Odd-Bjørn takker Frode for gullet

Sølvvinneren ventet da Hjelmeset måtte bytte ski.

SAPPORO (Dagbladet.no): Endelig fikk Odd-Bjørn Hjelmeset sitt første individuelle gull i langrenn. Etter å ha skjult seg bak frasen «bronse er den fineste medaljen», skulle det endelig lykkes på en 50 kilometer lang manndomsprøve.

- Vi har snakket om fortjente gull tidligere i dette VM. Northug etter sprinten, Svartedals sprintgull etter å ha vært verdens beste klassiske sprinter i fire år. Jeg tror Odd-Bjørn tok sin første bronsemedalje i 99, og da å krone det med et gull på fem-mila i klassisk her, i en skikkelig øvelse. Du har nesten oppnådd alt da, sier en jublende glad sportssjef, Åge Skinstad.

Skidrama

Odd-Bjørn innrømmer også selv at det smakte vanvittig godt med gullet i dag.

- Jeg har jo higa etter et gull i mange år nå, sier han, og takker Frode Estil for at han fikk det.

For da Odd-Bjørn fikk ødelagt den ene skien etter drøyt tre mil, og ble tvunget til å bytte, var det svært nære at dramaet tok en vending ingen foran tv-skjermene eller på stadion ante.

- Det var i nærheten av krise, sier Skinstad.

- Vi hadde Odd-Bjørns nest beste ski et annet sted enn der han ga beskjed om at han måtte bytte, og så måtte jeg jobbe med skia for at den skulle være like godt preparert som de han gikk på, sier mannen som hjalp Hjelmeset med den nye skia, landslagstrener Morten Aa Djupvik.

VET IKKE HVOR LENGE HAN HOLDER PÅ: - Ringer jeg hjem til kjerringa i dag kan jeg sikkert holde på til jeg er nitti, for hun er sikkert så fornøyd med meg nå, sier veteranen Odd-Bjørn Hjelmeset etter sitt aller første individuelle VM-gull i langrenn. Foto: SCANPIX
VET IKKE HVOR LENGE HAN HOLDER PÅ: - Ringer jeg hjem til kjerringa i dag kan jeg sikkert holde på til jeg er nitti, for hun er sikkert så fornøyd med meg nå, sier veteranen Odd-Bjørn Hjelmeset etter sitt aller første individuelle VM-gull i langrenn. Foto: SCANPIX Vis mer

Dermed ble Odd-Bjørn gående en god stund med en ski som nesten ikke hang sammen. Det øverste laget av skia, laget som fester bindingen til selve skia, var løst, og det var bare et tidsspørsmål før hele skia gikk i oppløsning.

- Jeg gikk to kilometer og bare så ned på skia. Bindingen var halvveis oppe, og den kunne ha gått helt opp da jeg gikk diagonalt i oppoverbakkene, sier Hjelmeset.

Men rett før en utforkjøring fikk han ny ski på beina, og dermed tok det ikke lang tid før han var oppe i tetfeltet igjen.

Takker Frode

- Frode fikk beskjed om at jeg måtte bytte ski, så han ble bedt om å ta det rolig. Og siden han er den mest lojale personen i verden, gikk han så sakte foran der at jeg ikke brukte mer enn 300 meter på å ta dem igjen. Det var jo ingen som gikk forbi Frode heller, sier Hjelmeset.

- Jeg takker Frode, jeg gjør det. Han er en kjempekar, og er kanskje den eneste i hele verden jeg kunne bedt om dette.

Alt lå til rette

Uten ny ski hadde Odd-Bjørn brutt fem-mila i dag. Da hadde bindingen løsna, og selv om den hadde hengt på hadde han ikke hatt sjanse til å henge med inn til mål. Spennet i skia var borte, og bindingen var ødelagt.

Odd-Bjørn takker Frode for gullet

Det hadde kanskje vært typisk på en dag da alt lå til rette for at han endelig skulle få det gullet han har higet etter i alle disse årene.

- Jeg var utrolig nervøs da jeg sto opp i dag tidlig. Det er ikke alltid det ligger så godt til rette for en. Jeg ble nummer to i prologen i sprinten, og hadde jeg kommet meg til finalen der er jeg sikker på at jeg hadde tatt medalje (brakk staven i semifinalen, red.anm). Jeg gikk en kjempeetappe på stafetten, så jeg visste at formen er fantastisk. Da kunne det også være at jeg ble litt for nervøs, sier Hjelmeset.

Bare redd Frode i spurten

Men med ny ski på beinet, fikk han den gode følelsen tilbake da Lukas Bauer rykket opp en bakke. Odd-Bjørn hang lett på, mens konkurrentene slapp.

- Da skjønte jeg at det kunne bli et gull-løp.

Og da han hang på Frode Estil opp den aller siste bakken, fikk beskjed om at de hadde fått en luke ned til Bauer og de to tyskerne bak, var det et oppgjør mellom to gamle treningsvenner.

- Jeg stolte veldig på spurten min, men den eneste jeg var redd for var Frode. Jeg hadde en plan om å gå forbi ham på brua, og komme først inn i svingen inn på oppløpet, men da la han inn lystgassen og gikk like fort som meg over brua, ler han.

Med tre meter å ta inn på Estil var det bare å kline til inn mot mål.

Odd-Bjørn takker Frode for gullet

- Jeg kjente de siste hundre meterne at jeg hadde større fart enn ham, og spiste meg stadig innpå. Femti meter før mål skjønte jeg at jeg kom til å vinne.

Blir fest

Og så sto to smilende kompiser i målområdet og omfavnet hverandre etter en fantastisk fellesstart på den lengste distansen i VM.

- Det blir nok ikke noen stor fest, det er jo renn i Lahti allerede neste uke, men det blir kanskje en liten en, sier Frode Estil.

- Men du vet aldri når Odd-Bjørn er i det samme huset som deg, ler sølvvinneren.

Og fest blir det, en ganske heftig en også, skal vi tro gullvinneren.

- Hvordan vi skal feste? Det egner seg ikke på trykk, ler Hjelmeset, og forsvinner inn til dopingtest.

TO GULL: Odd-Bjørn Hjelmeset viser stolt fram sine to gullmedaljer fra Sapporo-VM. Den første vant han på stafetten på fredag.
DOBBELT NORSK: Odd-Bjørn Hjelmeset kom i mål rett foran snuta på Frode Estil. I formiddag kom denne meldingen fra regjeringen: «Vi gratulerer med gullet på femmila. Hils til Frode Estil, som sikret sølvet. Hilsen statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Trond Giske».
ETTERTRAKTET GULLVINNER: Odd-Bjørn Hjelmeset var mannen alle ville ha tak i på stadion i Sapporo.