RØFFE KARER: Dinamo Zagreb har en trofast supporterskare i Bad Blue Boys. Dette er ikke de snilleste gutta i klassen. Foto: NTB Scanpix
RØFFE KARER: Dinamo Zagreb har en trofast supporterskare i Bad Blue Boys. Dette er ikke de snilleste gutta i klassen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Odd - Dinamo Zagreb

Odd-supportere gikk undercover i Zagreb. Fryktet grisebank fra disse gutta

Stenger serveringssted utenfor Skagerak Arena før returkampen i Skien. - Alt handler om sikkerhet.

(Dagbladet): Dag-Eilev Fagermo (50) og Odd skaffet seg et godt utgangspunkt før returkampen mot Dinamo Zagreb i kvalifiseringen til Europa League torsdag.

Kampen på Maksimir stadion i Zagreb endte med 2-1 til hjemmelaget. Det betyr, for eksempel, at 1-0 er nok på Skagerak Arena i Skien førstkommende torsdag.

På Maksimir stadion var det en liten kontingent med Odd-supportere. Før kampen ble de sterkt oppfordret til nærmest å gå undercover i den kroatiske hovedstaden. Alt for at hjemmelagets hardbarkede fans i Bad Blue Boys ikke skulle finne dem - og gi dem grisebank.

- Vi rigget det til, slik at vi gikk litt undercover. Vi la ikke ut på sosiale medier hvor vi skulle være. Vi delte informasjon via SMS og telefon. Fra hotellet fikk supporterne politieskorte, forteller Hans Rune Aadalen, styreleder i Oddrane, til Dagbladet.

Var blakke

Bad Blue Boys består ikke av de snilleste gutta i klassen. Da Dinamo Zagreb spilte mot Brann i 2007, måtte 39 tilreisende supportere ha én politimann hver for å bli sendt hjem på et charterfly til Kroatia.

TILREISENDE FANS: - Vi er Odd. Hvem er dere? spurte Odd-supporterne på et banner i Zagreb. Kanskje like greit at det var 180 politifolk som passet på under kampen ... Foto: NTB Scanpix
TILREISENDE FANS: - Vi er Odd. Hvem er dere? spurte Odd-supporterne på et banner i Zagreb. Kanskje like greit at det var 180 politifolk som passet på under kampen ... Foto: NTB Scanpix Vis mer

De var blakke, stjal fra butikkene og skapte rabalderscener i Bergen. Siden har de markert seg med jevne mellomrom.

Men denne gangen gikk det fint. Ikke minst fordi Odd-supporterne tok sine forholdsregler:

- Ingen av våre supportere profilerte seg i gatene. Supporterutstyr ble tatt på rett før kampen. Inne på stadion var det 180 politifolk. Alt foregikk uten dramatikk. Supporterne ble fraktet med buss til og fra stadion. Det var politibil foran og bak bussen, forteller Aadalen.

Stenger serveringssted

På Maksimir stadion var det 7080 tilskuere. Kapasiteten er 38.000. Til returkampen er det ventet mellom 200 og 300 supportere fra Dinamo Zagreb. Hos Skiens-politiet lukter det overtid lang vei.

Aadalen forteller at serveringsstedet «Fort Falkum» - som ligger rett overfor Skagerak Arena - vil holde stengt. Her er det plass til 500 personer. Frykten for at Bad Blue Boys skal sette stedet på hodet, gjør at Odd-supporterne endrer rutinene sine.

KROATISK FOKUS: - Det var bra at vi vant. Men vi fortjente mer, lyder overskriften i den kroatiske avisa 24sata fredag.
KROATISK FOKUS: - Det var bra at vi vant. Men vi fortjente mer, lyder overskriften i den kroatiske avisa 24sata fredag. Vis mer

- Vi går på jobb den dagen, kommer hjem og spiser middag - og drar rett på kamp. Vi vaser ikke rundt på stadion.

- Men er ikke dette litt trist: Dette er Odds hjemmebane. Å møtes i forkant til litt hygge er jo for mange en del av kampen?

- Nei, ikke når vi har med hooligans å gjøre. Alt handler om sikkerhet. Se på hva som skjedde da de var i Bergen. Det er ikke nødvendig å risikere noe. Vi går til vår inngang. Politiet og vaktene tar seg av borteseksjonen, forteller styrelederen i Oddrane.

Gode penger

For Odd er kampen en gyllen mulighet til å komme til i playoff i Europa League. Klubben har allerede tjent gode penger på salgene av Rafik Zekhnini og Fredrik Oldrup Jensen.

Spill i Europa League betyr ytterligere millioner på konto. Odd går derfor mot et økonomisk suksess-år. Og Dinamo Zagreb er en solid skalp.

- Vi kan absolutt gå videre, sa Fagermo til Telemarksavisa etter kampen torsdag.

- Det så ut som at Dinamo ble slitne utover i den andre omgangen. De er tidlig i sesongen. Vi håper på mye folk og god støtte på hjemmekampen. I tilllegg er kampen på kunstgress.

GOD PRESTASJON: Jone Samuelsen og Odd tapte 1-2 i Zagreb. Returkampen går i Skien førstkommende torsdag. Foto: NTB Scanpix
GOD PRESTASJON: Jone Samuelsen og Odd tapte 1-2 i Zagreb. Returkampen går i Skien førstkommende torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer