Donald Trump og Barack Obama baseball

Obama utspiller Trump

Sviende nederlag for Donald Trump i den amerikanske nasjonalsporten baseball. Særlig når den største rivalen hans er på vinnerlaget.

SPORTEN RYKER: President Donald Trump var engang en svoren baseball-tilhenger. Nå ber han folk boikotte sporten fordi proffserien MLB aksjonerer mot Georgias nye valglov. Nok en amerikansk nasjonalsport har vendt seg mot det USA som Trump står for. FOTO: AFP/Olivier Douliery
SPORTEN RYKER: President Donald Trump var engang en svoren baseball-tilhenger. Nå ber han folk boikotte sporten fordi proffserien MLB aksjonerer mot Georgias nye valglov. Nok en amerikansk nasjonalsport har vendt seg mot det USA som Trump står for. FOTO: AFP/Olivier Douliery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DE store amerikanske nasjonalsportene rakner for Donald Trump og republikanerne. I fjor sommer kastet amerikansk fotball og NFL seg inn i presidentvalgkampen idet protestbølgen i "Black Lives Matter" eksploderte etter drapet på George Floyd. På hver bane gikk de amerikanske fotballspillerne ned på kne mot sosial urettferdighet:

- Vi burde stå rakrygget, med en hilsen, eller hånda på hjertet. Det er andre ting du kan protestere mot, men ikke vårt amerikanske flagg - INGEN KNELING!, tvitret Trump underveis, men det var forgjeves.

Den største TV-sporten mobiliserte for det som skulle bli den klart største valgdeltakelsen i USAs historie, og et knusende nederlag for den sittende presidenten.

Nå følger den viktige baseballen etter i en ny politisk markering:

  • Sesongens store sportslige høydepunkt er blitt flyttet ut av Georgia i protest mot delstatens nye svært omdiskuterte valglov.

Det er enda et prestisjetap for Donald Trump og en seier for Barack Obama som lenge har kjempet for baseball som et verktøy for sosial endring:

- Boikott baseballen, oppfordrer Trump tilhengerne sine, men vinden over USA blåser ikke lenger hans vei.

FOR dette er en historisk kamp om nye, strengere valglover med de to eks-presidentene på hver sin side. Etter at demokratene i presidentvalget i fjor utklasset republikanerne med over 7 millioner i antall stemmer totalt, prøver republikanerne å innføre nye, strengere valglover i de delstatene der de har flertallet.

Georgia er først ute. Det var her Jo Biden i november overraskende vant som første demokratiske presidentkandidat siden 1992.

Avstanden ned til Donald Trump ble etter flere omtellinger bare 11 779 stemmer, og var sentral i Trumps vanvittige kampanje for å få omgjort det amerikanske presidentvalget. «Den store løgnen» ble navnet på denne fornektelsen hans av valgresultatet. Akkurat det har en mørk historisk referanse, men så var det da også demokratiet som i noen uker stod på spill i USA.

ALT det oppstyret Trump dro igang om et påstått utbredt juks i det republikanskstyrte Georgia, forplantet seg til omvalget på senatorer fra denne delstaten to måneder seinere.

Da mobiliserte demokratene så godt i de store byene, at det republikanske partiet mistet begge senatsplassene og med det selve flertallet i Senatet.

Det var en total fiasko både for partiet og Donald Trump.

LIKEVEL satt republikanerne igjen med det politiske flertallet i selve delstaten, og har nå brukt dette til å endre reglene for valg på en måte som demokratene mener begrenser innbyggernes stemmerett:

- Dette er en Jim Crow på steroider, lød president Joe Bidens karakteristikk av Georgia nye valglov.

"Jim Crow" er opprinnelig et nedsettende kallenavn på svarte amerikanere, og ble betegnelsen på de etter hvert forhatte stemmereglene i Sørstatene fra 1870 som reduserte de svartes mulighet til å bruke den stemmeretten de fikk etter opphevelsen av slaveriet i USA.

De siste av disse rasiske reglene forsvant gjennom borgerrettskampen på 1960-tallet. Når det stygge begrepet "Jim Crow" igjen blir brukt om utforming av nye stemmerettsregler, forteller det om følelsene i denne diskusjonen selv om skillelinjene igjen følger partigrensene.

Og om hvor viktig amerikansk elitesport er blitt i politikken.

SLOSSKAMP: Det ble langt fra fredfullt da baseball-lagene Aguilas del Zulia og Caribes møttes i Venezuela. Video: IVC VIVO Vis mer

FOR da det republikanske flertallet i Georgia sist uke vedtok praktiske innstramninger i valglovene for å gjøre det vanskeligere for innbyggerne i de store byene å bruke stemmeretten sin, svarte demokratene med å be om nasjonale aksjoner.

Det var særlig det nye forbudet mot å dele ut vann og mat til de som stod i valgkø som vakte oppsikt over hele USA. Under fjorårets rekorddeltakelse i presidentvalget, var køene foran stemmelokalene lange. Av og til med en ventetid i de store byene på flere timer.

