Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Obama med OL-stikk til Putins «homo-lov»

Sender homofile delegater - uteblir selv.

KLAR BESKJED. Barack Obama kommer ikke til å være til stede under lekene i Sotsji. Han kommer også til å sende to homofile amerikanske delegater i en tydelig protest mot Russlands lover som forbyr «homofil propaganda». Foto NTB / Scanpix
KLAR BESKJED. Barack Obama kommer ikke til å være til stede under lekene i Sotsji. Han kommer også til å sende to homofile amerikanske delegater i en tydelig protest mot Russlands lover som forbyr «homofil propaganda». Foto NTB / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Russland og Vladimir Putins lover mot «homofil propaganda», har skapt reaksjoner over hele verden. Nå sender også USAs president, Barack Obama, signaler til vinterens OL-arrangør.

Han har nemlig utnevnt to åpent homofile delegater for å representere USA under lekene. Tidligere tennis-ess Billy Jean King, og hockeyspiller Caitlin Cahow.

Obama vil heller ikke være til stede under lekene i Sotsji. Det blir første gang siden 2000 at ingen amerikansk president, tidligere president, visepresident eller presidentfrue er til stede under de olympiske leker.

Ingen Obama Det hvite hus sier at det rett og slett ikke er plass til et Russlandsbesøk i presidentens travle kalender.

De adresserte riktignok ikke homofili-lovgivningen direkte under kunngjøringen i går, men sa at «delegasjonen reoresenterer det mangfoldet som kjennetegner USA» og at Obama «vet at de vil vise verden det beste av amerikansk mangfold og lagarbeid».

King vil være til stede under åpningsseremonien, og sier at hun er veldig stolt over å bli valgt ut til det ærefulle oppdraget.

- Jeg håper disse lekene vil markere et skille slik at alle etterhvert kan bli akseptert for den de er, sier hun ifølge The Guardian.

Protestsoner Obama sa tidligere i år at en amerikansk boikott av lekene er uaktuelt, men dette sender likevel et klart signal til arrangøren. Det samme gjør hans fravær.

For to år siden var hans kone, Michelle Obama, til stede under lekene i London, og i 2010 ledet Joe Biden delegasjonen til Vancouver i Canada.

Tidligere denne måneden sa IOK-president Thomas Bach at Russland har lovt å etablere protestsoner i Sotsji. Her skal folk få muligheten til å «uttrykke sin mening om de vil demonstrere for eller mot noe».

Samtidig har komiteen også lagt sin støtte bak et brev som ble sendt ut til alle deltakere. Dette ber dem avstå fra å selv protestere under lekene.