Oddsbombe i ledelsen

Ingen trodde Bjørnar Andersen skulle være med i teten i Finnmarksløpet. Nå leder han.

POLMAK (Dagbladet.no): I kveld kom Bjørnar Andersen til sjekkpunktet i Polmak med solid margin til nestemann. At karen fra Robert Sørlies team leder Finnmarksløpet etter 70 mil er overraskende for alle, inkludert lagleder Sørlie og elev Andersen.

Sørlie hadde før løpet begynte Rune Johansen og Petter Jahnsen som favoritter til seieren. Andersens spann ble ikke en gang nevnt av mester Sørlie som en av outsiderne til førsteplassen.

- Jeg tror ikke spannet til Bjørnar er gode nok til å vinne i år, var den klare meldingen Sørlie ga Dagbladet.no før start.

- Om jeg er overrasket over å være i ledelsen? Både ja og nei. Jeg kom jo hit for å konkurrere, sier Andersen selv i Polmak.

Testløp

En annen oppgave Andersen har i Finnmarksløpet er å teste unghunder for Robert Sørlie. Hundene som beviser at de takler dette løpet får være med Sørlie til Alaska og Iditarod neste år.

Og så langt har alle hundene prestert veldig bra. Så bra at han økte ledelsen fra sjekkpunktet i Neiden til Polmak med nesten en time til toer Frode Holten. Likevel er Andersen usikker på om det holder til mål. Føret over vidda er mildt sagt vanskelig.

- Det er gjennomslag og sørpe hele veien. Det er utrolig tøft, sier Andersen.

Savner flere hundekrefter

Mildværet i Finnmark har lagt store deler av løypa under vann. På sørpeføret blir det utrolig tungt for hundene å dra sleden. Det er litt av grunnen til at Andersen tror det kan bli tøft å vinne til slutt.

- Jeg skulle hatt et par hunder med litt mer trekk-kraft. Unghundene mine er litt for lette for dette føret, sier Andersen.

Så selv om han har parkert konkurrentene på denne etappen, og leder komfortabelt med halvannen time, tør han ikke snakke om en eventuell seier.

- Alt kan fortsatt skje. Her er det ingenting som er avgjort, sier han til Dagbladet.no.

Undervurdert før

- Robert Sørlie fortalte Dagbladet.no tidligere i dag at han skulle trekke tilbake alt han har sagt om at du ikke kan vinne i år, om du kommer først til Alta?

- Ja, han har undervurdert meg før, han, smiler Andersen.

- Konkurranseinstinktet mitt er her i hvert fall.

  • På grunn av det tøffe føret er det ventet at de siste tredve milene av Finnmarksløpet tar lenger tid enn estimert. Følg løpet på Dagbladet.no til de er i mål.
SÅÅÅÅÅ DYPT: Det var forferdelige forhold over Finnmarksvidda i dagens overraskende mildvær. Her viser lederen av Finnmarksløpet, Bjørnar Andersen, hvor dyp sørpa var i løypa. Andersen leder ved sjekkpunktet i Polmak.