Marit Bjørgen om astmasaken

Oddvar Brå-marerittet kan gjentas. Bjørgen fortviler over utviklingen i barneidretten: - Grusomt

Da Oddvar Brå fikk påvist astma, tenkte ingen at man kunne kombinere det med toppidrett. Etter dette har idrettsutøvere med astma vært en suksesshistorie i Norge. Nå frykter langrennstjernene at situasjonen kan endre seg.

BEKYMRET: Marit Bjørgen håper de kan snu trenden som utarter i barneidretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Marit Bjørgen håper de kan snu trenden som utarter i barneidretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sjelden har ordet «astma» blitt nevnt flere ganger enn i høst. Astmadebatten i langrennssporten har skapt høy temperatur i både Norge og i en rekke andre land - i kjølvannet av Martin Johnsrud Sundby-saken og det kritiske søkelyset av forebyggende bruk av astmamedisin på friske utøvere.

Den første langrennsløperen som fikk påvist astma, var legenden Oddvar Brå. Siden har majoriteten av de største norske langrennsprofilene vunnet seirer etter seirer med astma, som Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby.

- Vi visste ikke om astma tidligere. Jeg var den første som fikk det påvist av langrennsløperne i 1984. Uten astmamedisin måtte jeg ha lagt opp. Før i tiden var det sånn at barna som hadde astma ikke kunne ha gym engang, forteller Brå til Dagbladet.

- Det var ingen som trodde det gikk an å kombinere det med idrett. Det var ikke mulig før astmamedisinen kom. Vi gikk i blinde.

Vendepunkt i astmahistorien

I ettertid har det blitt en selvfølge at utøvere med astmadiagnose skal få konkurrere med astmamedisin. I historiebøkene er det langrennsløpere med astmamedisin som står igjen som de største.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer