Odd er det nye Godset

I Norge er det ikke nødvendig å kjøpe seg et godt fotballag. Det holder å utvikle et.

NY SUKSESS UTEN PENGER I BÅNN: Odd gjør som Godset gjorde, satser på egenutvikling. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NY SUKSESS UTEN PENGER I BÅNN: Odd gjør som Godset gjorde, satser på egenutvikling. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

RONNY DEILA TOK over en klubb på kanten av økonomisk ruin, bygde laget på utvalgte Bosman-spillere og en gjennomtenkt filosofi og vant til slutt seriemesterskapet 2013. Det er kortversjonen av Strømsgodsets suksess. Og nå ser vi noe som er i nærheten av en blåkopi utvikle seg og blomstre under Dag-Eilev Fagermos tøffe, men kyndige ledelse i Skien.

I Norge, i motsetning til de fleste andre fotballand, er det ikke nødvendig å kjøpe seg til suksess.

DET HOLDER MED kontinuitet og dårlig økonomi. Ser det ut til. I tillegg til en krystallklar kurs tuftet på tæring etter næring. Når man ikke har penger til å kjøpe feil så gjør man nemlig ikke det. Man kjøper ikke feil. Og når man ikke har penger til å overbetale middels fotballspillere så gjør man ikke det heller. Man deltar ikke i lønnsspiralen. Det var slik Ronny Deila satt sammen og utviklet sitt mesterlag i Drammen, og det er slik Dag-Eilev Fagermo nå beviselig har utviklet et lag som ikke må avskrives i gullkampen.

Jeg sier ikke at Molde viser noen som helst tegn til å snuble på oppløpssiden.

Men gjør de det har jeg en følelse av at Odd vil være der og plage dem.

TRE GANGER PÅ rad har Odd snudd 0-1 til seier. Først til 3-1 mot Brann hjemme i cupen, så til 3-1 mot Stabæk på Nadderud og i går til 4-1 mot Start. Det betyr ikke bare at Dag-Eilev Fagermo har verktøyene og stallbredden som skal til for å forandre problematiske kampbilder til det bedre. Det betyr mest av alt at Odd etter år med kontinuitet, utvikling og god øving - der laget og klubben i løpet av de to siste sesongene har tatt voldsomme steg - er kommet dit at de vet de kan vinne alle fotballkamper.

Og derfor blir det ikke panikk og motløshet på 0-1, det blir bare enda mer Odd.

Enten Dag-Eilev Fagermo coacher laget i verdensklasse gjennom å gjøre gjentagende matchavgjørende pausebytter, eller bare lar tålmodigheten  seire, så vinner Odd de fleste kampene til slutt.

ODD ER IKKE i nærheten av Moldes økonomi, forutsetninger eller evne til å ha seriegullet som en uttalt ambisjon. Likevel er de med helt der oppe. Det er ikke tilfeldig eller et resultat av heldige omstendigheter. For allerede i februar, på bakgrunn av fjoråret og det jeg så på La Manga, noterte denne spalten at Odd er et av Norges beste fotballag.

Hvilket nå er et faktum.

ODD ER HELLER IKKE i nærheten av Rosenborgs muligheter. Og det er enda verre. For Rosenborg. Sist Norges største klubb vant seriemesterskapet to sesonger på rad kjøpte Erik Hamrén ligatitlene (2009 og 2010). Og siden det har trønderna pissa i buksa hver gang det har blitt kaldt og handlet spillere som er for dårlige i forhold til pris og lønn, istedenfor å gjøre det de en gang var ledende på.

Ha fokus på utvikling og kontinuitet.

NORSK FOTBALL BLIR ikke bedre av at små klubber ser ut som de er store når du ser på tabellen. Men den bør bli edru. For veien til framgang går fortsatt via noen steg tilbake.

Det beviste Godset.

Og nå gjentar Odd suksessen.