LEDET MED TRE: Espen Ruud banket inn 3-0 for Odd på et frispark fra 35 meter midtveis i første omgang. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LEDET MED TRE: Espen Ruud banket inn 3-0 for Odd på et frispark fra 35 meter midtveis i første omgang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Odd sjokkerte hele Fotball-Europa, så slo Dortmund fryktelig tilbake

Fra 3-0 til 3-4 i Skien.

• Odd - Borussia Dortmund 3-4 (3-1)

SKAGERAK ARENA (Dagbladet): Med sju telemarkinger i startelleveren sendte Odd sjokkbølger gjennom ikke bare Borussia Dortmunds spillere og ledere, men hele Fotball-Europa ved å ta ledelsen 3-0 etter 21 minutter av kveldens historiske oppgjør på Skagerak Arena.

Jone Samuelsen startet festen etter bare 16 sekunder, før Fredrik Nordkvelle og Espen Ruud bidro med hver sin scoring før omgangen var halvspilt.

Dessverre for Odd slo Dortmunds stjernegalleri fryktelig tilbake. Først reduserte Pierre-Emerick Aubameyang, Shinji Kagawa og nevnte Aubameyang igjen, så gjorde Henrik Mikhtaryan comebacket komplett ved å sette inn 3-4 seks minutter før full tid.

- Det var en herlig følelse å score, sier Jone Samuelsen til TV 2.

- Vi spilte en god kamp. Vi sjokkerte dem, sier Fredrik Nordkvelle.

- Jeg er stolt av det vi gjorde. Men etterhvert ble vi slitne og da var det klasseforskjell på lagene, sier Odd-trener Dag-Eiliv Fagermo.

Uten at det forhindret hjemmepublikummet fra å reise seg og trampeklappe heltene sine av banen.

Historiens største Aldri før har det vært spilt en større kamp i Telemark. Odds møte med Borussia Dormund var den gjeveste kampen i Skien-klubbens 121 år lange historie. 

Forrige uke var billettkøen på flere hundre meter. I kveld begynte et stolt Odd-publikum å fylle de 12 436 setene på Skagerak Arena allerede halvannen time før start. Odd-ledelsen omtalte trekningen av det tyske mesterlaget som en drøm. Kanskje ikke sportslig, tenkte trener Dag-Eilev Fagermo, men utvilsomt økonomisk.

Rundt fire millioner kroner i ekstrainntekter sørget for det.

Da nyheten kom i går om at stjernetrioen Marco Reus, Jakub Blaszczykowski og Lukas Pisczcek ikke var med til Skien, ble imidlertid også troen på et godt resultat forsterket.

Umiddelbar dramatikk Med profiler som VM-vinner Mats Hummels, tidligere Manchester United-spiller Kagawa og spissen Aubameyang i startoppstillingen, var det imidlertid få som levnet Odd de store sjansene.

Men der tok eksperter, oddssettere og andre skeptikere kraftig feil. For i Skien i kveld var det lenge Odd som så ut som et europeisk topplag, ikke tyskerne som spilte Champions League-finale for bare to sesonger siden.

Direkte fra avspark startet kampen på dramatisk vis. Fire trekk og 16 sekunder etter at Olivier Occean spilte ballen til Samuelsen, lå den hvite og røde lærkula i nettet bak en paralysert Roman Weidenfeller.

Den tyske sisteskansen, med flere landskamper på CV-en, hadde ingen mulighet til å stoppe angrepet Samuelsen både var med å starte og avslutte. Sunde-gutten sto fram med en kontrollert heading i det lengste hjørnet, etter et utsøkt forarbeid av unggutten Rafik Zekhnini (17).

Nytt Odd-sjokk Stemningen på stadionen var elektrisk. Mens Samuelsen ble omfavnet av lagkameratene, hoppet Fagermo rundt på sidelinja i en eufori av glede.

Nå gjaldt det bare å omstille. Raskt.

For i løpet av det neste kvarteret tok et overrasket Dortmund-lag over banespillet. Hvittrøyene fra Skien forsvarte seg imidlertid både klokt og godt. Med en lavtliggende, smal forsvarsfirer og en løpssterk midtbanekvintett like foran fikk tyskerne sannsynligis langt vanskeligere arbeidsforhold enn de hadde ventet.

Og da Fagermos menn kriget til seg ballen, brukte de den godt. På topp var 86 kilo tunge Occean tidvis et angrep alene. Spissen herjet regel rett med stjernestopperne til Dortmund og fikk Hummels til å se ut som en smågutt i forhold.

Etter 19 minutter kom også uttelingen, da Occean satte opp en gjennombruddshissig Fredrik Nordkvelle. Sistnevnte så at Occean hadde tatt med seg begge Dortmund-stopperne på tur ut av midtforsvaret, og med et retningsbestemt mottak tok Nordkvelle med seg ballen mot Weidenfeller, før han trillet den sikkert ned i hjørnet.

Ruuds prosjektil Gåsehudfaktoren var på dette tidspunktet konstant. På pressetribunen gjemte representantene fra Dortmunds presseavdeling ansiktet i hendene, på trenerbenken gjorde Thomas Tüchel det samme.

Folk trodde knapt det de var vitne til, men det skulle bli «verre». Det skulle bli som den norske musikeren Ravi sang om i 2002, en «utadæsjælåpplevelse».

Det sørget Espen Ruuds frispark fra 35 meter for. Det var et skudd som bare økte og økte i hastighet for hver meter den svevet i lufta før den limte seg opp i krysset, via hanskene til Weidenfeller i Dortmund-buret.

Stillingen var 3-0. Det var et resultat som ikke bare ville sjokkere hele Tyskland om det ble stående, men som var kraftig nok også til å sende sjokkbølger over hele Fotball-Europa.

På pressekonferansen etter oppgjøret forteller Dortmund-trener Thomas Tüchel hva han tenkte da skuddet gikk inn.

- 3-0 var øyeblikket hvor jeg tenkte OK - nå er det en lang, lang vei tilbake. Publikummet var entusiastisk, de hadde et utrolig skudd fra 35 meter, og det får deg til å tenke at alt går inn for dem. Vi hadde et skudd i tverrliggeren og store sjanser som vi bommet på, sier Tüchel på Dagbladets spørsmål og fortsetter:

- Vi måtte takle det - både på benken og på banen. Vi mistet formasjonen vår og pasninsspillet vårt. Vi var imponert over Odd. Å si noe annet ville vært en løgn.

Dortmunds comeback Samtidig visste hele stadion at Dortmund, et av verdens beste fotballag, var kapable til å slå tilbake. Flere ganger. Og det gjorde også Tüchels menn.

Først da Aubameyang utnyttet en keepertabbe fra Sondre Rossbach etter 31 minutter, så gjennom målene til Kagawa, nevnte Aubemayang og Mikhtaryan.

Tyskland neste Neste uke er det returoppgjør på Signal Iduna Park, som på folkemunne i Dortmund bare kalles Westfalenstadion. Det blir garantert en ny skjellsettende opplevelse for Odd og klubbens supportere.

Det massive tyske anlegget står for det høyeste publikumssnittet i verden, med en stadionkapasitet på over 81 000 seter som alle fylles foran hver eneste match.

Støtten til hjemmelaget er enorm. På «Südtribüne», den sørlige tribunen, holder supportergrupperingen til og danner «Den gule veggen». Det er en vegg ikke bare kledd i gult, men en vegg anerkjent som et av de mest høylytte stadionområdene på kloden.

Så spørs det om Odd behersker den atmosfæren og den kampen like godt som kveldens oppgjør på hjemlige trakter i Skien. Uansett: Det er bare til å glede seg - både for «Oddrane» og resten av Fotball-Norge.