- Nyttig med eget akademi

Ole Gunnar Solskjær så tidlig Tippeligaens unge kometer. Åtte år med eget akademi gjorde susen.

MOLDE (Dagbladet): Frem til Solskjær ble ansatt som manager for Molde, var han leder for et eget fotballakademi i hjembyen Kristiansund.

Åtte somre på rad samlet han landets største talenter.

Nå røper han at akademiet har vært til stor nytte i jobben med å kartlegge norske talenter.

LANGSIKTIG I ALT: Ole Gunnar Solskjær har alltid poengtert hvor langsiktig han tenker i rollen som manager for Molde. Noen norske fotballtalenter har han fulgt nøye med helt siden han var spiller for Manchester United. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
LANGSIKTIG I ALT: Ole Gunnar Solskjær har alltid poengtert hvor langsiktig han tenker i rollen som manager for Molde. Noen norske fotballtalenter har han fulgt nøye med helt siden han var spiller for Manchester United. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Ja, det har vært en kjempenyttig å ha mitt eget akademi, sier han og legger til at han på nært hold fikk sett kvaliteten til de unge spillerne som nå er i ferd med å markere seg i Tippeligaen.

Det er én av årsakene til at Solskjær tror Tippeligaen har et stort utviklingspotensiale.

- Tippeligaen blir bedre Han sier det nå kommer en generasjon spillere med de rette kvalitetene, ikke bare fotballteknisk, men også mentalt. Og felles for mange av dem — de har trent under Solskjær på hans fotball akademi i Kristiansund. Det er disse spillerne som kommer til å bidra til høynet kvalitet på Tippeligaen.

- Ta spillere som Zlatko Tripic, Magnus Wolff Eikrem og kanskje den beste, som ikke spiller på Molde, Valon Berisha. Eller Yann-Erik de Lanlay, spillere som har internasjonale kvaliteter og mentalitet, forteller han og utdyper hvorfor de besitter en slik mentalitet:

SLÅR SEG PÅ BRYSTET: Solskjær slår seg på brystet, ikke av hovmod, men i en bønn om et godt innlegg. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
SLÅR SEG PÅ BRYSTET: Solskjær slår seg på brystet, ikke av hovmod, men i en bønn om et godt innlegg. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Noen har det i seg. Magnus har fått en fantastisk erfaring i Manchester United. Valon og Zlatko fra sin familie. Og dette er spillere jeg så på akademiet for noen år siden.

Utradisjonell manager Nå har han Wolff Eikrem og Tripic i egen A-stall. Førstnevnte ble kåret til fjorårets unge spiller på NISO-gallaen. Sistnevnte er spådd sitt store gjennombrudd alt i år. I dagens papirutgave av Dagbladet forteller Solskjær mer om hvorfor han er en utradisjonell manager. En manager som ikke støvbørster dressen og koser seg på kontoret med tyggegummi, te og småkaker, men derimot tar på seg knottesko og jobber tett med spillerne på treningsfeltet.

- Jeg er nødt til å observere spillerne. Det er jeg som skal ta ut laget. Om trener Mark Dempsey kommer til meg og sier hvem som var god på trening, holder ikke det. Jeg må ned for å se hvordan spillerne er fysisk, mentalt. Vurdere om den eller den skal han være med neste uke, skal noen selges. Jeg må være der hver dag, sier han i dagens papiravis.

Følger alt og alle Men øvelsen i å bygge opp sin fintfølende nese for eget lag og omgivelsene stopper ikke der. Fra sin behagelige posisjon fra sofaen, forteller han at andre klubber i ligaen blir fulgt med argusøyne.

- Jeg følger med trender hos andre lag, hvem de har kjøpt, hvem de har solgt og hva de sier utad og hva som er realiteten i klubben. Er de på vei opp, fått nye sponsorer, må de kutte økonomisk. Jeg må være våken, fotball er ikke statisk men dynamisk. Jeg kan få en telefon i morgen om en spiller som er til salgs, da er det ikke snakk om vi har planlagt et kjøp eller ikke planlagt, sier han og smiler på Dagbladets spørsmål om det er et slik hektisk kjør som gjør sjefsjobben i Molde spennende.

- Selvfølgelig er det spennende, det er en stor del av managerjobben, sier han.

Vet hva han gjør At aviser og TV-kanaler gjennom sine eksperter til tider sår tvil om Solskjærs valg og bruk av spillere, finner han ikke det minste provoserende. Til det skjønner journalister og eksperter for lite av det totale bildet.

- Jeg vet hvorfor jeg gjør ting, dere vet ikke hva jeg skal gjøre to uker fram i tid, derfor er det ikke provoserende når media mener jeg velger feil spillere. Ofte velger jeg er lag i dag med tanke på hvilket lag jeg skal neste uke. Så med mindre vi får skader, vet jeg alt nå laget jeg skal starte med mot Haugesund i neste serierunde, sier han.