Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bulgaria - Norge kl. 18.00

Ødegaard irritert: - Gjør bare jobben min, sier TV 2-profil

Lekkasjene rundt laguttaket diskuteres på landslaget. - Det er sånne ting som er irriterende, sier Martin Ødegaard. - Jeg er betalt av TV 2 for å være ekspert, sier Jesper Mathisen.

PÅ PLASS I SOFIA: Jesper Mathisen følger landslaget tett for TV 2. Martin Ødegaard håper på en plass i startoppstillingen mot Bulgaria søndag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
PÅ PLASS I SOFIA: Jesper Mathisen følger landslaget tett for TV 2. Martin Ødegaard håper på en plass i startoppstillingen mot Bulgaria søndag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bulgaria – Norge, søndag kl. 18.00

SOFIA (Dagbladet): Martin Ødegaard (19) og resten av fotballandslaget er på plass i Sofia. Søndag venter Bulgaria, den andre kampen Norge spiller i Nations League.

Som vanlig er det spenning rundt laguttaket. Spillerne fikk vite førsteelleveren lørdag kveld. Og denne landslagssesongen er dette blitt et ekstra hett tema: TV 2 treffer på laguttaket hver gang, bare noen timer etter at spillerne selv har fått vite det.

Dette skjer selv om uttaket skal bevares som en «statshemmelighet». Spørsmålet er: Hvem internt på laget - eller rundt laget - er det som lekker? Eller er det noen som lekker i det hele tatt?

- Det er beklagelig at det kommer ut, sa trener Lars Lagerbäck etter 2-0-seieren over Kypros torsdag.

Irritasjon

Martin Ødegaard bekrefter overfor Dagbladet at lekkasjene er et tema blant gutta på laget.

TV 2-DUO PÅ JOBB: Jesper Mathisen fulgte lørdagens trening på Vasil Levski Stadion i Sofia. I bakgrunnen: Kollega Jon Hartvig Børrestad. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
TV 2-DUO PÅ JOBB: Jesper Mathisen fulgte lørdagens trening på Vasil Levski Stadion i Sofia. I bakgrunnen: Kollega Jon Hartvig Børrestad. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

- Det er selvfølgelig ikke optimalt, sier Vitesse-spilleren.

- Det er små ting som kan skille. At uttaket blir kjent, er ikke avgjørende med tanke på hvordan vi spiller. Men det er sånne ting som er irriterende. Det er sånne ting som kan være med og påvirke. Innad blir det litt irritasjon rundt dette.

- Jaktes det på en syndebukk i laget?

- Det vil jeg ikke si. Det er ikke sikkert at det er noen innad i gruppa som sier laget direkte. Det tviler jeg på. Det kan komme via andre. Det er mange måter å finne det ut på. Men jeg tviler på at det er noen direkte på laget. Det kan jeg ikke se for meg.

Den tidligere TV 2-profilen Davy Wathne er blant dem som har hamret løs på sportsjournalister hos kanalens konkurrenter. Lørdag skrev han:

- Når får vi laget til Bulgaria-kampen, Jesper Mathisen? Klarer journalistkollegene dine å sutre seg til taushet fra TV 2?

FINE FORHOLD: Det norske laget trente på ei tilynelatende strøken gressmatte lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
FINE FORHOLD: Det norske laget trente på ei tilynelatende strøken gressmatte lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

Internt i journalistmiljøet er det ingen hemmelighet at det er den kunnskapsrike og hyppig brukte eksperten Jesper Mathisen som skaffer TV 2 lagoppstillingen. Dette går også fram av gjentatte Twitter-meldinger fra Wathne.

Etter Norges trening lørdag formiddag møtte Dagbladet Mathisen utenfor Vasil Levski Stadion i Sofia. Om det som blir omtalt som lekkasjer sier han:

- Jeg er betalt av TV 2 for å gjøre en jobb som ekspert. Så prøver jeg meg litt som journalist innimellom. Jeg har ikke behov for å si så veldig mye mer enn dette.

Ryddig forhold

- Er det ubehagelig at landslaget har gjort dette til et fokus?

- Det er ikke landslaget som har gjort dette til et fokus. Det er alle andre mediehus som har gjort dette til et fokus. Jeg tror spillerne og Lars Lagerbäck egentlig ikke bryr seg om det. Men når alle andre spør om det, og skriver om det, fordi de ikke får tak i laget selv, blir det selvfølgelig også et fokus for spillerne og trenerne etter hvert. Sånn er det.

Mathisen fortsetter:

- Jeg har et ryddig og greit forhold til landslaget. Jeg tror nok de forstår at vi som journalister og mediehus har betalt for å gjøre en jobb. Den jobben prøver jeg å gjøre så godt som mulig for TV 2. Selv om det er vi som har rettighetene til landslaget, har jeg lovet meg selv én ting: Jeg skal være like ærlig og klar selv om det er TV 2 som viser kamper og vi sånn sett skal være på lag med dem.

Mathisen nekter å tro at det har så mye å si at laget kommer ut samme morgen som kampen spilles:

- Det er ikke der slaget står. Norsk fotball har hundre tusen andre utfordringer som de bør ta seg av og flytte fokus på, før de begynner å snakke om disse tingene. Sånn fotballen er blitt – ved at den er gjennomanalysert – er det lite rom for overraskelser.

Ingen grep

Til Dagbladet opplyser Ødegaard at Lagerbäck ikke har tatt spesielle grep for å stenge informasjonsflyten rundt laguttaket:

- Det er ingen som ønsker at laget skal komme ut. Da prøver alle å skjerpe seg litt på det. Men det er ikke gjort noen spesielle tiltak.

- Hvordan fungerte laguttaket da du var i Real Madrid?

- Det var litt varierende. Noen ganger så du det på treninga dagen før. Andre ganger får du det på kampdagen. Det varierte litt, det var ikke noe fast mønster.

PRAT: Martin Ødegaard og Nils Johan Semb i samtale utenfor spillerbussen i Sofia lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
PRAT: Martin Ødegaard og Nils Johan Semb i samtale utenfor spillerbussen i Sofia lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

- Fikk dere beskjed av treneren om å holde kjeft?

- Det var ingen beskjeder om det. Det tror jeg er noe alle vet. Du skal ikke rope ut hvem og hvordan vi skal spille. Det er sånt som kan være med og påvirke. Det er sånt som kan gi motstanderne en fordel. Da må du prøve å holde det skjult.

Uvisst

Da Dagbladet snakket med Ødegaard lørdag formiddag, visste han ikke om han kommer til å spille fra start mot Bulgaria.

- Men jeg føler meg i veldig bra form. Vi får vite laget i kveld. Det blir spennende, sier han.

Om Ødegaards posisjon på laget sier Jesper Mathisen:

- Han er i nærheten av å få spille. Samtidig er det en kantposisjon han spiller om. Der er Mohamed Elyounoussi sikker på den ene sida. På den andre sida gjorde Stefan Johansen er god kamp sist. Iver Fossum var god der på forrige samling. Ødegaard har kvaliteter og ferdigheter som ingen andre norske fotballspillere har mot enkelte motstandere. Jeg tror han får en rolle allerede i Nations League.

Det er ventet et sted mellom 5000 og 10 000 tilskuere på Vasil Levski Stadion søndag. Stadion har 43 000 seter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!