Boka «Oddvar Brå. Et skiløperliv»

Oddvar Brås ukjente familiedrama: - Et sårt punkt i livet

Ukjente detaljer om Oddvar Brås forhold til bestemora han aldri møtte, kommer fram i ny bok.

NY BOK: Oddvar Brå har kommet med ny bok. I boka står det blant annet om Brås forhold til bestemora, som han aldri møtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NY BOK: Oddvar Brå har kommet med ny bok. I boka står det blant annet om Brås forhold til bestemora, som han aldri møtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er den nye boka om langrennslegenden Oddvar Brå - «Oddvar Brå. Et skiløperliv» - i butikkhyllene. Boka er skrevet av folklorist og skihistoriker Thor Gotaas.

Boka handler om Oddvar Brås liv. Gotaas tar oss gjennom Brås oppvekst, gården han kommer fra, familiemedlemmer, hvordan Brå trente for å bli så god i langrenn, karrieren, familielivet og livet etter karrieren.

I tillegg er selvsagt duellen mot Aleksandr Zavjalov i 1982, da Brå brakk staven, mye omtalt.

I boka kommer det også fram at Brå aldri møtte bestemora, Borghild. I samtale med Dagbladet sier Brå at dette er det mest interessante med boka.

Forfatter Thor Gotaas skriver følgende:

BRÅS BESTEMOR: Oddvar Brå kjørte ofte forbi der bestemora bodde, men han møtte henne aldri. Han angrer på at han aldri forsøkte å ta kontakt. Foto: Privat
BRÅS BESTEMOR: Oddvar Brå kjørte ofte forbi der bestemora bodde, men han møtte henne aldri. Han angrer på at han aldri forsøkte å ta kontakt. Foto: Privat Vis mer

«E kjenn bestemor di», sa ei dame på en fest på Støren i 1970-åra, men han (Brå, journ.anm.) forfulgte ikke saken. Emnet var uaktuelt å ta opp hjemme og ble ikke nevnt av foreldrene.»

- Jeg har tenkt mye på det etterpå. Da jeg var ung, hadde jeg fått et hint en gang om at jeg hadde en bestemor på farssiden, men jeg forfulgte det ikke noe mer. Jeg ble overrasket da jeg fikk vite mer om det. I ettertid, når jeg ser hele historikken, har hun hatt et tøft liv. Det er litt trasig at hun aldri fikk møte meg, for det kunne vært en opptur for henne. Hun døde jo med et bilde av meg over senga si, sier Brå til Dagbladet.

Han blir stille noen sekunder, før han legger til:

- Det viser også at samfunnet har forandret seg. Man pratet ikke om de vanskelige tingene før i tida. Generasjonen som var før meg, snakket aldri om ting som kunne være utfordrende, sier 67 år gamle Brå.

FORFATTER: Thor Gotaas har skrevet boka om Oddvar Brå, og tror den kommer til å skape overskrifter. Boka gis ut av Gyldendal Forlag. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
FORFATTER: Thor Gotaas har skrevet boka om Oddvar Brå, og tror den kommer til å skape overskrifter. Boka gis ut av Gyldendal Forlag. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Sårt punkt i livet

Det kunne blitt en lang konflikt mellom Brå og faren Birger hvis langrennslegenden hadde insistert på å få vite mer om bestemora. Hvorfor han ikke får vite om henne, kommer ikke fram i boka.

Brå kjørte ofte forbi huset hennes på Kvål, noen ganger to ganger om dagen. Brå fikk imidlertid aldri vite at hun var der.

- I ettertid angret jeg på at jeg ikke tok kontakt med henne, men det var ikke naturlig. Det var vanskelig og et sårt punkt i livet. Når jeg vet at hun har vært på noen av rennene jeg gikk, og at jeg har passert rett forbi henne, så er det klart at det er spesielt. Hun bodde ikke så langt fra E6. Der kjørte jeg forbi ofte. Jeg bodde to mil unna henne hele livet.

Mot slutten av boka møter vi Oddvar Brås mor Oline. Gotaas skriver om Olines forhold til Brås bestemor:

«Hun så bestemora på en kafé i 1970-åra, men uten å kunne kontakte henne fordi Birger nektet. Om at bestemora aldri møtte det eneste barnebarnet sitt, men likevel fulgte med. Der, på kjøkkenet i Megarden, forteller Oline mer om Borghild Brå på fem minutter enn hva Oddvar har hørt på 66 år. For henne er det gammel kunnskap, for ham er det sterkt å høre om en slektning han aldri møtte, bare så blomstene etter da hun ble begravet. Og et bilde.»

- Jeg fikk et hint av Oddvar i 2006 om dette, men han sa ikke noe mer. Han er både åpen og lukket. Seinere kom vi borti noen lokalhistorikere som visste en god del om bestemor Borghild. Det var spesielt å få vite om henne, og det setter Oddvars liv i et annet perspektiv. Det er en del av historien til Oddvar, sier forfatter Thor Gotaas til Dagbladet.

- Lærerikt for yngre

Brå svarer følgende på hva som er mest interessant med boka:

- Boka handler om et liv i et samfunn for lenge siden og fram til nå. Man får ting i perspektiv. I tillegg kommer det fram hvilken energi og drive som må til for å bli langrennsløper. Folk kommer til å forstå hvordan det er å drive fram en toppidrettsutøver. Jeg tror det kan være lærerikt å lese for yngre utøvere og folk som er interessert i idrett.

Dette er ikke den første boka som kommer ut om Oddvar Brå. I 1988 skrev Otto Ulseth boka «Oddvar Brå - det lange løpet».

CV

Navn: Oddvar Brå

Født: 16. mars 1951 i Hølonda i Sør-Trøndelag.

Klubb: Leik IL

Meritter: To VM-gull, tre sammenlagtseiere i verdenscupen, 16 NM-gull.

To år seinere kom boka «Gull og glipp», som er skrevet av Rolf Hovden. Nå har det altså kommet en ny bok om skihelten.

- Det kommer masse nytt om Brå i denne boka, om oppveksten, bakgrunnen og familien hans. Han har gjort mer enn å brekke en stav, sier Gotaas.

Brå regnes som en av tidenes beste norske langrennsløpere. I løpet av sine 25 år på toppnivå vant han VM to ganger, verdenscupen sammenlagt to ganger og hele 16 NM-gull, noe som er rekord. Men OL-gull vant han aldri. Brås beste OL-plassering individuelt var en fjerdeplass på 15 km i Calgary i 1988.

Etter at han la opp i 1990, har han blant annet vært trener og jobbet i Adidas. Nå jobber han i Olympiatoppen. Fra og med 1. januar 2019 blir han pensjonist.

- Det har vært mye i det siste, men jeg har noen prosjekter gående. Jeg tror jeg får nok ting å gjøre som pensjonist, selv om det blir litt rart, da jeg alltid har hatt det travelt. Men jeg tror og håper det blir greit. Jeg har jobbet såpass lenge i Olympiatoppen, og der er det jobb både lørdag og søndag. Du må være på hele tida. Det er ikke noen åtte-til-fire-jobb.

Brå har tidligere slitt med hjerteflimmer. Til slutt måtte han operere i fem timer. Deretter ventet et halvt år med blodfortynnende medisiner før han til slutt ble kvitt hjerteflimmeret. Dette skjedde i 2012. I sommer fortalte han til Dagbladet at helsa er god, og at han holder seg i aktivitet fem ganger i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer