Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Odd-spiller Shala forsto allerede på oppvarmingen at noe kunne gå galt

- Blir ikke mer politisk ukorrekt.

HER GÅR DET GALT: Det albanske banneret som ble fløyet inn på Stadion Partizana av en drone i går, skapte voldsomme opptøyer i den serbiske hovedstaden. Her slåss albanske spillere med sikkerhetsvakter. Foto: REUTERS / Marko Djurica / NTB Scanpix
HER GÅR DET GALT: Det albanske banneret som ble fløyet inn på Stadion Partizana av en drone i går, skapte voldsomme opptøyer i den serbiske hovedstaden. Her slåss albanske spillere med sikkerhetsvakter. Foto: REUTERS / Marko Djurica / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Scenene fra Beograd i går kveld fikk sannsynligvis UEFA-president Michel Platini til å angre på at det europeiske forbundet ga grønt lys til å la Serbia og Albania møtes i EM-kvalifiseringen.

Begge landenes fotballforbund hadde gått med på å ikke sende bortesupportere til de to møtene mellom lagene, men det hjalp lite i går kveld, da en drone med et albansk banner ble sendt inn på stadion i den serbiske hovedstaden.

Stemningen på tribunen på Stadion Partizana var, ifølge rapportene, allerede ganske amper da flagget ble sendt over gressmatta.

Flyktet En av de som var involvert var Odd-spiller Herolind Shala. 22-åringen er født i Norge, og har representert Norge på U21-nivå, men har valgt å representere Albania framfor Norge.

Shala satt på benken da alt gikk galt. Det var da en serbisk spiller hoppet opp og rev ned banneret at ting virkelig utartet. Flere spillere havnet i slåsskamp, før en håndfull tilskuere beinet inn på banen for å ta de albanske spillerne - som flyktet mot spillertunnelen.

BLE SLÅTT: Odds Herolind Shala fikk et par knyttneveslag under opptøyene i Beograd i natt. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
BLE SLÅTT: Odds Herolind Shala fikk et par knyttneveslag under opptøyene i Beograd i natt. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix Vis mer

- Herolind var sist pålogget «whatsapp» klokka fire i natt. Siden har jeg ikke hørt noe fra ham. Mobilen hans er skrudd av, men jeg regner med det er fordi han sover. Det albanske laget kom ikke fram til hotellet sitt før sent i natt, såvidt jeg kan forstå, sier Shalas agent Thomas Skilbred til Dagbladet onsdag formiddag.

Avlyste Det albanske laget ble de nødt til å oppholde seg i garderoben i en god stund etter å ha flyktet fra gressmatta. Det serbiske laget ønsket å sette i gang kampen igjen, men da albanerne sa nei, valgte den engelske dommeren Martin Atkinson å avlyse oppgjøret.

- Jeg snakket med Herolind rett før midnatt. Da var hele laget og støtteapparatet i garderoben. Han virket rolig og behersket etter forholdene, og fortalte at militæret var utenfor, sier Skilbred.

- Han fortalte at han ble satt i oppvarming sammen med en annen spiller etter rundt 20 minutter av kampen. Allerede da merket han at det kunne skjære seg. Han fortalte meg at det haglet med mobiltelefoner og steiner fra tribunen. Da var det bare å se ned i bakken og oppføre seg som en skolegutt, sier han videre.

Ble slått Shala fikk seg et par knyttneveslag mens det albanske laget flyktet til garderoben, men det skal ellers har gått relativt bra med Odd-angriperen.

- Det står, såvidt jeg vet, bra til. I utgangspunktet skal Herolind møte på Odd-trening som vanlig i morgen, sier agent Skilbred.

Serbia-kaptein og Chelsea-spiller Branislav Ivanovic sier at han ikke helt kan forstå hva som skjedde i går.

- Det eneste jeg kan si er at vi ønsket å fortsette, og at vi beskyttet de albanske spillerne hele veien til tunnelen, sier han.

Hendelsen i Serbia skjedde bare dager før Albanias statsminister Edi Rama etter planen skal besøke landet. Det kan bli første gang på 68 år at et slikt besøk blir gjennomført - hvis fotballdramaet ikke setter en stopper for det.

Forholdet mellom Serbia og Albania har vært ustabilt først og fremst på grunn av Kosovo, en tidligere serbisk provins, stort sett befolket av etniske albanere. Kosovo har siden 2008 forsøkt å bli en uavhengig stat, og er blitt anerkjent av over 100 land, blant dem de fleste EU-landene.

- Sårt Banneret som ble fløyet inn på stadion i går skal symbolisere planen om å skape et «Stor-Albania», som vil kunne forene albanske folk i Albania, Kosovo, Montenegro, Makedonia og den sørlige delen av Serbia.

BIG NEWS: Slik ser de fleste store avisene i Serbia ut i dag. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix
BIG NEWS: Slik ser de fleste store avisene i Serbia ut i dag. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix Vis mer

Banneret som ble fløyet inn på Stadion Partizana ble oppfattet som en voldsom provokasjon, ikke bare i Serbia, men også flere av nabolandene.

- Dette er veldig sårt, selvfølgelig. Det er omtrent så politisk ukorrekt som det kan få blitt, sier Shala-agent Skilbred.

Vill feiring Den danske sportsjournalisten og øyenvitnet Preben Nyborg Madsen befant seg i Albanias hovedstad i går kveld og beskrev situasjonen slik:

- Jeg befinner meg i Tirana og scenene er som de vant EM, akkurat da Danmark ble europamestere i 1992. Bilene tuter. Det synges i gatene og de røde flaggene blafrer i vinden. En liten nasjon går amok i fest i natt, sier Nyborg Madsen til danske BT.

Ifølge serbisk TV ble Olsi Rama, bror av Albanias statsminister Edi Rama, pågrepet på ærestribunen, mistenkt for å ha stått bak dronestuntet.

Ifølge Daily Telegraph nekter imidlertid Rama for å være involvert i hendelsen.

UEFA åpner, ifølge AP, disiplinærsak mot begge landene etter gårsdagens hendelse.

HYLLET I SERBIA: Stefan Mitrovic hylles som en helt av noen i Serbia etter at han dro ned det albanske banneret som ble fløyet inn på stadion. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix
HYLLET I SERBIA: Stefan Mitrovic hylles som en helt av noen i Serbia etter at han dro ned det albanske banneret som ble fløyet inn på stadion. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er en beklagelig situasjon som både jeg, dommeren og sikkerhetsrådgiveren vil levere rapport om. Omstendighetene var slik at kampen ikke kunne fortsette, sa UEFAs kampdelegat Harry Been etter at kampen hadde blitt utsatt.

FLYKTET: Albanias spillere måtte flykte fra banen etter provokasjonen og det påfølgende masseslagsmålet. Foto: REUTERS / Marko Djurica / NTB Scanpix
FLYKTET: Albanias spillere måtte flykte fra banen etter provokasjonen og det påfølgende masseslagsmålet. Foto: REUTERS / Marko Djurica / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media