FOTBALLFAN: Barack Obama poserer sammen med Zak DeOssie, Justin Tuck og Eli Manning etter at de vant fjorårets superbowl med New York Giants. Presidenten er fotballtilhenger, men bekymrer seg for de alvorlige skadeproblemene. Foto: JASON REED, REUTERS / NTB SCANPIX
FOTBALLFAN: Barack Obama poserer sammen med Zak DeOssie, Justin Tuck og Eli Manning etter at de vant fjorårets superbowl med New York Giants. Presidenten er fotballtilhenger, men bekymrer seg for de alvorlige skadeproblemene. Foto: JASON REED, REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Obama tviler på om han ville latt en sønn spille fotball

Mener sporten må bli mindre voldelig.


(Dagbladet): USAs president Barack Obama uttrykker i et intervju med The New Republic bekymring over de alvorlige skadeproblemene i amerikansk fotball.

- Jeg er en stor fotballfan, men jeg må si at om jeg hadde en sønn, ville jeg vært nødt til å tenke meg lenge og nøye om før jeg lot ham spille. Og jeg tror at vi som elsker sporten er nødt til å kjempe med det faktum at den trolig vil endre seg gradvis for å redusere noe av volden, sier Obama.

I fjor ble det blant annet publisert et studium i det medisinke tidsskriftet Neurology som viste at gjentatte hjernerystelser fører med seg varige helsemessige konsekvenser for spillerne.

Flere selvmord Det har også vært flere tilfeller av selvmord blant tidligere og aktive spillere. Det ferskeste eksempelet fra desember, da Kansas City-spilleren Jovan Belcher (25) skjøt både seg selv og kjæresten. Medisinere mistenker sammenheng mellom hodeskadene, psykiske plager og selvmord.

I januar ble det rapportert at forskerne hadde funnet en hjerneskade som følge av gjentatte slag mot hodet til Junior Seau, en tidligere New England Patriots-spiller som tok sitt eget liv i mai i fjor. Familien hans donerte kroppen til forskning etter selvmordet.

Nå tar altså president Obama til orde for at den populære idretten må gjøres mindre farlig for utøverne.

- I noen tilfeller vil det kanskje gjøre det litt mindre spennende, men det vil bli mye bedre for spillerne. Og vi som er fans må kanskje ikke granske samvittigheten vår like mye, sier han.

Bekymret for college Obama sier han er mer bekymret for spillerne på collegenivå enn for de helprofesjonelle NFL-spillerne.

- Spillerne i NFL har en fagforening, de er voksne menn, de kan ta en del av disse beslutningene selv, og de fleste av dem får god kompensasjon for volden de utsetter kroppene sine for. Så leser du historiene om noen av college-spillerne som gjennomgår de samme problemene med hjernerystelser og så videre, og som ikke har noe å falle tilbake på. Det er noe jeg ønsker at NCAA tenker på, sier presidenten.

NCAA (National Collegiate Athletic Association) er organisasjonen som styrer college-idretten i USA.