Ronald De Boer og Hedwiges Maduro roser Martin Ødegaard

Ødegaard har overbevist legenden Ronald de Boer

De tidligere Ajax-spillerne Ronald de Boer og Hedwiges Maduro er ikke i tvil om at Martin Ødegaard er rett mann for Champions League-semifinalisten. Ødegaards nåværende manager er imidlertid uenig.

OVERBEVIST: Tidligere Ajax-spiller Ronald de Boer har den siste tiden blitt overbevist om at Martin Ødegaard er rett mann for Ajax. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OVERBEVIST: Tidligere Ajax-spiller Ronald de Boer har den siste tiden blitt overbevist om at Martin Ødegaard er rett mann for Ajax. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Den nederlandske fotballegenden Ronald de Boer, som har spilt for klubber som Barcelona og Ajax og fikk 67 landskamper for Nederland, har latt seg imponere og overbevise over Martin Ødegaard (20) denne sesongen.

Den tidligere Ajax-stjerna med over 200 kamper for den nederlandske storklubben har storkost seg med at klubben i hans hjerte igjen har vist seg konkurransedyktig med verdens beste klubber i Champions League.

Når flere av de største talentene forsvinner, håper Frank de Boers tvillingbror nå at Martin Ødegaard hentes inn for å løfte klubben til nye høyder. 49-åringen mener den norske ballteknikeren er den perfekte erstatteren til Hakim Ziyech, som sannsynligvis forsvinner i sommer.

VIL HA ØDEGAARD: Ronald de Boer håper Ajax sikrer seg signaturen til Martin Ødegaard. Foto: NTB Scanpix
VIL HA ØDEGAARD: Ronald de Boer håper Ajax sikrer seg signaturen til Martin Ødegaard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg mener at Ødegaard kan fylle rollen til Ziyech på en mesterlig måte, sier Ronald de Boer til TV-kanalen Fox Sports.

- Ødegaard kan både bekle en kantrolle i Ajax, men også fungere som en ekstra sentral midtbanespiller ved å skjære innover - og samtidig åpne opp for en offensiv sideback langs kanten.

Eks Ajax-spiller roser Ødegaard

Det samme mener en annen tidligere Ajax-spiller Hedwiges Maduro, som også spilte for klubber for Sevilla og Valencia.

Maduro, som fikk 18 landskamper for Nederland fra 2005-2011, mener Ødegaard er den perfekte signeringen for Ajax.

- Ødegaard kan utvilsomt passe inn i Ajax. Han har hatt en veldig god sesong i Vitesse, og med hans kvaliteter vil han passe veldig bra i systemet og filosofien som Ajax står for, mener den tidligere Valencia og Sevilla-spilleren.

Vitesses russiske manager Leonid Slutski kommer samtidig med stikk motsatt anbefaling.

Sjefen ber Ødegaard vrake Ajax

Ødegaards sjef ber nordmannen vrake et eventuelt tilbud fra Ajax.

ROSER ØDEGAARD: Hedwiges Maduro, her i duell med Mark van Bommel i 2005, mener også at Martin Ødegaard er rett mann for Ajax. Foto: NTB Scanpix
ROSER ØDEGAARD: Hedwiges Maduro, her i duell med Mark van Bommel i 2005, mener også at Martin Ødegaard er rett mann for Ajax. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Martin Ødegaard bør velge en annen klubb enn Ajax. En tøffere liga vil være bedre for hans utvikling, sier Leonid Slutski til Algemeen Dagblad.

- Ajax vinner 80 prosent av kampene uten å måtte kjempe så mye for det. Hva lærer Martin av det? Ajax er for all del en god klubb. Martin kan håndtere det nivået. Men han må utvikle seg videre. Martin har spilt i Nederland i tre sesonger nå. Jeg tror mer motstand i en tøffere liga er bedre for ham.

- God nok for Real Madrid

Tidligere har russeren vært klar på at han tror Ødegaard er god nok for Real Madrid allerede nå.

RÅD TIL ØDEGAARD: Vitesse-manager Leonid Slutski mener Martin Ødegaard bør vrake Ajax. Foto: NTB Scanpix
RÅD TIL ØDEGAARD: Vitesse-manager Leonid Slutski mener Martin Ødegaard bør vrake Ajax. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har jobbet med mange toppspillere, og han er en av de beste. Martin er også briljant, og selvfølgelig drømmer vi om å beholde ham, men det er ikke riktig for hans del å bli her, mener Vitesses manager.

- Det rette for Ødegaard er å spille på et helt annet nivå. Jeg vet lite om Real Madrid, men slik som de spiller nå, er han klar til å spille der også. Han er klar for å ta et nytt steg.

Real Madrid-manager Zinédine Zidane er ikke av samme oppfatning, ifølge Marca. Den spanske storavisa erfarer nemlig at Ødegaard er én av 14 spillere, i likhet med blant annet Gareth Bale, Keylor Navas, Mateo Kovacic og James Rodríguez, som må finne seg nye klubber i sommer.

I Ødegaards tilfelle ønsker Real Madrid en utlånsavtale. Ajax vil ha kontinuitet og ønsker i så fall en to år lang utlånsavtale.

Stor sesong

Zyiech er rangert som den beste spiller i Eredivisie denne sesongen, mens Ødegaard er nummer fem på samme spillerranking til whoscored.com - etter 10-er på børsen i serieavslutningen på onsdag.

IKKE GODT NOK: Martin Ødegaard mener Norge etter hvert ble for baktunge, og må lære av feilene under kampen mot Sverige. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Da klatret den 20 år gamle nordmannen forbi PSV-duoen Hirving Lozano og Steven Bergwijn på børsen. Bare kvartetten Hakim Ziyech, Luuk de Jong, Dusan Tadic og Steven Berghuis er rangert bedre enn Ødegaard i 2018/19-sesongen.

Den norske ballmagikeren er både yngst på topp 10-lista og den eneste fra en klubb utenfor topp 3.

Forvandling

Ødegaard har slått ut i full blomst denne sesongen, til tross for en forsiktig start. Forvandlingen er formidabel:

* På de første åtte seriekampene for Vitesse leverte Ødegaard bare ett målpoeng, altså målinvolveringer i samme labre hyppighet som for Heerenveen i fjorårssesongen.

* På de siste 23 kampene har imidlertid det norske stortalentet levert hele 17 målpoeng i ligasammenheng.

Dermed 18 målpoeng totalt - mot bare tre forrige sesong. Stjernespisser som Robin van Persie og Klaas-Jan Huntelaar har til sammenlikning bare to målpoeng flere enn Ødegaard.

Ajax-stjerna Dusan Tadic har helt suverene tall denne sesongen med 41 målpoeng på 34 kamper for seriemesteren, som nesten har scoret dobbelt så mange mål som Vitesse totalt sett. Hakim Ziyech, som Ødegaard muligens skal erstatte i Ajax, står med 29 målpoeng denne sesongen.