Martin Ødegaard setter verdensstjerner på plass

Ødegaard foran Kroos og Bale: - Verdensklasse

Martin Ødegaard har startet sesongen i La Liga strålende og er foran alle de store Real Madrid-stjernene på børsen, bortsett fra én. - Ironisk, mener spansk ekspert.

PANGSTART: Martin Ødegaard har fått en drømmestart på karrieren i Real Sociedad. Foto: JOSE JORDAN / AFP / NTB scanpix
PANGSTART: Martin Ødegaard har fått en drømmestart på karrieren i Real Sociedad. Foto: JOSE JORDAN / AFP / NTB scanpixVis mer

Martin Ødegaard innehar 6. plassen på spillerbørsen i La Liga, utformet av det anerkjente statistikk- og analysenettstedet Whoscored, etter to serierunder.

Karim Benzema topper rankingen foran Antoine Griezmann, Joan Jordan, Sergio Busquets, Santi Cazorla og Ødegaard, mens stjerner som Casemeiro, Toni Kroos, Stefan Savic og Gareth Bale følger opp de neste plassene på topp 10-lista, som dermed ser slik ut:

1. Karim Benzema - Real Madrid og Frankrike
2. Antoine Griezmann - Barcelona og Frankrike
3. Joan Jordan - Sevilla og Spania
4. Sergio Busquets - Barcelona og Spania
5. Santi Cazorla - Villarreal og Spania
6. Martin Ødegaard - Real Sociedad og Norge
7. Casemeiro - Real Madrid og Brasil
8. Toni Kroos - Real Madrid og Tyskland
9. Stefan Savic - Atletico Madrid og Montenegro
10. Gareth Bale - Real Madrid og Wales

Det er naturligvis svært tidlig i sesongen, men det er ingen tvil om at den norske 20-åringen har åpnet sesongen strålende i en av verdens beste ligaer.

Selskapet på topp 10-lista på børsen er formidabel. Ødegaard (20) er også den klart yngste på lista, som den eneste spilleren under 25 år.

MATCHVINNER: Martin Ødegaard avgjorde kampen mot Mallorca. Se scoringen her. Video: Strive Vis mer

Bare Karim Benzema er foran Ødegaard av stjernene fra Real Madrid, altså klubben nordmannen er utlånt fra. Playmaker Toni Kroos og Gareth Bale, som etter uroen i sommer har kommet godt i gang med sesongen, følger like bak den norske 20-åringen.

Engelsk interesse

Støvet er børstet vekk fra Martin Ødegaard, etter en stillere perioden i årene etter den massive globale omtalen om fotballfenomenet fra Norge som slo gjennom som 15-åring på den internasjonale arenaen.

Igjen viser spanske og engelske medier store interesse for nordmannen. The Times' anerkjente og prisbelønte skribent James Gheerbrant går igjen i dybden på nordmannens karriere under tittelen «Why Martin Odegaard, the boy who rushed to stardom, is marking time»

Til Dagbladet forklarer han:

- Det er fremdeles interesse for Martin Ødegaard i England. Hans karriere fanget tidlig interesse, selv om han nok har blitt glemt av mange de siste årene. Han huskes for talentet, det tidlige gjennombruddet og overgangen til Real Madrid, forteller Gheerbrant til Dagbladet.

Den norske playmakeren scorer godt på mange barometere i sesongåpningen i La Liga.

Driblekonge

NY KLUBB: Etter lang tid med spekulasjoner har omsider Martin Ødegaard bestemt seg for hvilken klubb han skal spille for de neste sesongene. Video: Real Sociedad Vis mer

I tillegg til å ha levert matchvinnerscoringen på Mallorca sist, har Ødegaard så langt stått fram som en av La Ligas driblekonger, akkurat slik han var i Nederland i de to foregående sesongene.

20-åringen står med femte flest vellykkede driblinger i La Liga etter to serierunder, viser Whoscoreds oversikt. Denis Suarez topper denne statistikken foran Nabil Fekir.

Ødegaard er også på delt 7. plass over flest nøkkelpasninger i La Liga, altså pasninger som fører til målsjanser. Denne lista toppes av Toni Kroos og Dani Carvajal.

I tillegg er teknikeren en av spillerne i La Liga som løper mest og tilbakelegger flest kilometer på banen, ifølge Mundo Deportivos analyser.

Nordmannen er også med på rundens lag i den spanske storavisa Marca sammen med blant andre Karim Benzema og Antoine Griezmann:

RUNDENS LAG: Marca har inkludert Martin Ødegaard i rundens La Liga-lag.
RUNDENS LAG: Marca har inkludert Martin Ødegaard i rundens La Liga-lag. Vis mer

- Verdensklasse

Fotballreporter Lee Roden, som jobber med La Liga og spansk fotball for Talksports, mener det er ironisk at Ødegaard blir matchvinner i sluttminuttene - samtidig som Real Madrid mister poeng i sluttminuttene i samme runde.

- Det er noe ironisk hvordan Real Madrid sov seg til uavgjort samme helg som en egenprodusert spiller blir matchvinner for sin midlertidige utlånsklubb, skriver Roden i sin spalte.

- Martin Ødegaards navn er overalt i alle spanske medier denne uka - og det med god grunn, fortsette rhan.

- Scoringen hans var en kombinasjon rask tenking, presisjon, gode bevegelser og sluttprodukt som bare de beste spillerne har. Svcoringen går rundt i Spania som beviset på at Ødegaard har returnert til La Liga med et smell.

Norges svenske landslagssjef Lars Lagerbäck, som tidligere fikk kritikk for å ikke verdsette Ødegaards kvaliteter nok, går nå svært langt i sin hyllest av 20-åringens nivå.

- Det han har gjort i de to siste ligakampene er verdensklasse. Det som har skjedd med han det siste året - og det han har prestert de to siste ligakampene - er det verdensklasse over, sier Lagerbäck til NRK.

- Ødegaard gikk imot de vanlige normene

Santiago Segurola, journalist i avisa i El Pais, mener Ødegaard igjen er på svært manges lepper i Spania.

- To kamper har vært nok til å få Spania til å sette nytt lys på det lenge glemte rampelyset over Ødegaard, mener Segurola.

- Målet hans mot Mallorca var praktfullt i tre akter. Pasningen hans som startet kontringen var perfekt. Førstetouchen hans da han fikk ballen tilbake, var delikat og optimal. Alene med keeper var han rolig og sikkerheten selv. Dette var målet som var forventet for fire år siden av den mest ettertraktede unggutten i Europa, som nå har blitt 20 år og spilte sin tredje kamp i La Liga.

El Pais-journalister minner om nordmannens helt spesielle posisjon som tenåring.

- Ødegaard ble trolig den første spilleren til å gå imot de vanlige normene i overgangsmarkedet. Ingen klubb valgte ham. Det var Ødegaard som valgte mellom klubbene.

- Henrykte over Ødegaard

Ingen følger Real Sociedad tettere enn lokalavisa El Diario Vasco. Sportsjournalist i avisa, Eneko Perez, er imponert over lagets ungenordmann.

- Ødegaard har bare vært her i to måneder, men har allerede markert seg positivt. Inntrykket så langt er veldig bra. Ikke bare fordi han har imponerende kvaliteter, noe han viser både i kamper og på trening, men også på grunn av den gode arbeidsmoralen hans. Klubben, media og supporterne er henrykte over ham. Han virker å være en svært moden person til tross for sin unge alder, fortalte Perez til Dagbladet forrige uke.

- Ødegaard blir sett på som en framtidig stjerne i europeisk fotball. I løpet av sine to år i Eredivisie viste han at han har potensial til å bli en førsteklasses spiller. Han er bare på lån fra Real Madrid i to år, og hver gang han spiller, følger Madrid-journalistene ham med argusøyne, forteller journalisten.