Ødegaard imponerer stort i Nederland: - Fornøyd

Ingen spillere i Eresdivise skaper mer enn nordmannen.

I FORM: Martin Ødegaards formkurve peker oppover. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP / NTB Scanpix
I FORM: Martin Ødegaards formkurve peker oppover. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Martin Ødegaard har tidvis slitt med å sette sitt preg på nederlandske Eredivisie etter overgangen til Heerenveen i midten av 2016/17-sesongen.

Nordmannen ble utlånt til klubben januar 2017 og noterte seg for tre assist og null scoringer på 14 ligakamper i sin første sesong. Han hadde en tung start, hvor han blant annet varmet innbytterbenken i perioder.

Sesongen etter ble det to mål og én assist på 24 seriekamper, hvor Ødegaard spilte seg til fast plass på laget. Men heller ikke da gjorde han nok for å imponerende allerede sulteforede eksperter.

Etter 18 måneder var Ødegaard en snartur innom Real Madrid, klubben som hentet ham fra Strømsgodset som en svært lovende 15-åring. Han står fortsatt med én offisiell kamp for de liljehvite, og ble lånt ut til nederlandsk fotball igjen, denne gangen til Vitesse.

Gode tall

Heerenveen scoret 15 mål mindre enn Vitesse i ligaen forrige sesong, og Ødegaard ble dermed en del av et tilsynelatende mer målfarlig mannskap.

Selv om rollene er snudd om denne sesongen (Vitesse med 40 mål og Heerenveen med 49 mål etter 23 kamper), er Ødegaard i ferd med å levere sin klart beste sesong i Nederland.

Bare se på disse tallene:

*Ingen spillere i Eredivisie har skapt flere sjanser (25) ifølge Opta (bildet under).

*Nummer ni på lista til Whoscored over spillerne med best rating i ligaen.

*Nummer tre på lista over flest bestemannspriser på Whoscored (fem).

*Fem mål og fire målgivende pasninger på 20 kamper (18 fra start).

Ødegaards formpil peker oppover, han har virkelig begynt å spille seg varm i den gulsvarte trøya. Foran seg på Whoscoreds liste over rating, har Ødegaard stjernespillere som Luuk de Jong, Hirving Lozano og Hakim Ziyech.

Ingen spillere på topp 10.-lista er yngre enn Ødegaard med sine 20 år.

Scorer mål

Det som særlig har blitt brukt mot Ødegaard i Nederland er mangelen på scoringer. I Real Madrid Castilla ble det én fattig scoring på 38 kamper i 2015/16-sesongen, og like mange nettkjenninger på 12 kamper i klubben sesongen før.

Nå har 20-åringen levert sin beste sesong når det gjelder scoringer. I Strømsgodset scoret han fem mål på 23 kamper i det som da het Tippeligaen, før han altså ble hentet til det spanske stjernegalleriet Real Madrid.

Søndag scoret Ødegaard på et frispark fra rundt 40 meter da Vitesse slo Emmen 3-0. Nordmannen imponerte i bortekampen, og ble kåret til banens beste spiller.

- Det er første gang jeg scorer på denne måten. Det var et fint mål. Og dette målet var viktig, sa Ødegaard ifølge lokalavisa De Gelderlander etterpå.

Spiller med selvtillit

Og at den norske playmakeren forsøkte å score fra så langt hold med vilje, vitner om en spiller med selvtilliten i orden.

- Jeg så tidligere at han sto feilplassert (keeper Kjell Scherpen, joun.anm.). Han var også for langt ute av målet på et annet frispark. Jeg så at det var ledig rom i hjørnet. Det er fint når ting fungerer, sa Ødegaard om situasjonen etterpå.

Nordmannen kunne stått med en enda bedre målstatistikk, men fikk en scoring annullert for offside etter gjennomgang av VAR.

- Jeg ønsket å utvikle meg her. Jeg ønsket å være effektiv. Jeg har oppnådd det med mål og assist. Vi har en fornøyd Martin Ødegaard her, sier han om sesongen i Vitesse.

Etterpå ble han belønnet med en plass på rundens lag av samme avis.

Vitesse møter NAC Breda 20.45 lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer