IKKE LENGER ODDSFAVORITT: Da Michel Platini kunngjorde at han kom til å satse på å overta presidentjobben i FIFA etter Sepp Blatter, steg han til topps hos bookmakerne. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
IKKE LENGER ODDSFAVORITT: Da Michel Platini kunngjorde at han kom til å satse på å overta presidentjobben i FIFA etter Sepp Blatter, steg han til topps hos bookmakerne. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer

Oddsen på Platini økte etter at det ble åpnet etterforskning mot Blatter

Skal ha overført betydelig sum.

Da Michel Platini kunngjorde at han kom til å satse på å overta presidentjobben i FIFA etter Sepp Blatter, steg han til topps hos bookmakerne.

Og det var ikke bare dem som trodde at veien til toppvervet i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) lå åpen for franskmannen. Han har sittet som president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) siden 2007, og det har vært en dårlig skjult hemmelighet at Platini har hatt høyere mål enn å lede UEFA.

Da Blatter fortalte at han ville trekke seg på en ekstraordinær kongress 26. februar neste år, tok det ikke langt tid før Platini var på banen. Han rykket fram i det ypperste favorittsjiktet på rekordtid. Bookmakerne ga ham enorm tillit.

Men etter at sveitsisk påtalemakt satte Blatter under etterforskning, blant annet på grunn av en utbetaling til nettopp Platini, har franskmannens odds økt.

Kan ble etterforsket - Platini er ikke lenger oddsfavoritt, sier William Hill, en av de kjente bookmakerne.

Han sier at valget om hvem som skal bli ny FIFA-president er blitt mye mer åpen etter den siste utviklingen.

Platini skal ha mottatt en utbetaling på to millioner sveitserfranc fra Blatter og FIFA. Utbetalingen fant sted i 2011, og det skal være betaling for arbeid Platini gjorde for organisasjonen rundt årtusenskiftet.

Det er nettopp denne tvilsomme utbetalingen som er en av grunnbjelkene i den saken sveitserne forsøker å bygge opp mot Blatter. Og Platini har allerede vært innkalt som vitne. Han har måttet forklare seg om dette.

Nå er det mange som lurer på om Platini selv kan bli gjenstand for etterforskning i saken. Dersom ikke sveitsiske myndigheter tar tak i saken, kan FIFAs etiske komité komme på banen, og det kan fort gjøre det umulig for Platini å opprettholde kandidaturet som FIFA-president.

Stor makt Det er mange som spekulerer i om den etiske komiteen innen FIFA på egen hånd kan sette i gang undersøkelser rundt utbetalingen til Platini. Det kan betyr at både Blatter og franskmannen kan bli satt under intern etterforskning.

- Dersom det er mistanke om at noe galt har skjedd, har FIFAs etiske komité makt til å sette i verk sin egen etterforskning helt uavhengig av hvem som er mistenkt, sier Cornel Borberly. Han er sjef for den etiske komiteen.

Dersom Platini skulle bli gjenstand for en intern etterforskning innen FIFA, er det ikke sikkert han blir suspendert, men det vil i alle fall skape problemer for hans kandidatur og svekke sjansene hans til å overta toppvervet i FIFA etter Sepp Blatter.

Eksperter som har sett på den siste utviklingen i denne saken, mener imidlertid det ikke er noen opplagt sak for den etiske komiteen å ta tak i. Det kommer av at Blatter ikke er arrestert eller formelt siktet, samtidig som Platini bare er avhørt som vitne, men dersom det skulle komme en ny utvikling, kan det fort forandre seg.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram