«Och ja. Oj. Herregud. Jag blev kär i Rosenborg i går»

Europeiske medier går av hengslene.

(Dagbladet.no): Aviser og nettaviser over hele Europa samles i kollektiv vantro og hyllest, etter Rosenborgs fantastiske ydmykelse av Valencia i Spania i går.

Spanjolene, svenskene, og til og med danskene, roser trønderne opp i skyene i dagens spalter.

Under har vi samlet et knippe utklipp til skrytetavla på brakka på Lerkendal:

El Pais

Spanske aviser er naturlig nok skuffet over Valencias innsats i sin første kamp under Ronald Koeman, men ingen prøver å ta fra Rosenborg æren etter en fullt fortjent seier.

«Rosenborg var rett og slett best. Stikk i strid med forventningene gikk Rosenborg rett i angrep og kontret med masse folk, hurtig og presist. Som den perfekte kontringen etter en halv time som endte hos Steffen Iversen - en gammel torn i det spanske landslagets øye. Han endte Molinas internasjonale karriere», minnes El Pais, som tydelig ikke har glemt flyve-Iversens 1-0-scoring mot Spania i EM 2000.

Og Rosenborg fortsatte å imponere spanjolene etter pause, med høy kvalitet, og hurtig pasningsspill langs bakken. Særlig Mikael Dorsin har gjort inntrykk på spanjolene.

«Og ikke spør guttene fra Valencia om Dorsin, venstrebacken som gjorde livet umulig for dem både framover og bakover på banen. For en venstreback!» 

DRØMMEÅPNINGEN: Steffen Iversen banket inn 1-0 bak en sjanseløs Timo Hildebrand, og får velfortjent skryt i europeiske medier. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
DRØMMEÅPNINGEN: Steffen Iversen banket inn 1-0 bak en sjanseløs Timo Hildebrand, og får velfortjent skryt i europeiske medier. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

«Hjemmefansen begynte å skjønne at det ikke var noe tegn til bedring. Og så fikk Rosenborg corner fra høyre. Valencias mareritt, Dorsin, gikk for å ta det. Hildebrand på bærtur. Og selvfølgelig, der var Iversen, høyt over kaptein Albelda, som tittet foraktelig på den tyske målvakten»

«En uendelig tristhet inntok Mestalla mot slutten av kampen, og den ble fulgt av en generøs gest til bortelaget - applaus».

ABC

«De hvitsortes verste fiende var egen frykt og egne feil, men i hovedsak et norsk angrep som drev Valencia-forsvaret til vanvidd. Og spesielt en Steffen Iversen i sin andre ungdom spilte en nærmest komplett kamp. Iversen ofret seg for spisskollegene Koné og Traoré, og satte selv inn det første målet etter en kontring velregissert av Tettey. Rosenborg kontrollerte kampen perfekt, drepte håpet litt etter litt mot slutten, og etterlot Valencia på kanten av stupet i Champions League»

Marca

«Begge målene var verkene til en sensasjonell Steffen Iversen, som skaffet seieren til et lag som ødela det som skulle bli en god start for Ronald Koeman. Til slutt et totalt fortjent tap for Valencia, som aldri viste tilstrekkelig vilje til å vinne en kamp hvor Rosenborg var det beste laget»

Den spanske avisas kommentator Enrique Bernaola er opptatt av at Rosenborgs seier var den første til et norsk lag på spansk jord på 19 forsøk. Viking, Molde, Moss, Skeid, Fyllingen, Lyn og Lillestrom, lister Bernaola opp som lag som har dratt tomhendt hjem fra sør. 

Under tittelen «Rosenborg, de eneste nordmennene som «fanger fisk» i Spania», skriver spaltisten:

«Och ja. Oj. Herregud. Jag blev kär i Rosenborg i går»

«Denne norske medvinden sier mye om nivået i en turnering som Mesterligaen, hvor ingen lag kan avskrives av «de store». Norge skal ha gratulasjoner for gårsdagen, og det er ikke for ingenting historien har tatt en ny vending til landets fordel»

Også våre nordiske naboer kaster seg med i jubelen:

Dagens Nyheter

Svenske aviser har selvfølgelig fått med seg at Mikael Dorsin og Fredrik Stoor var med på å sjokkere Valencia.

