TIDLIGERE KÖLN-TRENER: Ståle Solbakken. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE KÖLN-TRENER: Ståle Solbakken. Foto: NTB ScanpixVis mer

Odd møter Dortmund i kveld: - Det var helt jævlig, sier Solbakken

Full fest i Skien.

Odd - Borussia Dortmund klokka 20.30 (kampen vises på TV 2 sportskanalen)

Klokka 20.30 spiller Odd mot Borussia Dortmund i kvaliken til Europa League. En som smertelig har fått erfare hva det tyske storlaget står for, er Ståle Solbakken (47).

- Dortmund har ekstreme ferdigheter. Jeg sier ikke at vi ikke kan slå dem, men det blir tøft, sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo på en pressekonferanse i går.

- Det var helt jævlig, sier Solbakken om sitt eget møte med Dortmund som Köln-trener i 2011/2012.

Full fest Kampen er den største i Telemark noensinne. Da billettene ble lagt ut for salg i forrige uke, var køen utenfor Skagerak Arena i Skien flere hundre meter lang. Alt ble revet bort, noe som betyr 12.000 tilskuere og full fest.

Men hvordan skal Odd angripe kampen? Som oftest - når lag av dette kaliberet besøker Norge - er det i forbindelse med sesongoppkjøring. Nå snakker vi om den første kampen av to som gir rett til gruppespill i Europa League.

- Gå ut og nyt øyeblikket. Slipp dere løs. Ikke gi Dortmund overgangsmuligheter. Unngå dumme balltap. Og straff dem på dødball, er Solbakkens råd til Odd-gutta.

Ydmyket F.C. København-treneren vet nøyaktig hva han snakker om. I sesongen 2011/2012 ledet han Bundesliga-klubben Köln. Vi overdriver ikke når vi sier at det var et faglig høydepunkt i nordmannens karriere.

Allerede samme høst opplevde han brutalitet av en annen verden på Signal Iduna Park, Dortmunds mektige hjemmebane. Köln tapte 0-5. Solbakken og hans menn fikk rundjuling foran 80.200 tilskuere.

- Det var helt  jævlig. Alt vi fryktet på forhånd slo til. Vi hadde omtrent ikke touch på ballen, ikke et skudd på mål, ikke en sjanse, sier Solbakken til Dagbladet.

Köln stilte med et amputert lag.

- Jeg møtte treneren deres, Jürgen Klopp, i heisen etter kampen. Han fortalte at han hadde et håp om at det skulle utvikle seg slik da han så lagoppstillingen vår. Og sånn ble det.

Psykologi Köln tapte også hjemmekampen, 1-6.

- Det var likevel en bedre opplevelse. Vi scoret det første målet, og var på høyde med dem i en time. Så raknet det.

- Kan Odd gå på samme smell i kveld?

- Jeg tror ikke det. Det er mange psykologiske aspekter her. Det er den største kampen i Odds historie. De kan utnytte fordelen av å ha kunstgress. Kampen blir heller ikke avgjort i dag.

Solbakken fortsetter:

- Odd har kvaliteter, og må bare være seg selv. Ikke minst må de være påpasselige i situasjoner der de vet at Dortmund kan komme i 200 kilometer i timen. De møter et litt annet lag enn det vi gjorde. De var ikke spesielt gode i fjor. De gikk gjennom en prosess der de fornyet seg. De startet dårlig, men var bedre i andre halvdel.

Etter sesongen ble trener Jürgen Klopp (48) erstattet av Thomas Tuchel (41). Laget åpnet Bundesliga forrige helg med å slå Borussia Mönchengladbach 4-0.

Verdensmester I går ble det klart at storstjerna Marco Reus ikke er med til Norge. Midtstopper Mats Hummels er derfor det største navnet på Skagerak Arena. Han ble verdensmester med Tyskland i fjor. Men Solbakken påpeker: Ikke la dere skremme!

- Hummels er ikke verdens beste forsvarsspiller uten ball. Han har ikke den største farten, men han setter i gang spillet bakfra.

Solbakkens F.C. København ble for øvrig slått ut av Jablonec fra Tsjekkia i Europa League-kvaliken.

- Det var en liten katastrofe. Vi var ett av 12 lag som har vært i Europa sammenhengende de siste ni åra. Det har ligget i klubbens DNA. En total nedtur, sier Solbakken, som nå krysser fingrene for de norske lagene i Europa League.

Rosenborg møter Steaua i kveld, mens Molde skal i ilden mot Standard Liege.

I SKIEN:  Stjernegalleriet til Dortmund. Foto: NTB Scanpix
I SKIEN: Stjernegalleriet til Dortmund. Foto: NTB Scanpix Vis mer