STRÅLTE: Martin Ødegaard strålte mot de tyske verdensmestrene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STRÅLTE: Martin Ødegaard strålte mot de tyske verdensmestrene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Norge - Tyskland U21

Ødegaard herjet og scoret foran øynene på Lagerbäck da U21-gutta sjokkerte Tyskland

Vant 3-1.

Norge U21 - Tyskland U21 3-1 (1-1)

DRAMMEN (Dagbladet): - Opp, opp, opp, roper U21-trener Leif Gunnar Smerud fra sidelinja.

Det er tidlig i kampen, men til tross for at landslagssjefen gikk ut med en noe utradisjonell 5-3-2-formasjon mot de tyske unggutta, ville han åpenbart gå i strupen på de regjerende U21-europamesterne.

Og det var akkurat det de norske unggutta gjorde.

Foran øynene på landslagssjef Lars Lagerbäck snudde Smeruds menn kampen og hadde Tyskland i kne.

Først utliknet Morten Thorsby den tyske ledelsen like før pause, og ti minutter etter pause var det Thorsbys lagkamerat i Heerenveen sin tur.

Heerenveen-magi

Ødegaard kom alene mot mål, ventet litt, dro av en tysk forsvarsspiller og curlet den vakket i det lengste hjørnet.

- Hører dere, Nils Johan Semb og Lars Lagerbäck, han her skal på landslaget. Det kan ikke være tvil, ropte TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.

- Jeg har aldri vært i tvil, men det er dessverre ikke jeg som tar ut landslaget. Strålende gjort av våre lille diamant, sa sidekommentator Jesper Mathisen.

2-1 og Norge nærmest dominerte.

- Tyskland har større problemer med Norge enn det vi kunne forestilt oss på forhånd, utbrøt den tyske tv-kommentatoren på tribunen da Henrik Bjørdal banket ballen i stanga fra 40 meter.

De tyske stjernene var rystet mens Lagerbäck og den norske landslagsledelsen kunne glise godt.

For det var ikke slutt. Etter 70 minutter slo Ødegaard en perfekt langpasning til Thorsby på løp. Heerenveen-spilleren tok ballen ned på brystet og skled ballen inn i målet bak en fortvilet Nübel i det tyske målet.

- Fantastisk gjort av Morten Thorsby, men se på den raketten av Martin Ødegaard. Den er varmesøkende mot Morten Thorsby. Det er så presist, jublet Jesper Mathisen.

Treg start

Men det startet ikke lysende i det iskalde regnværet på Marienlyst i Drammen.

Tyskerne holdt ballen, trillet rundt den litt for sentrerte norske formasjonen, og allerede etter fire minutter ut i kampen kom den første tyske sjansen.

En rask spillvending, to mot en inn mot den norske sekstenmeteren, og bare en god Sondre Rossbach hindret tidlig tysk ledelse.

Og sånn fortsatte det i tjue minutter til. Akkurat da følelsen av at Norge var med i kampen for alvor, smalt det.

En kjipp inn i det norske feltet ble lagt igjen til Nürnbergs Cedric Teuchert som scoret sitt andre mål i sin andre U21-kamp for Tyskland.

- Kjørt, tenkte mange, men så eksploderte Norge.

Forvandlingen

På de neste tre minuttene skapte Norge to store sjanser, Martin Ødegaard trollbandt til og med tyske tv-kommentatorer, og mens klokka tikket mot pauseprat hadde Norge fortjent utlikningen de jaktet.

Og så kom den.

Henrik Bjørdal brøt på midten, fant Ødegaard på kanten, men unggutten slo en sjelden feilpasning idet tre norske spillere stormet mot mål.

Tyskerne rotet bort ballen umiddelbart, Iver Fossum snappet den opp og til slutt trykket Morten Thorsby ballen i mål fra kort hold.

Fullt fortjent mot de tyske favorittene.

- Du kan si akkurat hva du vil om at han ikke har målpoeng og det ene og det andre, men de kvalitetene han har, har selvfølgelig Lars Lagerbäck bruk for i den neste kvaliken hvis vi skal komme oss til et mesterskap, er TV 2-ekspert Jesper Mathisens dom etter kveldens oppvisning fra unggutten.

- Det kan godt være at Lagerbäck føler at han ikke kan starte med Ødegaard i så mange kamper, men at han kan komme innpå og endre et kampbilde mot enkelt type motstandere, selvfølgelig kan han det.

Etter alt rotet i denne kavliken er de norske U21-gutta uten sjanse til å nå sluttspillet, men skalpen til Tyskland er god å ha uansett.

Tyskland tapte for første gang i kvaliken, men er fortsatt favoritter til å nå EM-sluttspillet.