk, men vi forsto hverandre godt likevel, sier Randi om møtet med 73-åringen, som mottar støtte fra UNICEF for at de fire barnebarna skal gå på skole.

En annen sterk opplevelse fra besøket var da Randi reiste til en klinikk for mødre og barn som var smittet av hiv eller aids.

– Barna var tillitsfulle og flokket seg rundt meg. Men samtidig vet man at de dør om ikke lenge, og det er hardt. Det nytter ikke å stoppe tåreflommen da, sier Randi.

Hun forteller at noe av det vanskeligste for å bekjempe hiv og aids i landet, er at det er svært tabubelagt å snakke om og være smittet av sykdommen.

Trivdes foran kamera

Randi ble valgt ut blant 2500 søkere til folkereporter-jobben, sammen med Finn Forsberg (42) fra Skien, Pia Nytun (33) fra Bergen og Herman Heierstad (39) fra Våle.

De to kvinnene var i Malawi, og de to mennene var i Zambia. Herman måtte avbryte reisen, men de andre tre har fullført arbeidet med å lage sine dokumentarer.

Ingen av de fire folkereporterne hadde noe TV-erfaring før de dro ut.

– Det ble kunstig til å begynne med, og jeg stivnet litt foran kameraet. Men etter hvert merket jeg dem ikke i det hele tatt, forteller Randi.

Reportasjene som Randi og de andre lagde på reisene sine, blir sendt på NRK fra mandag 15.oktober og utover uka.

Selv om Randi traff mange mennesker i en vanskelig situasjon, kommer hun ikke hjem fra turen motløs.

– Det er godt gjort å holde motet oppe der nede, for det er kolossalt mye å ta tak i. Men de tiltakene som settes i gang, vil hjelpe over tid. Det gir meg håp, sier hun.

Årets TV-aksjon holdes søndag 21.oktober. Les mer på «Sammen for barn»s egen nettside.

• Delta i Dagbladet.nos konkurranse: Lag en vennelenke til støtte for TV-aksjonen!

• Gå årets viktigste søndagstur 21.oktober: Her kan du melde deg som bøssebærer.