Martin Ødegaards forvandling: Fra 3 til 18 målpoeng

Ødegaard herjet vilt - får 10 på børsen

Forrige sesong leverte Martin Ødegaard bare tre målpoeng i Eredivisie. Denne sesongen har nordmannen seksdoblet antall målpoeng. I kveld herjet Ødegaard igjen med både mål og assist - til en 10-er på børsen.

STORSPILTE: Martin Ødegaard storspilte i sesongavslutningen i Nederland da Vitesse slo VVV-Venlo borte. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP/AFP / NTB scanpix
STORSPILTE: Martin Ødegaard storspilte i sesongavslutningen i Nederland da Vitesse slo VVV-Venlo borte. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP/AFP / NTB scanpixVis mer
  • VVV-Venlo - Vitesse 1-3 (0-2)

Martin Ødegaards tekniske detaljer og ballbehandling har blitt hyllet siden han slo gjennom som et unikt vidunderbarn for Strømsgodset som 15-åring og knuste alle aldersrekorder i Eliteserien, EM-kvalifiseringen og for Real Madrid.

Mangelen på sluttprodukt har imidlertid blitt brukt mot 20-åringen de siste sesongene, spesielt etter bare tre målpoeng for Heerenveen forrige sesong. Da eskalerte kritikken mot unggutten, selv om Ødegaard skapte svært mange store målsjanser for sine ineffektive lagkamerater i fjor.

I sommer ble han lånt ut til Vitesse, som har vært på nivået rett over Heerenveen de siste sesongene. Etter en tung sesongstart i høst, har ballmagikeren fra Norge slått ut i full blomst og blitt en av nederlandsk klubbfotballs mest produktive spillere.

Borte mot VVV-Venlo i kveldens serieavslutning herjet Ødegaard igjen og var kampens store spiller. Først spilte han fri Viacheslav Karavaev med en nydelig stikker, som til slutt ble en ny assist. Dernest økte nordmannen selv til 2-0 da han driblet seg inn i banen og banket inn en vakker scoring fra 25 meter klint i hjørne.

Ødegaard femte beste i Nederland

I tillegg til å levere både scoring og assist i kveld, dominerte Ødegaard banespillet.

Det fremkommer tydelig om man ser på kampstatistikken. 20-åringen var suveren i antall vellykede driblinger (6) og skapte sjanser (7) - og i tillegg i toppsjiktet hva angår pasningssikkerhet, til tross for stor risiko i pasningsvalgene.

Real Madrid-eiendommen lykkes også veldig bra i duellspillet og brøt motstanderen flere ganger - altså enda en egenskap som Ødegaard har utviklet mye den siste tiden.

For prestasjonen i kveldens serieavslutningen i Eredivisie, belønnes Ødegaard med en 10-er på børsen av det grundige analyse- og statistikknettstedet whoscored.com, basert på pasningssikkerheten, dribleferdighetene, målinvolveringene, sjanser skapt og vellykkede taklinger.

IKKE GODT NOK: Martin Ødegaard mener Norge etter hvert ble for baktunge, og må lære av feilene under kampen mot Sverige. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Kveldens prestasjon var så sterk at Ødegaard klatrer fra 7. til 5. plass på spillerrankingen i Eredivisie - og dermed forbi PSV-duoen Hirving Lozano og Steven Bergwijn. Bare kvartetten Hakim Ziyech, Luuk de Jong, Dusan Tadic og Steven Berghuis er nå rangert bedre enn Ødegaard i 2018/19-sesongen.

Ekstrem forvandling

Martin Ødegaard har slått ut i full blomst denne sesongen, til tross for en forsiktig start. Forvandlingen er formidabel:

* På de første åtte seriekampene for Vitesse leverte Ødegaard bare ett målpoeng, altså målinvolveringer i samme labre hyppighet som for Heerenveen i fjorårssesongen.

* På de siste 23 kampene har imidlertid det norske stortalentet levert hele 17 målpoeng i ligasammenheng.

Dermed 18 målpoeng totalt - mot bare tre forrige sesong. Stjernespisser som Robin van Persie og Klaas-Jan Huntelaar har til sammenlikning bare to målpoeng flere enn Ødegaard.

Ajax-stjerna Dusan Tadic har helt suverene tall denne sesongen med 41 målpoeng på 34 kamper for seriemesteren, som nesten har scoret dobbelt så mange mål som Vitesse totalt sett. Hakim Ziyech, som Ødegaard muligens skal erstatte i Ajax, står med 29 målpoeng denne sesongen.

I dag ble Ødegaard historisk som den andre Vitesse-spilleren på 2000-tallet som har klart et tosifret antall assist i løpet av én sesong - i tillegg til sine åtte scoringer.

Herjet i kveld

Den norske midtbanespilleren var nok en gang arkitekten bak Vitesses scoringer i dag - først da han på nydelig vis spilte fri høyreback Viacheslav Karavaev helt alene med hjemmelagets sisteskanse Delano van Crooy. Kampuret viste da 23 minutter.

Det var Ødegaards tiende assist i Eredivisie denne sesongen. Dermed er han den andre Vitesse-spilleren som har klart å levere et tosifret antall målgivende pasninger i dette årtusenet. Den første var Milot Rashica, som denne sesongen har levert 13 målpoeng på 18 kamper fra start for Werder Bremen i Bundesliga.

20-åringen fra Norge har også begynt å levere scoringer med jevne mellom. Etter 39 minutter i dagens bortekamp kom en ny en. Ødegaard skar elegant inn i banen fra sin kantposisjon, driblet av en motspiller og banket inn 2-0 fra rundt 25 meter med et skudd som lå limt helt inne ved stolperoten.

Den norske ballmagikeren var nær en ny magisk assist like etter pause, da han chippet fri Tim Matavz på vakkert vis, men Vitesse-spissen ble blokkert i skuddøyeblikket.

Peter van Ooijen reduserte til 1-2 for hjemmelaget midtveis i 2. omgang, men klarte ikke å fullbyrde en snuoperasjon. I stedet økte Matus Bero Vitesses ledelse sju minutter før full tid med et presist skudd i venstre hjørne.

Nå venter Europa League-playoff for Ødegaard og Vitesse, som avsluttet sesongen som nr. 5 i Eredivise. Ajax ble seriemester foran PSV og Feyenoord.

Også Bjørn Maars Johnsen scoret i kveld i AZ Alkmaars 2-4-tap for Excelsior.