Oddvar Brå: - Gjermund gikk sine siste meter på ski med meg

Oddvar Brå deler sine beste minner og siste opplevelser med Gjermund Eggen, som gikk bort forrige uke.

GODE MINNER: Oddvar Brå var nylig på tur sammen med Gjermund Eggen og forteller til Dagbladet at det er godt å tenke på. Foto: Bengt Berg/Dagbladet
GODE MINNER: Oddvar Brå var nylig på tur sammen med Gjermund Eggen og forteller til Dagbladet at det er godt å tenke på. Foto: Bengt Berg/DagbladetVis mer

TRYSIL/OSLO (Dagbladet): I dag tar Norge farvel med en av sine aller største skihelter gjennom tidene i Gjermund Eggen.

Engerdølen gikk bort forrige uke og begraves i dag i Engerdal kirke, hvor flere av norsk idrettshistories største og viktigste personer vil samles for å ta sin avskjed med den gamle skikongen.

En av dem er en annen norsk skikonge, Oddvar Brå. På vei til begravelsen møter trønderen Dagbladet og kan fortelle at han nylig var sammen med Eggen. Faktisk ble Eggens siste skitur en han delte med Brå.

- De siste 100 meterne han gikk på ski var sammen med meg, forteller Oddvar Brå der han har stoppet for en kaffe på Trysil på vei til kirken litt lenger nord i Hedmark.

Gutta på tur

Skituren skjedde i mars og var i forbindelse med en innspilling av Gutta på tur, hvor de gamle skiheltene sammen med Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Arne Hjeltnes og skihistoriker Thor Gotaas går inn i Holmenkollen og femmilas historie.

Turen gikk inn til Kobberhaughytta, i den gamle femmilstraseen hvor Eggen tok sitt legendariske femmilsgull under VM i Oslo i 1966. Brå forteller at han merket at Eggen ikke var som sitt gamle jeg under skituren.

- Jeg så at Gjermund hadde blitt temmelig dårlig da. Han var sliten de siste 100 meterne, men det var likevel en stor opplevelse for meg, sier Brå om turen i de gamle Kollen-løypene.

Under innspillingen av serien bodde Brå og Eggen på Holmenkollen Park Hotel. Der fikk de to hatt litt tid for seg selv og snakket sammen. Bra forteller til Dagbladet at det er godt å tenke på nå som Eggen er borte.

- Jeg var veldig glad for at jeg fikk litt tid alene med ham i forbindelse med innspillingen, sier 68-åringen.

Det første minnet

Mens Eggen var blant de største på 60-tallet, ble Brå den store norske skikongen utover 70- og 80-tallet. De to fikk likevel oppleve noen turer sammen med landslaget.

Det første minnet Brå har sammen med Eggen er fra OL i Grenoble, hvor han som en del av det norske juniorlaget fikk være med på åpningsseremonien og starten av mesterskapet.

Etter gullet på femmila i VM to år før var Eggen en av forhåndsfavoritten på åpningsdistansen over 30 kilometer og skulle forsøke å vinne OL-gull. Slik gikk det ikke. Eggen hadde et elendig renn og fikk ikke gått mer i mesterskapet, hvor Norge tok sitt aller første OL-gull i stafett med Odd Martinsen, Pål Tyldum, Harald Grønningen og Ole Ellefsæter.

Minnet Brå sitter igjen med er likevel et øyeblikk etter tremila hvor Eggen viste sin standhaftighet.

- Jeg befant meg i en kjeller sammen med Gjermund. Han slo neven i veggen og ropte at «jeg skal vinne tremila i Lahti». Det gjorde han, sier Brå med et stort smil.

Etter VM-gullet på hjemmebane var Eggen umåtelig populær og ga blant annet ut flere låter som toppet hitlistene her til lands. Brå mener Norge aldri har sett maken til populariteten Eggen hadde på den tiden.

- Gjermund var et fenomen. Ingen idrettspersonlighet i Norge er i nærheten av den statusen han hadde. Absolutt ingen, uansett idrettsgren gjennom historien, understreker Brå før han tar turen videre til Engerdal for begravelsen.

- For Gjermund var det aldri noe annet enn Engerdal. Det var alt for ham, avslutter Brå før han reiser videre mot begravelsen i nettopp Engerdal kirke.