Odd tok bronse med 58 poeng. For tre år siden ville det gitt seriegull

Ny poengrekord også for bronse.

BRONSEGUTTENE: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo (bak) klapper for gutta som nettopp har mottatt bronsemedaljene for innsatsen i Tippeligaen 2014. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
BRONSEGUTTENE: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo (bak) klapper for gutta som nettopp har mottatt bronsemedaljene for innsatsen i Tippeligaen 2014. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Molde satte ny poengrekord i Tippeligaen i år. Rosenborgs 69 poeng fra 2009-sesongen - den første med 16 lag i vår øverste divisjon - fikk en levetid på fire sesonger.

Romsdalingene var tidlig i posisjon til å snappe rekorden, men det ble litt spenning mot slutten, etter at seriemesteren tapte to av de tre siste kampene før gårsdagens serieavslutning.

Historisk bronsemedalje Avstanden ned til Rosenborg på sølvplass endte på 11 poeng, mens Odds bronsemedalje er historisk på flere måter:

• Det er skienklubbens aller første medalje i eliteserien.

• Klubbens 58 poeng er samtidig ny poengrekord for en bronsemedalje i den norske ligaen.

Rosenborgs 55 poeng var inntil i år den høyeste poengsummen det er vunnet bronsemedalje på i serien.

Så bra er Odds 58 poeng i årets tippeliga at poengsummen (og målforskjell på +20) ville gitt gull i 2011-sesongen.

Da ledet Ole Gunnar Solskjær Molde til det første av to strake seriegull. Da gikk gullet på 58 poeng (det samme som Odd fikk bronse for i år), men målforskjellen på +16 mål er færre enn Odds +20 i år.

- Klasseskille - 58 poeng for bronse er veldig høyt. Men det sier også litt om hvilket tydelig klasseskille vi har fått i Tippeligaen. Tidligere kunne sju-åtte lag kjempe om å være blant topp tre, men slik har det ikke vært de siste par sesongene, sier TV2s fotballekspert Petter Myhre til Dagbladet.

Før sesongstarten trodde han at Molde, Rosenborg og Strømsgodset ville utgjøre topp tre, og at et av de lagene måtte gjøre det betydelig svakere enn ventet, eller at et annet lag ville levere noe ekstraordinært.

- Jeg så for meg Odd på rundt 5.-6. plass. Men de har virkelig levert noe ekstra denne sesongen. Det viser ikke minst det faktum at de har satt ny poengrekord for bronsemedalje, sier Petter Myhre.

- Lett å glemme C More-kommentator Kenneth Fredheim er også voldsomt imponert over Odd i år.

- Det er lett å glemme de andre medaljevinnerne i en sesong hvor Molde var så suverene. Men RBK-comebacket etter at Kåre Ingebrigtsen kom inn som ny trener har ført til at de har fått en akseptabel sesong totalt sett, selv om alt annet enn gull normalt er en nedtur der i gården.

- Men forskjellen på Odd og Molde/Rosenborg er at de er bygd opp annerledes. De to siste har penger, mens Odd ikke har det. Jeg skal ikke hive meg på kjøpelagdiskusjonen, som jeg mener at Dag-Eilev Fagermo har dratt alt for langt, men suksessen der kulmineres uansett av flere års kontinuitet på trenersiden og en trener som er tydelig på hva han vil, sier Kenneth Fredheim til Dagbladet.

For ordens skyld:

Rosenborgs sølvmedalje med 60 poeng i år ville ikke holdt til sølv verken i fjor (RBK 62 poeng) eller i 2010 (VIF 61 poeng).

Ikke historsk lavt Poengrekordene på toppen av tabellen kan ikke bare forklares med at de dårligste lagene er så dårlige at det bare har vært å hente poeng der:

Sandnes Ulf og Sogndal rykker ned med henholdsvis 22 og 24 poeng. Det er bedre poengfangst enn Stabæks 17 poeng i 2012, Sarpsborg 08s 21 poeng i 2011, Sandefjord (12 poeng) og Kongsvinger (20 poeng) i 2010 og Lyns 16 poeng i 2009.

 

FORNØYDE FANS: Odd-fansen takket trener Dag-Eilev Fagermo for sesongen, etter serieavslutningen borte mot Molde. Foto: NTB Scanpix
FORNØYDE FANS: Odd-fansen takket trener Dag-Eilev Fagermo for sesongen, etter serieavslutningen borte mot Molde. Foto: NTB Scanpix Vis mer