SUKSESS: I sommer byttet Martin Ødegaard ut Heerenveen med Vitesse Arnhem. Det har sålangt vært en suksess. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP/AFP / NTB scanpix
SUKSESS: I sommer byttet Martin Ødegaard ut Heerenveen med Vitesse Arnhem. Det har sålangt vært en suksess. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP/AFP / NTB scanpixVis mer

Martin Ødegaard om press og forventninger

Ødegaard: - Jeg liker ikke de overdrevne forventningene

Martin Ødegaard har begynt å levere på banen i Vitesse, men sier i et intervju med nederlandske AD at han misliker store forventninger.

Det er to år siden Martin Ødegaard først ble leid ut til nederlandsk fotball. Norsk fotballs store framtidshåp fikk ikke spilletid for Real Madrids førstelag og det ble vurdert at spansk tredjenivå ikke var tilstrekkelig for nordmannens utvikling.

Etter 18 måneder i Heerenveen bytte Ødegaard til Vitesse. Han ble avskrevet av mange, at han hadde valgt feil da han gikk fra Strømsgodset. I Vitesse har det begynt å løsne skikkelig for 20-åringen. Fra slutten av oktober har han levert åtte målpoeng på 11 kamper.

I et stort intervju med den nederlandske avisa Algemeen Dagblad sier Ødegaard at scoringen mot Heracles 31. oktober hjalp ham ta et viktig steg framover.

- Målet i cupen mot Heracles var avgjørende. Det hjalp meg over en terskel. Statistikk sier ikke alt, men danner grunnlag for tillit. Real er veldig fornøyd med utviklingen min, sier Ødegaard.

- Hos Vitesse teller prestasjonene. Jeg har en fin rolle og får ofte ballen. Jeg kan angripe og sørge for at vi gjør mål. Så det er det jeg må vise. Det trykket, ja, det presset er en del av det, fortsetter 20-åringen.

Vant til oppmerksomheten

Nordmannens manglende sluttprodukt både for klubb og landslag har vært et tema hos kritikerne. Ødegaard har vært nødt til å leve med store medieoppslag både i Norge og Spania. Midtbanespilleren sier at han er blitt vant til trøkket, særlig fra media.

- Jeg må alltid leve med høye forventninger. Jeg har lært å håndtere det. I Norge går alle alarmklokkene av hvis jeg gjør det dårlig. Det er alltid litt oppmerksomhet, , sier Ødegaard.

Ødegaard sier at det var vanskelig å takle all oppmerksomheten han omtrent fikk over natta da han tok Eliteserien med storm i 2014.

- Alt gikk fort, i Norge var jeg ingen stjerne i lang tid, men mediene forstørrer alt. Jeg var femten år gammel og det var et galehus hver dag, forteller Ødegaard til AD.nl.

I intervjuet blir Ødegaard også spurt om tida i Real Madrid. Han forteller til avisa at han ikke angrer på valget om gå til Real Madrid og at han reiste ut så tidlig. Ødegaard ble kritisert av Egil Drillo Olsen for den avgjørelsen tidligere i høst.

Da sa Ødegaard at han ikke brydde seg om Drillos kritikk.

- Jeg skal ikke si for mye om det der. Jeg er i alle fall glad for at jeg ikke har vært i Strømsgodset i alle disse åra. Det var veldig viktig for meg å ta et steg videre. Jeg føler utviklingen min er bra. Nå er jeg i en fin klubb der jeg kan ta ytterligere steg, sa Ødegaard til Dagbladet.

- Så Drillo tar feil?

- Han kan mene hva han vil. Men jeg føler at jeg tar steg hele tida, og at jeg er i en bedre klubb nå enn for tre-fire år siden, sa Ødegaard i september.

Irritert Ødegaard

Lørdag møtte Ødegaard nettopp gamleklubben Heerenveen i den nederlandske ligaen. Nordmannen gjorde en ny god kamp, og virket å ha avgjort kampen i Vitesses favør rett før slutt, med en fin scoring fra utenfor 16-meteren.

Reprisene viste at det hadde vært holding i feltet på hjørnesparket som ledet til kontringen, og dommer van den Kerkhof pekte resolutt på ellevemetersmerket etter å ha sett på videobildene.

Heerenveens Sam Lammers gjorde ingen feil fra straffemerket, og dermed ble resultatet 2-2 i stedet for 3-1.

Martin Ødegaard var ingen blid mann etter poengtapet.

- Det er galskap. Slik er fotballen nå med VAR. Jeg liker det ikke. For meg er ikke dette ordnetlig fotball. Det er lett å si for meg fordi det gikk imot oss, kanskje det hadde vært annerledes om det var motsatt, men for meg er ikke dette fotball, sier nordmannen til nederlandske NOS.

- Dette er kanskje den bitreste følelsen jeg har hatt etter en kamp. Det er skuffende, fortsetter Ødegaard.

20-åringen sier at han ikke har sett reprisene av situasjonen, men at han har blitt fortalt at noen mener det var billig, mens andre mener det var straffe.

- Vi scoret 3-1, trodde tre poeng var sikret, så får de straffe og scorer. Det er en vond følelse, sier Ødegaard, og legger til at han mener fotballen mister sjarmen med videoassistert dømming.