Oddvar Brå brakk feil stav

- Han insisterte på å bruke staver som knakk som fyrstikker, sier Swix-sjef.

SKULLE IKKE KNEKT DENNE STAVEN: Oddvar Brå med et bilde av norgeshistoriens mest berømte stavbrekk. Men staven han gikk med var ikke det den ga seg ut for å være. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix
SKULLE IKKE KNEKT DENNE STAVEN: Oddvar Brå med et bilde av norgeshistoriens mest berømte stavbrekk. Men staven han gikk med var ikke det den ga seg ut for å være. Foto: Terje Bendiksby, ScanpixVis mer

• Følg herrestafetten direkte i langrennsstudio klokka 12.45

(Dagbladet): Det er typisk norsk å vite hvor man var da Oddvar Brå brakk staven. Det ikke mange vet, er at staven ikke skulle knekt i det hele tatt. Eller rettere sagt: Brå skulle gått med staver som ikke var så lettknekte under VM-stafetten i Holmenkollen i 1982.

- Vi sa det til hverandre før start: Han Oddvar er drita dum.

Det sier produktsjef Harald Bjerke i stavprodusenten Swix til Dagens Næringsliv i dag. Artikkelen er publisert i en kortere versjon på DN.no.

Swix brukte nemlig VM i Oslo 1982 til å markedsføre sine nye staver, Swix Boron. «Boron» er det engelske ordet for grunnstoffet bor.

De nye stavene skulle erstatte første generasjon karbonstaver, og var stivere, sterkere og nesten like lette som forgjengerne - som var beryktet for å knekke lett.

Likte den gamle staven Men Brå ville ikke bruke de nye stavene.

- Jeg var mest opptatt av «pendelen». Jeg syntes den gamle staven hadde bedre pendel, sier Brå til Dagens Næringsliv.

Han fikk det som han ville. I hemmelighet ble gamle karbonstaver dekorert som en ny Boron-stav, og det var disse Brå brukte på norgeshistoriens mest omtalte ankeretappe. Kun de aller mest invidde kunne avsløre dekkoperasjonen: Brå gikk med svarte staver, mens Boron-staven var svakt grønn.

Grunnen til at etappen ble historisk, var selvsagt at den «forfalskede» Boron-staven knakk da Brå kjempet med Aleksander Zavjalov om gullet - som til slutt ble delt mellom Norge og Sovjetunionen.

Fikk Boron-stav av Bogen Men gullmedaljen var en mager trøst for Swix. Lanseringen av den nye, sterkere staven fikk seg bokstavelig talt en knekk.

- Det var fullstendig krise. Og akkurat det vi hadde vært livredde for. Vi visste jo at staven Brå ville gå med, brakk alt for lett. Det var jo derfor vi byttet til Boron. Vi hadde jo prøvd å få Brå fra det, men han insisterte på å bruke staver som knakk som fyrstikker.

Terje Bogen ble berømt for å være mannen som kom Brå til unnsetning med en ny stav. Den var selvsagt av Boron.

Og Brå gikk på Boron-staver etter VM.

- Det gikk bra med Boron-stavene etterhvert, sier Harald Bjerke i Swix.

• Følg herrestafetten direkte i langrennsstudio klokka 12.45