Obama kaster seg inn i rasismedebatten rundt Washington Redskins

- Jeg ville vurdert å bytte navn, sier presidenten.

REDSKIN:Robert Griffin III er quarterback for Washington Redskins. Hva han mener om å spille for et lag som kalles rødhudet, vites ikke. Foto: AP Photo/Nick Wass/NTB scanpix
REDSKIN:Robert Griffin III er quarterback for Washington Redskins. Hva han mener om å spille for et lag som kalles rødhudet, vites ikke. Foto: AP Photo/Nick Wass/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I USA er det lang tradisjon for å bruke klengenavn på idrettslagene. Både dyr, klesplagg og yrker blir brukt, som for eksempel om Jacksonville Jaguars, Boston Red Sox og Green Bay Packers.

Men enkelte av disse lagnavnene er mer kontroversielle enn andre, og «verst» av alle er NFL-laget Washington Redskins. Redskin, eller rødhud, er av mange regnet som en rasistisk betegnelse på indianere. Flere store spørreundersøkelser viser derimot at amerikanske indianere flest ikke har noen problemer med tilnavnet.

Blant annet viste en undersøkelse gjennomført av nyhetsbyrået AP tidligere i år at hele 79 prosent av amerikanerne synes det er uproblematisk.

- Kan virke støtende I dag melder det samme nyhetsbyrået at president Barack Obama kanskje ikke deler synet til fire av fem amerikanere.

- Lagnavn som Redskins virker støtende på et betydelig antall mennesker. Jeg er ikke sikker på at tilknytning og nostalgia til et spesielt kallenavn burde veie tyngst, så jeg ville vurdert å bytte, sier Obama til AP.

Presidenten, som selv er en uttalt supporter av Chicago Bears, påpeker at indianerne har sterke følelser knyttet til maskotter og lagnavn som gir uttrykk for negative stereotyper om deres kulturarv.

- Jeg vil ikke ta fra Redskins-fansen at de er flotte supportere. De elsker laget sitt, og jeg tror ikke de på noen som helst måte går inn for å støte indianere.

VILLE VURDERT BYTTE: Barack Obama, her fra intervjuet med AP fredag, ville vurdert å bytte ut Redskins-navnet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB scanpix
VILLE VURDERT BYTTE: Barack Obama, her fra intervjuet med AP fredag, ville vurdert å bytte ut Redskins-navnet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB scanpix Vis mer

Men bytte navn ville han altså vurdert, og det står i sterk kontrast til hva Washington Redskins' eier mener. Han har tidligere uttalt følgende:

- Redskins kommer aldri til å bytte navn. Og da mener jeg ALDRI, med store bokstaver, har Dan Snyder sagt.

Ikke aleine Sjefen for ligaen, NFL-kommisjonær Roger Goodell, har tidligere erklært seg selv en tilhenger av at Redskins får beholde navnet sitt. Nylig gikk han imidlertid ut og sa at ligaen må være obs på at folk kan ta seg nær av navnet.

Flere høyskoler og universitet har byttet ut navn som har henvisninger til amerikanske urinnvånere på sine idrettslag. Blant annet byttet St John's fra Redmen til Red Storm, Marquette droppet Warriors til fordel for Golden Eagles of Stanford kaller seg nå Cardinal i stedet for Indians. Foreløpig har ingen profesjonelle lag gått til det skrittet.

I tillegg til Redskins, har også Kansas City Chiefs (NFL), Atlanta Braves (MLB) og Cleveland Indians (MLB) navn som assosieres med indianere.

INDIANER: Zena Wiliams skriver autografer til Redskins-fansen. Om han er tilhenger eller motstander av tilnavnet, vites ikke. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB scanpix
INDIANER: Zena Wiliams skriver autografer til Redskins-fansen. Om han er tilhenger eller motstander av tilnavnet, vites ikke. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB scanpix Vis mer