«Rosenborg gjorde en imponerende innsats, spilte modig og kontrollert, og var nære 3-0 i raske kontringer mot slutten».

Expressen

«MIRAKLET PÅ MESTALLA» titler Expressen, og skriver:

«En hel fotballverden løftet på øyenbrynene da Rosenborg tok poeng mot Chelsea på Stamford Bridge - for så å klype seg i armen da nordmennene slo verdenslaget Valencia hjemme på Lerkendal. Nå er neste superskrell et faktum. Rosenborg utspilte spanjolene taktisk med et tett forsvar, raske kontringer og en sinnsyk effektivitet når sjansene bød seg».

«Och ja. Oj. Herregud. Jag blev kär i Rosenborg i går»

Glenn Hysén måtte krabbe på Lerkendal etter Rosenborgs poeng mot Chelsea, men klok av skade har han sluttet å vedde mot trønderne.

- Helt makeløst. Det skulle jo ikke kunne skje. Helt utrolig. Og når man ser på hvordan de spiller, så er det jo ikke flaks heller, de spilte jo ut Valencia på hjemmebane også, sier Hysén til Expressen.

- De har absolutt en god sjanse til å gå videre. De fikk selvfølgelig en giv da de slo Valencia, som de har tatt med videre. Men egentlig er det helt sykt når du ser på tabellen i den norske ligaen, sier Hysén.

Aftonbladet

Simon Bank i Aftonbladet hyller Rosenborgs prestasjon i sin kommentar dagen derpå. Han er mektig imponert over trøndernes Europa-meritter, og understreker hva erfaring kan gjøre for et lag på dette nivået.

«ÄNTLIGEN, NORDEN! Beste kampen av et nordisk lag - på ti år.»

«For andre gang i høst gikk et skandinavisk lag inn på Mestalla. For andre gang så vi en leksjon. Forskjellen? At Rosenborg ga den, mens Elfsborg fikk den»

«Iversen lovet at RBK skulle spille «løkkefotball». Og, ja, oj, herregud. Rosenborg, dette fantastiske RBK, vant 2-0 i Valencia. Det var løkkefotball, og det BURDE blitt 4-0»

«Jeg ble forelsket i Rosenborg i går, og jeg skulle elske å bli det i et svensk lag igjen. Det har gått 20 år siden RBK reiste til IFK Göteborg på studiebesøk. Det er Blåhvitts tur til å dra til Trondheim nå.»

Ekstra Bladet

«ROSENBORG YDMYKET VALENCIA - IGJEN», skriver danske Ekstra Bladet.

«Til tross for landslagsnavn som David Villa, Fernando Morientes og David Albelda i startoppstillingen hentet upåaktede Rosenborg en aldeles fortjent seier etter to scoringer fra den tidligere Tottenham-angriperen Steffen Iversen, som til og med kunne ha scoret hattrick mot de resignerte spanjolene, om ikke stolpen hadde stått i veien».Også engelske aviser fikk med seg hva som skjedde i Spania i går kveld, og eks-Spurs-spiller Steffen Iversen får mye skryt:

Sky Sports

«Til tross av at kampen ble spilt i Valencias bakgård, var ikke seieren det minste mindre overbevisende enn den for to uker siden, og Rosenborg rundspilte sine raknende motstandere i lange perioder».

YDMYKENDE: - Et totalt fortjent tap, skriver den spanske avisa Marca.
FORELSKET: Aftonbladets kommentator Simon Bank kan ikke få rost Rosenborgs prestasjoner i Europa nok, og drømmer om at svenske klubber skal la seg inspirere.
UTROLIG: Glenn Hysén fikk svi forrige gang han tvilte på Rosenborg, nå tror han trønderne tar seg videre til sluttspillet i Champions League.
FRUSTRASJON: Spanske medier er oppgitt over Valencia, men de fleste mener Rosenborg gjorde David Villa og de andre dårlige i går.