Oppfordringen ble raskt hørt av ledelsen i den viktige profesjonelle baseballserien (MLB) som i protest flyttet den tradisjonelle "All Star-kampen" som skulle blitt arrangert i Georgias hovedstad Atlanta 13.juli.

Denne kampen kalles «Midtsommer-klassikeren», og er et årlig historisk høydepunkt i den amerikansk nasjonalsporten baseball. Det å ramme et politisk parti gjennom et så sterkt virkemiddel som å stryke en toppkamp, er noe helt nytt i amerikansk sport.

AT aksjonen kommer i baseball viser hvor sterk reaksjonen nå er mot den nye valgloven i Georgia. Mens denne sporten har en lang historie som frontkjemper for like rettigheter i USA, er det basketballen som i Trumps periode har frontet de sosiale aksjonene.

Da amerikansk fotball fulgte etter i fjor sommer, ble baseball og MLB tidvis kritisert for å svikte sin historiske posisjon som en tydelig sosial aktør. Dette er en sport med en betydelig søramerikansk import, men der de nasjonale amerikanske stjernene ofte er hvite og kommer fra landdistriktene.

Nå var det imidlertid ingen tvil lenger. Med nye valglover kom sporten sterkt tilbake:

- Major League Baseball støtter grunnleggende stemmerett for alle amerikanere og er imot reduksjon av antall stemmebokser, sa MLB-sjef Rob Manfred idet han strøk Atlanta som arrangør av All Star-kampen:

- Dette er den beste måten å vise sportens verdier, mente han.

Og da er vi over til Barack Obama.

UTROLIG HISTORIE: I skoleårboka skrev Michael Lee at favorittlaget i baseball skulle vinne World Series i 2016. Det var i 1993. Allerede for noen uker siden begynte bildet av Sammy Lee å gå viralt da en bruker ved navn Thomas J. Dale la det ut på Twitter. Video: CNN Vis mer

FOR Obama har lenge vært forkjemper for denne sportens sosiale profil. Det var han som i fjor frontet kampanjen for 100 års jubileumet til "The Negro League" og understreket hvordan dette idrettsarbeidet hadde brøytet veien for menneskerettigheter i USA.

Og det var Barack Obama som i januar hyllet baseball-legenden Hank Aaron da en av sportens aller største døde 86 år gammel:

- Han er ett av de sterkeste menneskene jeg har møtt, sa Obama og minnet om hvordan Aaron måtte kjempe seg fram i sporten sin bare fordi han var svart:

- Som et barn av Sørstatenes Jim Crow, dro Hank fra skolen og ble med i "Negro League". Da han etter hvert kom inn i Major League Baseball og begynte å jakte rekordene til Babe Ruth, fikk han tilsendt rasistiske brev og dødstrusler. Brev han leste på nytt tiår seinere bare for å minne seg selv om ikke å bli overrasket eller såret, fortalte Obama om den baseballstjernen som preget borgerrettskampen på 1960-tallet.

FEIGT ANGREP: Baseball-spilleren som utførte dette angrepet mistet så vel plassen på laget som på skolen. Vis mer

HANK AARON hadde rekorden i antall «home run» helt til 2007. Men siden den nye rekordinnhaveren Barry Bonds var en antatt doper, blir Aaron av kjennerne fortsatt regnet som sportens ledende.

Han flyttet til Atlanta i 1966 og spilte for lokale Braves, klubben som skulle ha arrangert denne storkampen i juli. Det var i Georgia han fullførte home run-rekorden sin. Det gir Hank Aaron stor symbolkraft inn i diskusjonen om delstatens nye valglov, noe Barack Obama understreket med en tvittermelding i går:

- Gratulerer til MLB for å stå opp for rettighetene til alle innbyggere. Det finnes ingen bedre måte for amerikansk sport å hedre den store Hank Aaron som jo alltid ledet gjennom sitt eget eksempel, skrev Obama.

Det er et røft slag for Donald Trump som må se enda en av nasjonalsporten velge motstandernes side.

NETTOPP de politiske aksjonene til amerikansk fotball ble viktige fram mot presidentvalget for å mobilisere til demokratenes seier. Kampen om enkeltstatenes stemmerettsregler har såvidt begynt.

I Georgia har MLBs beslutning fått følge av delstatens største private næringsvirksomheter. Både Coca-Cola og flyselskapet Delta har skarpt kritisert den nye valgloven:

- Boikott baseball og alle de aksjonerende selskapene som blander seg inn i frie og rettferdige valg. Hører dere Coke, Delta og alle andre!, tvitret Donald Trump via twitter-kontoen til sin politiske aksjonskomité Save America.

Men den frelsen kommer visst ikke lenger med ham.

For nå venter enda en tapt nasjonalsport og et vondt tap mot Obama.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer